Kamēr „mazie” atpūšas, „lielie” apgūst E-prasmes
Vieta: Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs, Svētes ielā 33

Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 19. martā notika E-prasmju diena Zemgales reģiona pedagogiem, kopskaitā pulcējot ap 180 dalībnieku. Kamēr skolēni izbauda brīvlaiku, tikmēr pedagogi pilnveido savas prasmes, papildinot zināšanas par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) rīkiem, to pielietojumu mācību procesā.

Mācību filmu konkurss ir brīnišķīga iespēja parādīt radošumu apvienojumā ar savu intelektuālo potenciālu, dodot pienesumu izglītības procesā. Šogad mācību filmu konkursam aprit piecu gadu jubileja, kas ir apliecinājums idejas dzīvotspējai un nepieciešamībai attīstīt to arī turpmāk.

Tāpēc pasākuma pirmā daļa bija veltīta mācību filmu konkursam. Par šī gada labākajām filmām atzītas: „1889. Aspazija. Neprāta putās”, kas ieguva 1.vietu – autore Gunita Draveniece no Valsts ģimnāzijas, 2. vietā ierindojās Jelgavas 6. vidusskolas skolotājas Irina Timofejeva un Irina Zaikina ar filmu „Ķermeņi un vielas”, bet 3. vietā 4. sākumskolas skolotājas Mārīte Fiļimonova, Indra Buša, Zane Rusina ar filmu „Kas par daudz, tas par skādi”, kā arī skolotāji no Aizkraukles Profesionālās vidusskolas – Andrejs Dembovskis un Ilgvars Kurmis, filmas nosaukums ir „Automobiļu riteņu novirzes regulēšana”.

Pasākuma turpinājumā pedagogiem bija iespēja apmeklēt radošās darbnīcas, kuru tematika bija daudzpusīga un aptvēra dažādas iespējas.

Pirmās darbnīcas, ko vadīja Oksana Savčuka - uzņēmuma Certes.lv Izglītības nodaļas attīstības vadītāja, tematika bija veltīta interaktīvas spēles izveidei SMART Notebook vidē. Tādējādi parādot, ka skolēnu zināšanu pārbaude var notikt arī spēlējoties, izmantojot SMART Notebook programmatūru, ar kuras palīdzību var veidot interesantus mācību materiālus.

Savukārt otrajā, Anita Zorgenfreija, Microsoft Latvia izglītības programmu vadītāja, stāstīja par to, kā jaunākās tehnoloģijas palīdz uzlabot skolēnu motivāciju, kā arī iepazīstināja ar jaunākajām Windows 8 aplikācijām, kas palīdz skolēniem labāk izprast sarežģītas mācību tēmas un prezentēt apgūto.

Pedagogiem balss ir vērtīgs instruments, tāpēc trešajā darbnīcā īpaša uzmanība tika pievērsta skolotāja balss saišu pārslodzes minimizēšanas iespējām. Tika demonstrēts Latvijā ražots produkts, kas uzlabo runas atpazīšanu arī trokšņainos apstākļos, ļaujot skolēniem sadzirdēt teikto, bet skolotājam runāt nesasprindzinot balss saites, kuru pielietošanu demonstrēja Roberts Engers, Aleksandrs Tihonravovs - uzņēmuma Certes.lv projektu vadītāji.

Globalizācijas ietekmē, kad cieši esam saistīti viens ar otru, starptautisku projektu īstenošana ir kļuvusi par daļu no ikdienas. Ceturtās darbnīcas tēma – starptautisks projekts - aizraujoša un pieejama mācīšanas un mācīšanās metode. Par eTwinning iespējām kontekstā ar starptautisku projektu īstenošanu stāstīja Edīte Sarva, Iespējamās misijas absolvente un eTwinning vēstniece Latvijā.

Piektās darbnīcas lektori bija apgāda „Zvaigzne ABC” Interaktīvo mācību materiālu izstrādes grupas redaktori – Dainis Builis un Gints Romanovskis, kuri iepazīstināja pedagogus ar mācību e-grāmatu platformu „Grāmatplaukts” un tās piedāvātajiem risinājumiem skolām.

Pedagogiem bija iespēja apgūt prasmes darbā ar interesantām un noderīgām tiešsaistes programmām: Vocaroo un FotoFlexer, par kurām sestajā darbnīcā stāstīja Reinis Rukmanis – Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra datorzinību pasniedzējs.

Savukārt septītajā darbnīcā skolotāji tika iepazīstināti ar SMART Notebook jaunākajām iespējām (SMART Bloks, GeoGebra, XC Coollaboration, Notebook Maestro u.c.). Darbnīcas vadītāji – Valdis Linde, uzņēmuma BBT projektu vadītājs un Biruta Pjalkovska, uzņēmuma BBT apmācību vadītāja, parādīja, veidus, kā mobilās tehnoloģijas pielietot darbā ar interaktīvo tāfeli (balsošana, viedokļa izteikšana u.c.).

Noslēdzošajā, astotajā radošajā darbnīcā letonika.lv projektu vadītāja Baiba Altena parādīja, kā var meklēt un atrast atbildes uz jautājumiem, izmantojot letonika.lv sniegtās iespējas.

Kopumā ņemot, radošo darbnīcu saturs bija vērsts uz to, lai palīdzētu pedagogiem uzlabot mācību procesa kvalitāti atbilstoši mūslaiku prasībām.

Aizraujoša pieeja un mūsdienīgas mācīšanās metodes, izmantojot plaša spektra interaktīvos rīkus, kā arī mācību materiālus, ir garants nākotnes sabiedrības attīstībai, kurā galvenais uzsvars ir likts uz prasmēm.

Pasākuma noslēdzošajā daļā pedagogiem bija iespēja sacensties savā starpā, darbojoties ar dažādiem IKT rīkiem, spējot ātri atrast pareizo pieeju, demonstrējot savas zināšanas, sadarbības u.c. prasmes. Sacensībās piedalījās 13 pedagogu komandas no Jelgavas pilsētas, Ozolnieku un Jelgavas novada.

Konkursā pedagogiem bija jāparāda savas zināšanas gan ģeogrāfijā, interaktīvā veidā darbojoties ar Eiropas karti, gan jāatpazīst dažādu IT rīku ražotājfirmu zīmoli, kā arī jāparāda kreativitāte, pabeidzot iesāktu zīmējumu, un precīzi jāizpilda vēl citi uzdevumi.

Konkursa rezultāti apliecina, ka bija sīva konkurence, šī iemesla dēļ pirmajā vietā ierindojas trīs skolas: Valsts ģimnāzijas, Spīdolas ģimnāzijas un Ozolnieku vidusskola. Otro vietu ieņēma Jelgavas 3. sākumskola, trešajā – Jelgavas 2. pamatskola.

Priecē, ka pedagogi ir ieinteresēti uzlabot savas zināšanas un prasmes, lai mācību process atbilstu mūsdienu vajadzībām un prasībām, norāda Informācijas resursu un tehnoloģiju nodaļas vadītāja Antra Škinča.

Veiksmīga pasākuma organizēšanas rezultāts nav viena cilvēka darbs, bet gan efektīva sinerģija, piesaistot sadarbības partnerus, tāpēc lielu paldies sakām: Microsoft Latvia, Eiropas skolu kopienai eTwinning, letonika.lv, apgādam „Zvaigzne ABC,” kā arī „Zvaigzne ABC” interaktīvo mācību izstrādes grupai, uzņēmumiem: „Solavi”, Ekspobirojs, Certes.lv, Baltijas Biroju Tehnoloģijas, Reverie Trading Group un Epson.

Galerija

E-prasmju diena Zemgales reģiona pedagogiem
Atgriezties