Bērnu savstarpējās attiecības sākumskolā

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 7. janvārī notika semināru cikla “Gudro vecāku skola” ceturtais seminārs – “Bērnu savstarpējās attiecības sākumskolā”. To vadīja Gunita Kleinberga – Marte Meo terapeite, kognitīvi biheiviorālo terapeite.

Lektore stāstīja par to, kādas ir labas un cieņpilnas attiecības un kā bērni tās iemācās. Viņa dalījās arī atziņās tajā, kā bērnam var palīdzēt risināt savstarpējās attiecības skolā. Kādas sociālās prasmes nepieciešamas, lai bērns risinātu konfliktus, kas ir un kas nav vienaudžu vardarbība. Kā sniegt palīdzību un risināt situāciju gadījumos, kad bērns saskaras ar vienaudžu vardarbību vai, arī, ja bērns ir vardarbīgs pret citiem.

Arī vecākiem šī tēma šķita aktuāla un būtiska, viena no pasākuma dalībniecēm, kas šo semināru vēroja tiešraidē, rakstīja: “Visās Latvijas skolās būtu laba šī lekcija. Tas iedrošinātu gan bērnus, gan skolotājus, gan ģimenes. Tādējādi palīdzētu radīt apstākļus, lai bērns augtu harmonijā.”

Skatoties proporcionāli, šī cikla seminārus lielākoties apmeklē sievieties, tomēr arī vīriešiem ir savs viedoklis. Divu bērnu tēvs Juris sacīja, ka viņam no semināra prātā palicis baltās lapas uzdevums. Šis uzdevums paredz, ka par kādu bērnu, kas tajā brīdī nav klasē, izsakās citi bērni, konkrētais bērns ir šī baltā lapa. Pēc katra negatīvā komentāra lapa tiek burzīta, pēc tam iztaisnota, līdz nākošajam negatīvajam komentāram.

“Tas ir uzskatāms veids, kā bērniem parādīt, kā mūsu rīcība – verbāla vai neverbāla var ietekmēt citus. Tāpat tā parāda, ka noteiktai rīcībai ir savas sekas. Respektīvi, lapa vairs nav tāda, kāda tā bija un atgriezt to sākumstāvoklī vairs nav iespējams. Ar šo uzdevumu bērniem var likt aizdomāties par to, kādas ir mūsu konkrētās rīcības sekas, mijiedarbojoties ar pārējiem,” stāsta Juris.

Gudro vecāku skolas semināru cikla nodarbību iespējams noskatīties ZRKAC Facebook lapā vai ZRKAC tīmekļa vietnē – sadaļā “Video galerija”.

Vecākus un citus interesentus gaidīsim uz piekto semināru “Gudro vecāku skolā”, kas notiks 5. februārī plkst. 18.00, lai kopā ar ģimenes psihoterapeiti Ainu Poišu runātu par tēmu “Vecāku patiesa klātbūtne un ģimenes sistēmas iekšējā mijiedarbība. Uz bērna vajadzībām orientētas audzināšanas stratēģijas sākumskolas vecumā.

Semināri notiks reizi mēnesī līdz 2020. gada martam. Vecāki var apmeklēt visus seminārus vai izvēlēties sev interesējošās tēmas. Nodarbības tiek īstenotas projekta „Kompleksu veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Jelgavas pilsētā, I kārta” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

 

 

Atgriezties