Programma “Erasmus jaunajiem uzņēmējiem” – unikāla iespēja, uzsākot biznesu

ZRKAC sadarbībā ar konsultāciju un pētniecības uzņēmumu “CIVITTA Latvija” 28. septembrī notika seminārs “"ERASMUS JAUNAJIEM UZŅĒMĒJIEM: pieredzes apmaiņa tavas biznesa idejas izaugsmei", kura laikā bija iespējams uzzināt par jauno uzņēmēju iespējām doties ES līdzfinansētā pieredzes apmaiņas braucienā, lai paplašinātu savu uzņēmējdarbības pieredzi un pārbaudi savas biznesa idejas dzīvotspēju.

“CIVITTA Latvija” projektu vadītāja Solveiga Sama dalījās informācijā par pārrobežu mobilitātes programmu – tā paredzēta uzņēmējiem, kuri tikko sākuši vai nākotnē plāno uzsākt savu biznesu un vēlas uzlabot biznesa vadības prasmes, dodoties pieredzes apmaiņas braucienā pie kāda pieredzējuša uzņēmēja jeb mentora uz kādu no 45 dalībvalstīm, kas iesaistījušās projektā. To vidū ir atsevišķas Eiropas Savienības valstis, ES aizjūras zemes un teritorijas, ASV, Kanāda, Singapūra, Izraēla, Dienvidkoreja, Taivāna, Albānija, Bosnija un Hercogovina, Armēnija, Maķedonija, Islande, Melnkalne, Moldova, Serbija, Turcija un Ukraina.

Pieredzes apmaiņas braucienā jaunais uzņēmējs var doties periodā no 1 līdz 6 mēnešiem, kura laikā ik mēnesi tiks izmaksāts finansiālais atbalsts (stipendija) līdz 1100 EUR apmērā (atkarībā no izvēlētā galamērķa), kas paredzēts uzturēšanās izmaksu un citu ikdienas izmaksu segšanai.

Piedaloties apmaiņas programmā, jaunais uzņēmējs gūst praktiskā darbībā balstītas zināšanas uzņēmuma vadībā un nozares specifikā, kas nākotnē ļauj veiksmīgi attīstīt savu uzņēmumu un minimizēt riskus, kuri saistīti ar praktiskās pieredzes trūkumu. Tāpat ir iespēja paplašināt savu biznesa kontaktu loku un mācīties no attiecīgās valsts labās prakses piemēriem.

Mentora ieguvums ir jaunas idejas, īpašas prasmes vai zināšanas, ko uzņēmumā ienes motivēts jaunais uzņēmējs. Pieredzējušais uzņēmējs gūst labāku izpratni par jaunā uzņēmēja mājas tirgus specifiku, vairojot savas zināšanas par inovatīviem uzņēmējdarbības modeļiem, kā arī pilnveidojot savas mentoringa prasmes, kuras var noderēt arī nākotnē, apmācot jaunos darbiniekus vai turpinot darboties kā mentoram arī ārpus šīs programmas.

Apmaiņas laikā abi uzņēmēji strādā kopā, lai veicinātu jaunā uzņēmēja prasmes, vienlaikus uzlabojot arī pieredzējušā uzņēmēja darbību un biznesa attīstību.

Semināra gaitā klātesošie tika iepazīstināti ar kritērijiem, kas jāizpilda, lai pieteiktos dalībai programmā kā jaunajam uzņēmējam vai mentoram.

Kritēriji jaunajam uzņēmējam:

  • Vecums vismaz 18 gadi;
  • Latvijas Republikas rezidents (pēdējā gada laikā Latvijā pavadītas vismaz 183 dienas);
  • Uzņēmējdarbības pieredze nav ilgāka par 3 gadiem;
  • Ir reāla biznesa ideja vai jau eksistējošs uzņēmums.

Kritēriji mentoram:

  • Vecums vismaz 18 gadi;
  • Latvijas Republikas rezidents;
  • Ir savs uzņēmums, kas darbojas vismaz 3 gadus, vai ieņem vadošu amatu (valdes loceklis);
  • Gatavība ideju apmaiņai;
  • Laiks un motivācija sadarbībai ar jauno uzņēmēju.

Solveiga Sama informēja, ka uzņēmējus jeb mentorus, pie kā jaunais uzņēmējs vēlas doties pieredzes apmaiņā, var atrast EYE datubāzē (šobrīd apkopoti aptuveni 5000 uzņēmēju) vai arī meklēt patstāvīgi, ja datubāzē netiek atrasts vēlamais. Tika uzsvērts, ka posms no reģistrācijas brīža līdz mirklim, kad jaunais uzņēmējs dodas apmaiņas braucienā, vidēji ilgst 2–4 nedēļas, ar atsevišķiem izņēmumiem.

Semināra noslēgumā dalībnieki tika iepazīstināti ar vairākiem latviešu uzņēmēju pieredzes stāstiem, kas pilnveidojušies Slovēnijā, Zviedrijā, Maltā u. c.

“CIVITTA Latvija” ir viens no programmas kontaktpunktiem Latvijā, kura uzdevums ir palīdzēt gan jaunajiem, gan pieredzējušajiem uzņēmumiem noformēt pieteikumus, dibināt sekmīgas savstarpējās attiecības un risināt neskaidrības, kā arī pārraudzīt visu dalībnieku atbilstību programmas nosacījumiem un nodrošināt jaunā uzņēmēja stipendijas saņemšanu.

Plašāka informācija par pieteikšanās kārtību un nosacījumiem pieejama “Erasmus jaunajiem uzņēmējiem” programmas mājaslapā https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ vai www.open-eye.net.

Tāpat sev interesējošos jautājumus iespējams uzdot, rakstot uz e-pasta adresi erasmus@civitta.com vai zvanot pa tālruni 26323907.

 

Atgriezties