Vārda mākslas spēks – skatuves runas konkursā

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā 8. un 15. februārī notika Jelgavas pilsētas Skolēnu skatuves runas konkurss 1. – 12. klašu skolēniem. Konkurss norisinājās piecās grupās –1. kl., 2. – 3. kl., 4. – 6. kl., 7. – 9. kl. un 10. – 12. kl. Tajā piedalījās 57 dalībnieki. Sākotnēji skolēnu skaits bija lielāks, taču daži slimības dēļ nebija ieradušies.

1. klašu grupā visaugstāko novērtējumu ieguva Matvejs Šokles no Jelgavas 5. vidusskolas, otrajā vietā ierindojās Hasans Rauls Ģederts un Henrijs Bauers no Jelgavas 4. vidusskolas, savukārt trešajā vietā – Tīna Burmistre no Jelgavas 4. sākumskolas.

2. – 3. klašu grupā pirmo vietu ieņēma trešklasnieks Markuss Nikolajs Bakmasters no Jelgavas 2. pamatskolas. Otro vietu dalīja Jelgavas 4. sākumskolas 3. klases skolniece Laura Strazda un 3. klases skolnieks Raivo Zimelis no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, bet trešo vietu neieguva neviens.

4. – 6. klašu grupā pirmo vietu žūrija nepiešķīra, savukārt otrajā vietā ierindojās 4. klases skolnieks Jurijs Bokums no Jelgavas 2. pamatskolas, trešajā vietā bija divi skolēni – 6. klases skolniece Elīna Krujele no Jelgavas 3. sākumskolas un 4. klases skolniece Valērija Kovaļova no Jelgavas 5. vidusskolas.

7. - 9. klašu grupā pirmo vietu ieguva 9. klases skolniece Evelīna Šulca no Jelgavas 4. vidusskolas ar K. Vērdiņa dzeju un A. Sakses pasakas “Magone” fragmentu. Kā otru labāko žūrija atzina Jelgavas 4. vidusskolas 9. klases skolnieci Vaidu Voveri, kura bija izvēlējusies N. Ikstenas “Ulubeles pasakas” un K. Vērdiņa dzeju. Trešajā vietā ierindojās divas skolnieces – septītklasniece Jelizaveta Belozuba no Jelgavas 5. vidusskolas un Ieva Nanija Gringofa no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas. I. N. Gringofa pastāstīja, ka konkursā piedalās otro gadu, un uztraukums šogad esot bijis krietni mazāks. Lielāku piepūli prasījis tieši G. Repšes prozas darbs “Alvas kliedziens”, savukārt izvēlētais I. Ziedoņa dzejolis esot bijis tuvs sirdij un to sagatavot bijis viegli. Arī Jelgavas 2. pamatskolas 9. klases skolniecei Vasilisai Laptevai kā konkursantei šis ir jau otrais gads: “Man tas patīk, daudz lasu, zinu, ka varu parādīt tās emocijas, kas ir tekstā. Šogad ir spēcīga konkurence, bet skatuvi izjūtu kā savu pasauli, tur es jūtos labi.”

Vidusskolas klašu grupā dalībnieku skaits bija mazāks. Daudzi bija izvēlējušies darbus no I. Ziedoņa daiļrades. Otro vietu 10. – 12. klašu grupā žūrija piešķīra Martai Kozļenokai no Jelgavas 4. vidusskolas 10. klases. Jānis Ēriks Grūtups no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas ieguva pirmo vietu.“Šogad nebija viegli, jo esmu apslimis,” atklāja Jānis Ēriks, “tomēr jāatzīst, ka manā grupā bija mazāk cilvēku, arī Kārlis Žūriņš, ar ko parasti iznāk sacensties, šoreiz nepiedalījās.” Jaunietis arī savu turpmāko nākotni plāno saistīt ar skatuvi: “Šogad A. Hermanis uzņems aktieru kursu, domāju pieteikties.”

Konkursa reģionālā kārta norisināsies Bauskā 27. februārī. Uz to dosies Matvejs Šokels (Jelgavas 5. vidusskola, 1. kl.), Markuss Nikolajs Bakmasters (Jelgavas 2. pamatskolas, 3.kl.), Jurijs Bokums (Jelgavas 2. pamatskola, 4. kl.) Evelīna Šulca (Jelgavas 4. vidusskola, 9. kl.) un Jānis Ēriks Grūtups (Jelgavas Spīdolas ģimnāzija, 12. kl.).

Konkursa mērķis ir izkopt skolēnos nacionālo identitāti, veicināt emocionālo un radošo pašizpausmi, izmanotojot vārda mākslas spēku. Konkurss sekmē interesi par latviešu literatūras mantojumu un devumu nacionālās kultūras veidošanā, kā arī attīsta aktiermeistarību un prasmi noturēt auditorijas interesi.

Galerija

Skolēnu skatuves runas konkurss, 1. kārta
Atgriezties