Ideju koprades lādiņš uzņēmējiem

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 2017.gada 17. maijā sadarbībā ar Ideju un inovāciju institūtu notika „Ideju koprade – uzlāde - izlāde” (bez dalības maksas), ko vadīja ZRKAC uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja Līga Miķelsone.

Pasākuma pirmajā daļā pozitīva uzlāde notika iepazīstot vairāku jauno uzņēmēju ceļu uz veiksmes stāstu. Pirmā dalījās pieredzē Ilva Kavicka, kuras veidotie produkti - nātru, smiltsērkšķu lapu u.c. pulverīši, smūtiju pulveri, dabīgās konfektes - jau pazīstami ar zīmolu “Kalnup”. Viņa par savu veiksmes atslēgu minēja mērķtiecīgu darbu un iespējas, kuras jāizmanto, jo ir daudz semināru un kursu, ko var apmeklēt bez maksas un iegūt vērtīgas zināšanas, kas noder, uzsākot savu uzņēmējdarbību. Ideja tika radīta un attīstīta Erasmus+ projektā INNOSTARTUP Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā, apgūstot 48 stundu izglītības programmu “Inovatīva domāšana uzņēmējdarbībā”. Pusgada laikā tika radīts produkts, ar kuru idejas autore piedalījās izstādē “Rīga Food-2016”. Ilva saņēmusi arī radošuma balvu “Ideju spogulis” un 1. vietu konkursā “Laukiem būt”.

 Kad dzīve piedāvā citronus, izpied no tiem sulu. Šo teicienu pārfrāzējot – izmanto situāciju savā labā. Šai domai seko SIA Ķiploku pasaule idejas autore Antra Zeiliņa, kura piedāvā daudzveidīgus produktus, izmantojot pašaudzētus ķiplokus. Viņa uzskata, ka iespējas var saskatīt arī tad, kad to it kā nav. Pozitīvu grūdienu deva “māte Krīze”. Rezultātā ir tapuši jau 13 produkti ar tādiem skanīgiem nosaukumiem kā “Rīkļu rāvējs”, “Asais kliedziens” u.c. Sadarbībā ar “Karameļu darbnīcu” tapušas ķiploku ledenes, kas ir gan garšīgs, gan veselīgs produkts.

Kāds tad bija pats „Karameļu stāsts”? Māsu Ingas Zagdajas un Ilzes Priževoites ideja - radīt karameles mājas virtuvē - triju gadu laikā attīstījusies līdz karameļu meistardarbnīcai un starptautiski atpazīstamam uzņēmumam ar filiāli Igaunijā. Kā atklāja Ilze, pats svarīgākais ir nebaidīties un neapstāties pie sasniegtā, bet kaldināt jaunus plānus, darot darbu, kas patiešām patīk, un tad nekas nav neiespējams.

Ne viemēr vaļasprieks kļūst par pamatnodarbošanos, kā tas ir aksesuāru dizaineres Karolas Pankes radītajā zīmolā “Kerolaine – Earrings”. Karola ikdienā strādā ar optometriju saistītu darbu, bet brīvajā laikā darina auskarus, kulonus un gredzenus. Viņas piedāvājuma klāstā – inovatīvo auskaru radīšana ar magnētiski maināmām bārkstiņām.

Par kaislību uz piparmētru, kas pārtapusi “Piparmētru namiņā”, stāstīja Lolita Duge. “Piparmētras veiksmes stāsta” sākums ir līdzīgs kā Antai Zeiliņai, jo arī tas bija ceļš, kā radīt citu perspektīvu, atrodoties ārpus savas komforta zonas. Papildinot savas zināšanas par piparmētru dažādajām šķirnēm, garšas īpatnībām un pielietojumu, ir radīts “Piparmētras piedzīvojums” ar radošajām darbnīcām tūristiem.

            Veselīgus produktus no upeņu un melleņu tinktūras ar medu un C vitamīnu radījis SIA I’M UNITY vadītājs Ivars Minkevičs. Vinš spējis pierādīt, ka Latvijā uzņēmīgiem cilvēkiem ir, ko darīt, un ka nekad nav par vēlu sākt kaut ko jaunu. Pagaidām uztura bagātinātāju gatavošana ir vaļasprieks, bet Ivaram ir sapnis pašam audzēt ogas un no tām gatavot tinktūru.

Pasākuma otrajā daļā, ko vadīja Ideju, inovāciju institūta valdes priekšsēdētāja Elīna Miķelsone,  pasākuma dalībnieki turpināja „uzlādēties” teorētiski, iepazīstot inovācijas būtību, piemērus, priekšnoteikumus un ietekmējošos faktorus, veicot dažādus radošos uzdevumus un noskaidrojot, kā var palīdzēt “violetās govis”, pamatojoties uz uzlādes procesā gūtajām zināšanām, iedvesmu un radošu pieeju, izmantojot Ērģeļu metodi, trenējās radīt jaunas idejas un tad tās kopīgi „stutēja”.

            Pasākuma gaisotne bija pozitīvi uzlādēta gan ar dzirdētajiem veiksmes stāstiem, kas iedvesmoja riskēt un īstenot kādu senlolotu ideju, gan ar aktīvu uzņēmēju līdzdalību, izprotot inovāciju būtību, to lietderību un izmatošanu dažādās dzīves situācijās. Par to liecina arī dalībnieku atsauksmes:

“Paldies par iedvesmojošo pasākumu. Noteikti tas radīs lielāku uzdrīkstēšanos radīt lietas, kas nav ikdienas darbs.“

“Paldies Jums liels par šodienas Ideju Kopradi.  Uzlādē - izlādē esmu saņēmis tik daudz patīkamu un noderīgu padomu tālākai attīstībai un sevis izzināšanai.“

“Pārsteidzoši! Interesanti! Noderīgi! Īpaši patika ideju ģenerēšanas sesija un iedvesmojošā darbošanās.”

“Nezināju, ka man arī var būt labas idejas! Paldies par domāšanas rosināšanu!”

Galerija

„Ideju koprade – uzlāde - izlāde”
Atgriezties