Kā kļūt par ģimenei draudzīgu uzņēmumu?

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs sadarbībā ar nodibinājumu “Ventspils Augsto tehnoloģiju parks” (VATP) 30. jūnijā organizēja tiešsaistes Zoom semināru “Kā kļūt par ģimenei draudzīgu uzņēmumu?”.

Pasākuma pirmajā daļā Rasma Pīpiķe – programmas “Ģimenei draudzīga darbavieta” konsultante pastāstīja par to, kāds ir uzņēmumu ieguvums, iesaistoties tajā. Ideja par ģimenei draudzīgu darbavietu ir aizgūta no Somijas, bet tur uzņēmumiem ir dalības maksa, lai varētu piedalīties programmā, savukārt Latvijā par to nav jāmaksā un tā tiek realizēta ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu.

Viena no pamatlietām ir iespēja veikt uzņēmuma pašnovērtējumu, tādējādi labāk saprotot to, kas jau tiek darīts, lai nodrošinātu darbiniekam atbalstošu vidi, kā arī tas, kas vēl būtu jāuzlabo. Programma piedāvā tīklošanās aktivitātes un meistrarklases, lai gūtu pieredzi kādā no 205 uzņēmumiem, kas jau ir saņēmuši šādu statusu. Reizi gadā ir iespēja pieteikties grantu programmai, lai saņemtu finansējumu pārmaiņu ieviešanai, bet vispirms uzņēmumam, aizpildot pieteikuma veidlapu, ir jāpiesakās dalībai programmā. Uzņēmumiem, kuri ir pieteikušies, tiek piešķirts konsultants – eksperts, kurš ne tikai izvērtē iesniegto pieteikumu, bet palīdz – konsultējot un dodot padomus- kā veiksmīgāk sasniegt gala rezultātu – iegūt statusu – “Ģimenei draudzīga darbavieta”.

Deniss Baranovs (VATP) iepazīstināja klātesošos ar pieteikšanās praktisko pusi, soli pa solim rādot, kā aizpildīt anketu, reģistrējoties platformā www.vietagimenei.lv, uzsverot būtiskākos aspektus, kam pievērst uzmanību.

Savukārt pasākuma otrajā daļā dalībniekiem bija iespēja dzirdēt konkrētus pieredzes stāstus. Viens no tiem bija starptautisko sadarbības projektu vadītājas Lana Radčenko (Saldus novada pašvaldība) pieredzes stāsts, savukārt otrs – Sanitas Gloveckas (ADB “Gjensidige” Latvijas filiāles vadītājas, komercklientu pārvaldes direktores).

Lana Radčenko uzvēra, ka programmas ieguvumi ir vairāki. Tas ir veicinājis gan darbinieku piederības sajūtu, devis iespēju apmainīties ar idejām un pamanīt, ko vēl uzlabot, iedvesmojoties no pieredzes apmaiņas semināriem, kā arī pašiem lepoties ar sasniegto. Sanita Glovecka papildināja L. Radčenko teikto: “Lepnums un apliecinājums tam, ka tiek domāts un darīts, lai darbinieki justos labi sniedz gandarījumu, jo ir prieks, ka darbinieki lepojas ar savu darba devēju. Arī iespēja gūt pieredzi no citiem uzņēmumiem un stāstīt par paveikto pašu uzņēmumā ļauj saredzēt jaunas iespējas.”

Programmas “Ģimenei draudzīga darbavieta” būtību var formulēt kā darbinieku privātās un darba dzīves līdzsvara atslēgu organizācijas ilgtspējai.

Semināra prezentācija pieejama šeit.

 

Galerija

Kā kļūt par ģimenei draudzīgu uzņēmumu?
Atgriezties