Vasaras nodarbinātība – gandarījums un pieredze vienuviet

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) vasaras nodarbinātību koordinē 9. – 11. klašu skolēniem. Lai varētu piedalīties vasaras nodarbinātībā, jauniešiem ir jāiziet cauri visiem posmiem, kā tas ir reālā darba tirgū – izsludinātajām darba vietām, iesniedzot pieteikumu, CV, kā arī motivācijas un plānotās karjeras attīstības aprakstu. Uzņēmēji aktīvi izmanto iespēju sniegt jauniešiem pirmo darba pieredzi un pretī iegūst motivētus darbiniekus. Tā kā jauniešiem piesakoties un rakstot motivācijas pamatojumu izvēlētajai vakancei ir jādomā par to, vai un kā izvēlētā darba vieta būtu saistāma ar nākotnes profesiju, tad reti, kad var novērot neapdomīgus un neizsvērtus pieteikumus. Likumsakarīgi, ka bieži vien pēc nostrādātām 90 stundām konkrētajā darba vietā sadarbība ar uzņēmēju no vienreizējas pārraug ilgstošā.

Tā tas ir arī uzņēmumā “Studija Boo”. Uzņēmēja Dace Bogdanova saka: “Manas meitenes ir fantastiskas! Viņas dara visu, nesūdzas darbojas ar prieku gan pie dekorēšanas, gan apkārtējās vides izturēšanas un sakopšanas darbos, jo skaistums ir ne vien jārada, to vajag arī uzturēt”, stāsta Dace. “Studija Boo” nodarbojas gan ar dekorēšanu, gan pasākumu organizēšanu. Nikola, kura jau trīs nedēļas ir nostrādājusi, turpini piepalīdzēt. Kā stāsta jauniete, tad šī viņai nav pirmā darba pieredze, bet šoreiz esot sajūta, ka viņa dara to, kas pašai patīkot. “Bija viens liels korporatīvs pasākums, kurā iesaistījos no sākuma plānošanas darbiem līdz gala rezultātam. Pēc tam ir tik patīkami dzirdēt, ka viesi izsaka komplimentus, viņiem patīk un tu esi palīdzējis un bijis klāt tai visā”, iespaidos dalās meitene.

Arī Dace, kas nostrādājusi vien nedēļu ir priecīga, jo salīdzinot ar citos gados iegūtajām darba pieredzēm, arī viņa šķiet ir atradusi savu virzienu pasākumu organizēšanā. Abas meitenes atzinīgi novērtēja darba devēja centienus meitenēm palīdzēt iejusties darba atmosfērā un radīt patīkamu mikroklimatu, kur var dzimt daudz radošu ideju, savstarpēji mijiedarbojoties.

SIA “PastaHouse” saimnieks Arno Polītis pazīstams ar zīmolu “ColorPasta”, kas piedāvā svaigās pastas ražotnē tapušus krāsainus, uzturvielām bagātus un ātri pagatavojamus makaronus restorāna kvalitātē. Viņa nelielajā ražošanas uzņēmumā Madara guvu pieredzi un ieskatu tam kā noris viss ražošanas process, sākot no produkcijas izveides līdz gatavās pastas svēršanai, fasēšanai un pakošanai. Madara dalās iespaidos: “Lai gatavotu makaronus vajadzīga diezgan liela pacietība, turklāt arī fiziski tas nemaz nav tik viegli, jo ikdienā nav pierasts ilgstoši atrasties uz kājām, bet pēc nedēļas jau esmu pieradusi. Kas to būtu domājis, ka nepieciešama fiziskā izturība, lai izveidotu pastu.” Arno Polītis stāsta: “Pastas gatavošanas nav mehānisks process, bet gan roku darbs, turklāt ir jājūt, ko tu dari, vai mitruma līmenis produktā ir pietiekošs, jāsaprot vēl arī citas nianses. Jaunieši ir atšķirīgi, bet viņi ātri apgūst jauno un ir viegli apmācāmi.”

Roberts ir tikko kā pabeidzis 9. klasi un ir apņēmības pilns apgūt automehāniķa profesiju. Lai saprastu, kādos apstākļos būs jāstrādā, jaunietis izvēlējās iegūt pieredzi SIA “Mārtiņa auto”. Viņš atklāj, ka jau no bērnības viņu ir interesējušas automašīnas un viss, kas ar tām saistīts. Zināmu pieredzi Roberts ir smēlies, skatoties YouTube video, taču nekas nevar atsvērt reālu un praktisku pieredzi, lai interesējošo apgūtu padziļinātāk. Uzņēmējs Mārtiņš Antāns uzver, ka savstarpējā sadarbība ir ļoti atkarīga no konkrētā indivīda. Ir skolēni, kam vasaras darbs ir līdzeklis, lai īstenotu kādu sen kārotu pirkumu, bet ja viņu konkrētā joma aizrauj, parasti pats jaunietis izrāda lielāku iniciatīvu, jautā un mēģina saprast procesus.

No 26. jūnija tika nodarbināti 17 jaunieši, taču no 3. jūlija viņiem pievienojās vēl 15. Tie, kas pirmie, uzsāka strādāt jau jūnijā, noteiktās 90 stundas ir nostrādājuši, un var baudīt sava darba augļus. Vasaras nodarbinātības ietvaros 9. – 11. klašu skolēniem kopumā tiek nodrošinātas 110 darbavietas.

 

Galerija

Vasaras nodarbinātība foto 2023
Atgriezties