Kā pasargāt bērnu no traumām un pirmā palīdzība

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 5. februārī notika semināru cikla “Gudro vecāku skola” kārtējā nodarbība – “Kā pasargāt bērnu no traumām un pirmā palīdzība”, kuru vadīja Dāvis Vecmuktāns no Latvijas Dzīvības glābšanas asociācijas.

Statistika liecina, ka 10 % negadījumu, kuros ir cietuši bērni, pēc gūtajām traumām nākas apmeklēt slimnīcu un iziet rehabilitācijas kursu. Drošas vides iekārtošana ir saistīta ar daudziem maziem, bet būtiskiem sīkumiem. Svarīgi ir izvērtēt potenciālos riskus mājas iekārtojumā un ikdienas paradumos un censties tos maksimāli samazināt. Piemēram, sadzīves ķīmijas un zāļu turēšana bērniem nepieejamā vietā aiz atslēgas, asu stūru apklāšana ar speciālām uzlikām, kas mazina traumu risku. Ja mājās atrodas trepes, ir jāuzstāda aizslēdzami vārtiņi. Pārdomāti iekārtots mājoklis ļauj samazināt potenciāli bīstamu situāciju rašanos un mazina riskus.

Lai kā arī mēs necenstos, visas negatīvās varbūtības pilnībā izslēgt nav iespējams, tāpēc svarīgi ir zināt, kā rīkoties, ja noticis negadījums. Pats svarīgākais ir saglabāt mieru šādā stresa situācijā. Rīcība pirmajās sekundēs un minūtēs ir īpaši svarīga, tāpēc, kā uzsvēra lektors, ir būtiski zināt, ko un kādā secībā darīt.

Semināra laikā vecākiem bija iespēja uz manekeniem izmēģināt zīdaiņu un bērnu atdzīvināšanas atšķirīgos algoritmus, veicot elpināšanu “no mutes mutē” un sirds masāžu.

D. Vecmuktāns vecākus iepazīstināja ar pareizu rīcību aizrīšanās gadījumā, asiņošanas apturēšanas situācijās, termisku (pārkaršana un atdzišana) traumu gadījumā, ekstremitāšu sasitumu, lūzumu un citu traumu gadījumā. Pasākuma laikā vecāki aktīvi uzdeva jautājumus par pirmās palīdzības pareizu sniegšanu.

Interesentiem, kuri nevarēja apmeklēt semināru klātienē bija iespēja to vērot tiešsaistē ZRKAC facebook lapā. Šobrīd varat semināra ierakstu noskatīties ZRKAC mājaslapas videogalerijā:

Aicinām uz nākošo semināru 19. februārī plkst. 17.30. Pasākumā psiholoģe Gunita Kleinberga runās ar vecākiem par tēmu “Mazais tirāns – ko darīt? Robežu nolikšana – drošība, harmonija”.

Semināru cikls notiek projekta „Kompleksu veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Jelgavas pilsētā, I kārta” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros. ZRKAC piedāvā bezmaksas semināru ciklu “Gudro vecāku skola” vecākiem, audžuvecākiem, auklēm un visiem, kuri audzina bērnus vecumā no dzimšanas līdz 7 gadiem. Semināru ciklā vecākiem ir iespēja tikties ar pieredzes bagātiem bērnu psihologiem, ārstiem un bērnu attīstības speciālistiem, lai rastu atbildes un praktiskus risinājumus ļoti konkrētos bērna audzināšanas un attīstības jautājumos. Nodarbības notiek 2 reizes mēnesī līdz 2019. gada 30. aprīlim. Vecāki var apmeklēt visus seminārus vai izvēlēties sev interesējošas tēmas.

Galerija

Gudro vecāku skolā apgūst pirmo palīdzību zīdaiņiem un bērniem
Atgriezties