“MINIPHÄNOMENTA” eksperimenti Valmierā

No 15. līdz 28. maijam Valmieras sākumskolā “MINIPHÄNOMENTA” jeb 52 aizraujoši eksperimenti mācību stundām viesojās izbraukuma sesijā ar nodarbības demonstrāciju. “MINIPHÄNOMENTA” ir Jelgavas pilsētas pašvaldības atbalstīta metodika, kuru sadarbībā ar Ziemeļvācijas metāla un elektroindustrijas uzņēmumu darba devēju apvienības NORDMETALL fondu Latvijā realizē Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC).

ZRKAC un Valmieras sākumskolai vienojoties par konkrēto laiku, pirmajā dienā valmieriešiem bija iespēja vērot demonstrācijas nodarbību skolēniem un skolotājiem, ko vadīja ZRKAC „Miniphänometa” komandas eksperti Sanita Šabanska un Zintis Buls. Vēlāk arī skolēni varēja iepazīties ar dažādiem, interesantiem, izzinošiem fizikas eksperimentiem, pašiem tos izmēģinot, pētot, analizējot. “Pēc iepazīšanās, bērni tiem domāja nosaukumus, saņēma uzlīmes par paveikto. Apbrīnas vērti bija 4.klašu skolēnu secinājumi, kāpēc un kā izdodas veikt kādu “triku”. Ļoti jūtams bija vecāku ieguldītais darbs ģimenēs, stāstot un rādot, kas notiek mums apkārt. Divas nedēļas skolā darbojās bērni, skolotāji, un arī vecāki iesaistījās prāta un domāšanas aktivitātēs kopā ar saviem bērniem,” savos iespaidos dalījās Valmieras sākumskolas direktora vietniece speciālās izglītības jautājumos, logopēde Ilona Tropa.

Tāpat viņa stāstīja, ka kārtīgs “bišu strops” bijis pirmajās dienās, jo katrs vēlējies izmēģināt visu. Pamazām aktivitātes sadalījušās pa interešu zonām. Daļai skolēnu ļoti paticis darboties ar ūdeni, citiem ar smiltīm, bet īpašu uzmanību izpelnījušies eksperimenti, kuri bija saistīti ar elektrību. TOP objekta godā tika “noslēpumainā kabīne” ar speciālo apgaismojumu, lai tajā iekļūtu, bieži bija jāstāv rindā. Otrajā nedēļā skolēni jau mācījuši viens otru un skaidrojuši, ko ir atklājuši, un kas katrā eksperimentā jāsaskata un jādarbina. Pasākuma noslēguma dienās eksperimentus izzināja arī pirmsskolas vecuma bērni no tuvējām pirmsskolas izglītības iestādēm.

Valmieras sākumskolas direktora vietniece Ilona Tropa pateicas ZRKAC par sadarbību, jo šāda pieredze bijusi vērtīga gan skolēniem gan, vecākiem, gan skolotājiem, kā arī skolai kopumā.

Pasākums notika Eiropas Sociālā fonda projekta Nr.8.3.2.2/16/I/001 “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” ietvaros.

Galerija

Valmieras sākumskolā metodikas “MINIPHÄNOMENTA” eksperimenti
Atgriezties