Bezmaksas lekcija vecākiem „Mazuļa veselības ABC”

Jelgavas Veselības veicināšanas programmas ietvaros Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā sadarbībā ar Jelgavas sociālo lietu pārvaldi 29. februārī notika bezmaksas lekcija “Mazuļa veselības ABC”. Pasākumā praktiskus padomus par bērna veselību vecākiem sniedza ārsts - pediatrs, homeopāts Edgars Mednis.

Lekciju iesākot, E. Mednis teica: „Ir sarakstītas ļoti daudzas grāmatas par slimībām un slimošanu, bet par to, kas tad ir veselība, nav skaidrības.” Veseli cilvēki parasti jūtas labi, un tas ir cieši saistīts ar mūsu attieksmi gan pret sevi, gan pret apkārtējo vidi un cilvēkiem. Saglabājot sevī pozitīvismu, varam būt veseli, un, ja esam saslimuši, tas palīdz slimību pārciest vieglāk un arī ātrāk atveseļoties. Kamēr bērns ir zīdaiņa vecumā, vecāku emocijas un vispārējo noskaņojumu bērns saņem ar mātes pienu. Tāpēc ir svarīgi sevī saglabāt optimismu, jo ar dzīvi apmierināti vecāki arī bērnam nodod šo vēstījumu. Lai dzīvotu harmonijā, ir jābūt kontaktam ar saviem tuvajiem, tas attiecas arī uz bērnu. Savs bērns ir jāpazīst, jāvēro viņa reakcija dažādās situācijās, lai varētu viņam palīdzēt un zinātu, vai šāda uzvedība ir kādas slimības sākums vai normāla, ikdienišķa izturēšanās.

Mums visiem ir dabas dots instinkts, ko daži dēvē par intuīciju vai iekšējo balsi. Tajā būtu vairāk jāieklausās. Kritiski jāizsver dažādās pieejas bērna ārstēšanai, ja tomēr nav drošības sajūtas, pastāv iespēja konsultēties ar speciālistu. Piemēram, ja bērnam ir iesnas, nekādā gadījumā nevajadzētu izmantot preparātus, kuri paredz degunā „pūst zāles”, tā vietā pareizi ir izvēlēties deguna pilienus. Tas ir tāpēc, ka, pūšot zālēs degunā, tiek radīts liels spiediens, notiek „sprādziens” iekšējos kanālos, līdz pat ausīm, un tas var novest pie ausu sāpēm. Anatomiski skatoties, iekšējie kanāli ir veidoti tā, lai liekais šķidrums, gļotas u. tml. tiktu izvadītas ārā. Tas ir līdzīgi kā ar gaisu un tukšu riepu – iepūšot riepā gaisu, tas izplatās visā riepā, nevis tikai kādā tās daļā. Ja iesnas ir zīdaiņa vecuma bērnam, nav nekā labāka par mātes pienu, ko var pilināt degunā, vai arī tīrīt degunu ar vāju sālsūdeni, smiltsērkšķu eļļu, propolisu.

Lekcijā – diskusijā homeopāts kopā ar vecākiem apsprieda gadījumus, kad bērnam ir paaugstināta temperatūru, kā rīkoties šādos gadījumos. Pediatrs pauda viedokli, ka no augstas temperatūras nav jābaidās, jo tā ir organisma aizsargreakcija pret infekciju. Katram bērnam aktivitātes saglabāšanās ir individuāla: kāds labi panes temperatūru ap 39 grādiem, taču kāds jau pie 37,8 izskatās sanīcis un noguris, kas rada bažas, kāpēc organisms necīnās. Ja temperatūra ir augsta un bērna aktivitāte ir ievērojami samazinājusies, tad temperatūru var samazināt, izģērbjot bērnu kailu un norīvējot ar slapju dvieli vai viegli apslakot bērna ķermeni ar aukstu ūdeni.

Lekcijā aktuāls jautājums bija arī par bērna imūnsistēmas stiprināšanu un vakcinācijas nepieciešamību. Ārsts E. Mednis atzina, ka galvenais ir vecākiem būt zinošiem par vakcīnas iedarbību un nekautrēties jautāt ārstam par vakcīnas iespējamām blakusparādībām. Viņaprāt, līdz gada vecumam vakcinācijas nepieciešamība būtu īpaši rūpīgi jāizvērtē, jo visas nepieciešamās antivielas bērns saņem līdz ar mātes pienu. Ja ar mātes veselību viss ir kārtībā, tad arī bērna veselība tiek nodrošināta. Pēc gada vecuma jau ir iespējams noteikt, kādas antivielas ir bērnam, un izdarīt izvēli par vakcinēšanos.

Savukārt par tik bieži novēroto slimošanu, uzsākot bērnudārza gaitas, speciālists norādīja uz slimības saistību ar bērna gatavību apmeklēt bērnudārzu. Katram bērnam šī gatavība izpaužas individuāli, kādam jau tas varbūt divos gados, bet kādam četros. Bieži vien slimošana ir veids, kā bērns panāk vēlamo efektu – būt mājās kopā ar mammu vai tēti. Tā ir bērna zemapziņas diktēta rīcība, un zāļu „pret bērnudārzu” diemžēl nav.

Noslēgumā Edgars Mednis vēlreiz uzsvēra harmonijas nozīmi, jo mūsu pašu spēkos ir būt veseliem. Priekšnoteikums ir būt apmierinātam un laimīgam un šādu noskaņojumu nodot arī bērniem, lai viņi justu mīlestību un prieku, un izaugtu veseli.

Atgriezties