AQ treniņš – palīdz pielāgoties pārmaiņām un rast jaunus risinājumus

13. februārī ZRKAC norisinājās bezmaksas iepazīšanās nodarbība “Māksla baudīt pārmaiņas: AQ treniņš”, kurā Baltijā vienīgā AQ praktiķe Elīna Biseniece dalījās zināšanās par pielāgošanās intelektu, savukārt klātesošie iesaistījās praktiskos un domāšanas robežu paplašinošos treniņos.

Elīna Biseniece iepazīstināja ar pasaulē diezgan jaunu teoriju –  AQ* jeb pielāgošanās intelektu, kas raksturo cilvēka spēju pielāgoties pārmaiņām un pilnveidot prasmes efektīvi pārvarēt grūtības profesionālajā vidē un ikdienas dzīvē.

Jelgavas valstspilsētas iedzīvotāju vidū interese par AQ treniņu bija ļoti liela, aptverot plašu vecumposmu spektru – sākot no jauniešiem līdz senioriem, kas apliecina šīs tēmas aktualitāti. Tika noskaidrots, ka pielāgošanās intelektu ir iespējams uztrenēt praktiski īstenojamu uzdevumu veidā.

Nodarbības dalībniekiem bija iespēja noskaidrot galvenos attīstīta pielāgošanās intelekta ieguvumus – spēja strādāt “dinamiskā vidē” un ātri pielāgoties izaicinājumiem; raitāka un kvalitatīvāka problēmu risināšana; zemāks negatīvā stresa līmenis un retāka slimošana; augstāka konkurētspēja; lielāks dzīvesprieks, iekšējā motivācija un pašapziņas paaugstināšanās.

Kā trīs nozīmīgākās AQ veidojošās dimensijas tika uzsvērtas prasmes, rakstura iezīmes un vide. Prasmes ir visvieglāk maināmā AQ daļa – tās nosaka to, cik lielā mērā cilvēks spēj tikt galā ar izaicinājumiem. Rakstura iezīmes atspoguļo personas motivāciju un rakstura šķautnes, kuras ietekmē veidu, kā, kad un kāpēc cilvēks mainās, pielāgojas konkrētai situācijai. Tāpat pielāgošanās intelekta noteikšanā tiek mērīti pieci faktori konkrētā darba vidē, parādot to, cik lielā mērā cilvēks spēj pielāgoties šajā darba vidē.

Nodarbības laikā klātesošie iesaistījās četros praktiskos uzdevumos, kas treniņa veidā mudināja mainīt līdzšinējo domāšanas veidu, saskatīt jaunas iespējas un vairot dzīvesprieku. Īpašu interesi raisīja ideja par kļūdu svinēšanu, kas palīdz noņemt spriedzi, ja kaut kas nav izdevies, kā iecerēts, vienlaikus mudinot cilvēku “neiestrēgt”, turpināt darboties, ģenerēt jaunas idejas un virzīties uz mērķi.

 

Galerija

AQ treniņa iepazīšanās nodarbība 13.02.2024.
Atgriezties