Atrast sevi mākslā palīdz skatuves runas konkurss

Zemgales reģiona attīstības centrā (ZRKAC) 26. februārī notika Jelgavas pilsētas skolēnu skatuves runas konkurss 7.-12. klasēm. Piedalījās 23 dalībnieki no dažādām pilsētas izglītības iestādēm. Konkursa mērķis – izkopt skolēnos nacionālo identitāti, veicināt emocionālo un radošo pašizpausmi, izmanotojot vārda mākslas spēku. Konkurss sekmē interesi par latviešu literatūras mantojumu un devumu nacionālās kultūras veidošanā, kā arī attīsta aktiermeistarību un prasmi noturēt auditorijas interesi.

Šogad, tāpat kā pagājušogad, liela daļa konkursantu bija izvēlējušies Imanta Ziedoņa epifānijas un dzeju, arī Knuta Skujenieka un Klāva Elsberga dzeja un fragmenti no Māras Zālītes darba „Pieci pirksti” izskanēja ne reizi vien.

Gundega Māra Grūtupa un Alīna Bartkeviča no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas konkursā piedalījās pirmo reizi, taču sajūtas abām ir atšķirīgas. Alīna darbojas teātrī un vēlējusies izmantot iespēju, jo mācās 11. klasē un nākamgad jau būs jāgatavojas gala pārbaudījumiem. Viņa stāsta, ka neesot bijis grūti izvēlēties, kuru prozas un dzejas darbu sagatavot konkursam. „Sakoncentrējos, meklēju to, kas man tuvāks. Tagad, pēc uzstāšanās, emocijas svārstās, izliku sevi emocionāli, tagad ir atvieglojums,” meitene dalās savās sajūtās.

Savukārt Gundegai Mārai ir cita pieredze: „Piedalos pirmo reizi. Jutu tādu kā pienākuma – misijas apziņu. Nebija viegli izvēlēties, kuru literāro darbu gatavot. Vadījos pēc sajūtām, kas man patīk un piestāv. Misija nu ir izpildīta, bet uztraukums nav pazudis.” Jāpiebilst, ka jauniete saņēma arī Augstākās pakāpes vērtējumu un gatavosies reģionālajai atlases kārtai.

Ar Augstākās pakāpes diplomu tika apbalvoti arī konkursa dalībnieki no Jelgavas 5. vidusskolas – 11. klases skolnieks Vladislavs Ņikiforovs un 12. klases skolniece Valērija Ivanovska. Vladislavs konkursā piedalās jau otro reizi un neslēpj savu prieku: „Tagad jūtos forši! Pagājušajā gadā piedalījos pirmo reizi, un tas man nebija tik veiksmīgs, kā vēlētos, tāpēc mērķtiecīgi piestrādāju pie rezultāta. Man bija arī interesanti saprast, kā notiek vērtēšana, kas tiek ņemts vērā, kāds ir tas process kopumā.”

Arī Valērijai īstenojies viens no ilgi gaidītajiem sapņiem. Viņa piedalās jau vairākus gadus un ir vidusskolas pēdējā klasē, tāpēc vēlējās izmēģināt spēkus vēl pēdējo reizi. „Pirmajos gados, kad piedalījos, man īsti nesanāca, vienu iepriekšējo gadu izlaidu, bet nākamgad man vairs nebūs tādas iespējas. Dzejoli sameklēju sociālajos tīklos, pie jaunajiem dzejniekiem, un man tas iepatikās, sasaucas ar manām izjūtām. Tagad, kad esmu sasniegusi cerēto, atbildība ir liela, nevar atslābt,” stāsta Valērija.

Jāatzīmē, ka Augstākās pakāpes diplomus saņēma arī Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolnieces Dace Zviedrāne un Beāte Kristiāna Žīle, kā arī Ieva Nanija Gringofa no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas. Konkursa dalībnieki, kuri ieguvuši Augstākās pakāpes diplomus, piedalīsies reģionālajā kārtā, kas notiks 3. aprīlī Jelgavas pilsētas bibliotēkā.

Galerija

Jelgavas pilsētas skolēnu skatuves runas konkurss 7.-12. klasēm
Atgriezties