Internetam nav pogas "dzēst"
Vieta: Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, Svētes ielā 33

27. novembrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā sadarbībā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju (CERT.LV) notika seminārs “Mēs un internets”. Semināra mērķis bija iepazīstināt semināra dalībniekus ar pamata riskiem un apdraudējumiem interneta vidē un veicināt viņu izpratni par drošāku interneta lietošanu. Semināru vadīja Egils Stūrmanis, CERT.LV attīstības projektu vadītājs.

Jebkāda veida informācijai, tekstuālai vai vizuālai, kas tiek izplatīta ar interneta palīdzību, ietekme ir nevis virtuāla, bet gan reāla, piemēram, gadījumā, ja tiek publicētas kādas fotogrāfijas vai interneta vidē tiek pausts kāds viedoklis. Tam var būt nopietnas sekas, piemēram, amata zaudēšana. Tāpēc apdomīgi ir jāvērtē jebkāda veida saturs, ko par sevi atstājam virtuālajā vidē, jo internetam nav pogas “dzēst”. Tā ir tikai ilūzija, ka informācija, kas atrodama internetā, var tikt izņemta pilnībā un pavisam.

Runājot par izplatītākajiem draudiem un riskiem interneta vidē, uzbrukumus pēc CERT.LV pārstāvja teiktā var iedalīt trīs kategorijās: 1) uzbrukums notiek pēc nejaušības principa, respektīvi, jebkurš var kļūt par mērķi; 2) uzbrukums konkrētai grupai; 3) noteiktai personai. Tas tiek darīts ar mērķi iegūt personai vai grupai būtisku informāciju, lai pēc tam to atgrieztu, ja tiek samaksāta konkrēta naudas summa.

Viena no lietām, kā sevi varam aizsargāt, ir ievērot drošības profilakses principus gan attiecībā uz viedtālruņa lietošanu, gan drošas un “labas” paroles izveidošanu. Paroles būtu jāmaina regulāri – reizi 3 mēnešos un visām vietnēm, pie tam katrā tai jābūt atšķirīgai. Lai būtu vieglāk atcerēties, kāda parole ir konkrētajam resursam, labs variants ir izmantot paroļu pārvaldnieka sniegtās iespējas. Runājot par viedtālruņa drošību, ir būtiski izlasīt noteikumus pirms instalēt kādu programmu savā telefonā, jo tad ir iespējams kontrolēt, kāda veida informāciju ierīce izmanto, lai zinātu, kā tas ietekmēs tās darbību nākotnē.

Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, sākotnēji ir saprātīgi jāizvērtē situācija, nevajag reaģēt ātri, bet iedziļināties problēmā un meklēt risinājumu. Drošība ir svarīgāka par ērtībām, tāpēc nevajadzētu izvēlēties opciju “atcerēties mani” dažādās vietnēs, piemēram, sociālajos tīklos, jo pēc tam, ja būsiet kļuvis par hakera uzbrucēja mērķi, iespējas kā kaitēt jūsu reputācijai un privātumam ir būtiskas.

Seminārā izmantotā prezentācija.

Atgriezties