Sarunas par pieaugšanu ar Katrīnu Puriņu-Liberti

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 12. februārī notika Veselības studijas ģimenes labsajūtai bezmaksas nodarbība – “Sarunas par pieaugšanu ar meitenēm un meitu vecākiem”. Sarunu vadīja ārste, Māmiņu kluba eksperte Katrīna Puriņa-Liberte.

Pl. 16:00 uz sarunu pulcējās meitenes vecumā no 9 līdz 13 gadiem. Kopīgā sarunā ar
K. Puriņu – Liberti tika runāts par pieaugšanu, izmaiņām organismā, to, kā saprast pārmaiņas savā ķermenī, kas notiek gan fiziskā, gan emocionālā ziņā.

Savukārt pl. 17:30 uz sarunu tika aicināti meitu vecāki, lai kopā ar eksperti pārrunātu aktuālus jautājumus – kā runāt ar meitu par seksuālo un emocionālo veselību, par attiecību veidošanu, par vecāku piemēru pusaudžu veselīgas attīstības veidošanā. Kādi jautājumi meitenes varētu interesēt, kādas varētu būt vecāku iespējamās atbildes.

Aptaujājot vecākus par iemesliem, kāpēc viņi ir izvēlējušies apmeklēt šo pasākumu, viņi uzsvēra, ka šī tēma ir aktuāla un viņiem ir prieks, ka par to tiek runāts atklāti. Vēl kā pluss tika minēts, ka pasākums ļauj vienkopus izglītot gan bērnus, gan viņu vecākus par jautājumiem, kas skar pieaugšanu. Divu meitu tētis Alvis stāsta: “Sieva ieteica atnāk uz šo nodarbību. Viņa facebook uzzināja par šo pasākumu un rekomendēja atnākt. Es gribu būt labāks tētis savām divām meitām, tāpēc arī atnācu. “Vecākiem ir jāizglītojas, šī ir tāda tēma, par kuru skolā arī maz stāsta, tāpēc ļoti nopriecājos, ka ir šāds pasākums,” ar savu viedokli dalījās trīs bērnu mamma Elīna.

K. Puriņa – Liberte uzsvēra to, ka bērniem lietas par savu ķermeni, tā izmaiņām augšanas procesā, ikdienas higiēnu ir jāstāsta dabiskā veidā. Šādai sarunai nevajadzētu būt mākslīgai, sakot, ka tagad mums būs saruna par vienu vai otru tēmu.

“Bērnu neziņa un informācijas trūkums ir tas, kādēļ mēs runājam par pusaudžu grūtniecību un citām lietām. Mums kā vecākiem ir pienākums iepazīstināt un stāstīt par šīm tēmām. Bērni, kas ir informēti par šiem jautājumiem, neuzsāk pāragru dzimumdzīvi, jo izprot fizioloģiskās norises un zina, ka ar seksu nodarbojas nobrieduši cilvēki, kas spēj uzņemties atbildību par sekām,” norāda K. Puriņa – Liberte.

Vecākiem jāsaprot, ka, ja viņi neizmantos iespēju un nebūs pirmie, kas stāstīs par pieaugšanu un ar to saistītajiem jautājumiem, bērni internetā paši meklēs informāciju. Tas, ko un kāda veida informāciju viņi atradīs, ietekmēs konkrētu priekšstatu veidošanu par to, kas ir dzimumdzīve, kad var iestāties grūtniecība un citu jautājumu izpratni, kas saistīti ar pieaugšanu. Internetā atrastā informācija var būt nepatiesa, radīt greizu priekšstatu, kas var negatīvi ietekmēt bērna izpratni un priekšstatus. Bērniem interesē savs ķermenis, viņi grib izprast, kā tas funkcionē, tāpēc vecākiem būtu jārada apstākļi, kuros viņi var nekaunēties, bet droši uzdot sev svarīgus jautājumus.

Nodarbību cikls “Veselības studijas ģimenes labsajūtai” notiek projekta „Kompleksu veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Jelgavas pilsētā, I kārta” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

Galerija

Sarunas par pieaugšanu ar meitenēm un viņu vecākiem
Atgriezties