Izgudrojumu festivāls un eksperimentāla gastronomijas meistarklase pulcē daudz interesentu

9. septembrī Jelgavā, Pasta salā, norisinājās izgudrojumu un inovāciju festivāls “Minox Zemgale 2023”, kura ietvaros tika organizēta meistarklase “Eksperimentāla un inovatīva pieredze gastronomijas nozarē” radošās apvienības “Skudras Metropole” vadībā, mudinot radoši palūkoties uz gastronomijas un tehnoloģiju sinerģijas iespējām.

Inovāciju un izgudrojumu festivālā “Minox Zemgale 2023” piedalījās 51 dalībnieks ar 28 izgudrojumiem, pārstāvot Jelgavas 5. vidusskolu, Rīgas Anniņmuižas vidusskolu, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Universitāti, Latvijas izgudrotāju biedrību “Connect Latvija”, Dizaina un ergonomikas centru, uzņēmumus SIA “Bruntor”,  IK VAAV, SIA “Spiiid Botanics”, SIA “EVO Group”, SIA “Smart Clast”, SIA “PrintyMed”, kā arī individuālos izgudrotājus. Divus izgudrojumus festivālam piedāvāja izgudrotāji no Taivānas. Interesentiem klātienē bija iespēja ne vien aplūkot jaunradītos izgudrojumus, bet arī satikt to autorus un piedalīties daudzveidīgās aktivitātēs. Klātesošie varēja izmēģināt dažādas mācību satura apguvei paredzētas tehnoloģiskās ierīces, tostarp virtuālās realitātes brilles un modulāro robotu. Tāpat bija iespēja aplūkot un izmēģināt plašu attīstošo koka rotaļlietu klāstu, pārliecināties par izturīgas vēja turbīnas darbību, izveidot vēlamo dekoratīvo Venēcijas apmetumu, pārbaudīt daudzpusīgas datora klaviatūras darbību un izmēģināt darbībā slēgto kravas skūteri.

Vienlaikus izstādes apmeklētāji tika aicināti balsot par lieliskāko izgudrojumu. Saskaņā ar skatītāju vērtējumu Atzinības rakstu saņēma Jelgavas 5. vidusskolas skolēni Denis Melups un Devids Ričmels par enerģētiski gudras mājas radīšanu. Sudraba diplomu ieguva Edgars Brokāns ar zīmolu “EpoxySvete” – tika demonstrētas interjera dizaina iespējas, veidojot orģinālu Venēcijas dekoratīvo apmetumu un imitējot marmora pārklājumu. Savukārt zelta diplomu šoreiz saņēma divi izgudrojumi, iegūstot vienādu skatītāju balsu skaitu – RTU pārstāves Laimdota Vilcena, Zane Zelča un Silvija Kukle ar betulīna nanošķiedru sejas kosmētisko masku un Jelgavas 5. vidusskolas skolēni Demids Kaidalovs, Toms Kaidalovs, Andrejs Deikuns, Ivans Gribanovs ar pedagogu Josifu Spirtu par LED kubu – dronu programmas simulatoru-atkļūdotāju. Dalībai izstādē nebija nedz vecuma, nedz kādi citi ierobežojumi, attiecīgi tajā varēja startēt ikviens, kas ir radījis kādu izgudrojumu, tādējādi popularizējot izgudrotājdarbību un sekmējot tās izmantošanu tautsaimniecībā.

Lai motivētu gan festivāla apmeklētājus, gan izgudrotājus kļūt vēl kreatīvākiem, tika piedāvāta iespēja doties radošuma ceļojumā kopā ar radošās apvienības “Skudras Metropole” komandu, kas šoreiz aicināja saskatīt dažādu nozaru – gastronomijas un tehnoloģiju sinerģijas risinājumus. Kopā ar  pasaules mērogā godalgoto pasākumu producenti Gundegu Skudriņu, pasākuma apmeklētāji darbojās kustīgo dakšu stendā, tehnoloģiju stendā, pie dīdžeja galda un spēlēja gastronomisko dambreti. Vislielāko interesi raisīja kāds unikāls inovatīvs risinājums – saldējuma klavieres. Profesionāla pianista spēles rezultātā tika pagatavots saldējums, ko klātesošie uzreiz varēja nobaudīt. Klātesošie varēja gūt jaunu pieredzi un motivāciju paraudzīties uz ierastām lietām plašāk un radošāk, kā rezultātā rodas inovatīvi risinājumi. Pasākumu kopumā apmeklēja vairāk nekā 600 interesentu.

Pasākums tika organizēts projekta Nr. LVIII-068 “Zemgales uzņēmējdarbības vides attīstība un uzņēmēju konkurētspējas veicināšana” / SMEPRO-2 ietvaros. Projekta mērķis ir projekta SMEPRO veiksmīgās pieredzes un prakses kapitalizācija, izmantošana un rezultātu pavairošana, lai veicinātu Zemgales reģiona uzņēmējdarbības vides attīstību pašvaldībās un sniegtu atbalstu MVU.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

 

Galerija

"Minox Zemgale 2023" un meistarklase "Eksperimentāla un inovatīva pieredze gastronomijas nozarē" 09.09.2023.
Atgriezties