Mājās pusaudzis - lietas, ko der zināt
Vieta: Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, Svētes iela 33

2015. gada 14. decembrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā notika kārtējā lekcija ciklā „Mammu, tēti, lūdzu pasargā mani”. Vecāki, kuri audzina bērnus vecumā no 10 līdz 15 gadiem, tika aicināti uz lekciju par pusaudžu audzināšanu.

Ārste – psihoterapeite Baiba Gerharde stāstīja vecākiem, kas jāzina un jāsaprot, lai mēs prastu veidot pozitīvas un uzticības pilnas attiecības ar savu bērnu, kurš sasniedzis pusaudža vecumu. Ir svarīgi izprast pusaudža attīstības perioda uzdevumus, iekšējo pasauli un problemātiskas uzvedības iemeslus.

Vecāki uzzināja, kāpēc agrāk dzīvespriecīgais un aktīvais bērns kļūst par noslēgtu un pretī runājošu pusaudzi, kas spējīgs novest bezspēcīgā izmisumā. Baiba Gerharde iepazīstināja vecākus ar šādas uzvedības iemesliem, atklājot, kāpēc tā notiek un kāda ir pusaudža perioda nozīme cilvēka dzīvē. Psihoterapeite deva praktiskus padomus vecākiem, lai ģimene veiksmīgi izkuģotu šim grūtajam dzīves posmam cauri.

Vecāki uzzināja, kas notiek pusaudža iekšējā pasaulē aiz spurainās čaulas un kāpēc tas tā ir. Kāpēc pusaudzis vairs nevēlas pavadīt laiku ar vecākiem, bet dod priekšroku savai istabai un aizvērtām durvīm? Kā uztvert pusaudža emociju svārstības? Kas jāzina par draugu grupām un kā identificēt jau riskantu uzvedību. Uzsvērta tika noteikumu loma pusaudžu ikdienas organizēšanā un arī tam sekojošā atbildība.

Lekcijas noslēgumā psihoterapeite mudināja vecākus būt stipriem, gudriem un mīlošiem, palīdzot saviem bērniem veiksmīgi izdzīvot pusaudžu gadus, jo, apslāpējot tos, bērns nevar izaugt par spēcīgu un harmonisku personību.

Atgriezties