Konkurss „Eiropas enerģijas taupīšanas balva” noslēdzies

2010. gada 29. maijā Jelgavas reģionālajā Pieaugušo izglītības centrā notika konkursa „Eiropas enerģijas taupīšanas balva” noslēguma pasākums, kas tika organizēts starptautiskā projekta „Intelligent Use of Energy at School” ietvaros. Šajā projektā kā sadarbības partneris ir iesaistījies Jelgavas reģionālais Pieaugušo izglītības centrs (JR PIC). Konkurss skolām „Eiropas enerģijas taupīšanas balva” tika izsludināts 2009. gada septembrī 14 Eiropas valstīs.

Konkursa noslēguma pasākumā Jelgavas reģionālajā Pieaugušo izglītības centrā klātesošos sveica Jelgavas Domes priekšsēdētāja vietnieks sociālo lietu, izglītības un kultūras jautājumu programmā Aigars Rublis un Jelgavas reģionālā Pieaugušo izglītības centra direktore Sarmīte Vīksna. JR PIC direktores vietniece un projekta koordinatore Skaidrīte Bukbārde pastāstīja par projekta un konkursa „Eiropas enerģijas taupīšanas balva” norisi Latvijā (lejupielādēt prezentāciju Nr.1).

Konkursa mērķis - atbalstīt sasniegumus, labās prakses piemērus enerģijas patēriņa samazināšanā. Konkursa laikā skolēni tika aicināti taupīt enerģiju individuāli, ģimenēs un visas skolas ietvaros, kā arī izstrādāt pētnieciskos darbus par elektroenerģijas izmantošanu un taupīšanu, veikt aprēķinus, cik daudz elektroenerģijas (un arī naudas) var ietaupīt, kaut nedaudz mainot savu attieksmi pret enerģijas izmantošanu. Konkursa 1. kārta notika katrā projekta dalībvalstī no 2009. gada decembra līdz 2010. gada maijam.

Konkursam pieteiktos darbus vērtēja eksperti no Zemgales reģionālās enerģētikas aģentūras (ZREA), akciju sabiedrības „Latvenergo” Energoefektivitātes centra, biedrības „Latvijas Zaļā josta” un Jelgavas Domes sabiedrisko attiecību sektora.

Konkursa žūrijas komisijas priekšsēdētājs Zemgales reģionālās enerģētikas aģentūras(ZREA) direktors Mārtiņš Prīsis novērtēja skolēnu un skolotāju veikumu enerģijas taupīšanas jomā.

Latvijā konkursā iesaistījās 17 skolas: Ozolnieku vidusskola, Kalnciema vidusskola, Dobeles Valsts ģimnāzija, Bauskas 1. vidusskola, Olaines 1. vidusskola, Mālpils vidusskola, Rīgas celtniecības koledža, Rīgas 6. vidusskola, Jelgavas 1. ģimnāzija, Jelgavas 4. vidusskola, Jelgavas 5. vidusskola, Jelgavas 6. vidusskola, Jelgavas Valsts ģimnāzija, Jelgavas Spīdolas ģimnāzija, Jelgavas Amatu vidusskola, Jelgavas Amatniecības vidusskola, Lazdiņas privātā vidusskola „Punktiņš”.

Uzvarētāji skolu grupā: 1. vieta - Mālpils vidusskolai, 2. vieta Dobeles Valsts ģimnāzijai, 3. vieta Jelgavas 5. vidusskolai. Veicināšanas balvu saņēma arī Jelgavas Valsts ģimnāzija par skolēnu aktīvu iesaistīšanos individuālo darbu un video kategorijā. No šīs skolas konkursam tika pieteikti 28 darbi individuālajā un 11 darbi video kategorijā.

Mālpils vidusskolas direktore Solvita Lapiņa prezentēja savas skolas paveikto projekta laikā (lejupielādēt prezentāciju Nr.2). Skola otro gadu darbojas starptautiskajā ekoskolu programmā. 2009. gadā rudenī saņēma ekoskolas sertifikātu. Ekoskolu tēmas: vide, ūdens, mežs, transports, atkritumi, enerģija un veselīgs dzīvesveids. Skolā darbojas ekopadome - no katras klases divi skolēni, pedagogi, novada vides speciāliste, vecāki. Katru rudeni tiek veikts skolas Vides novērtējums, kurā ir arī sadaļa par patērēto enerģiju gada laikā, ir izstrādāts Vides kodekss.

Individuālajā grupā skolēni taupīšanas pasākumus veica savās mājās, iesaistot tajos arī ģimenes locekļus un draugus.

Individuālo dalībnieku grupā tika iesniegti 53 darbi no 9 skolām. 1. vietu ieguva Santa Sausā no Ozolnieku vidusskolas, 2. vietu Evija Gaile no Jelgavas Valsts ģimnāzijas, 3. vietu - Linda Grava un Anete Čūdere no Jelgavas Valsts ģimnāzijas.

Video kategorijā tika iesniegti 32 darbi, kuros galvenā uzmanība tika pievērsta skolēnu attieksmei pret enerģijas taupīšanu, energoefektīvu ierīču lietošanu, kā arī skolēnu pārvietošanās paradumu maiņai. Daudzi skolēni savos darbos parādīja, ka uz skolu var doties ne tikai ar auto, bet arī ar velosipēdu vai skrituļdēli. Skolēni bija vērojuši, salīdzinājuši un analizējuši ūdens un elektrības patērēšanas paradumus.

Video kategorijā 1. vietu ieguva Olaines 1. vidusskolas skolēnu Toma Taukuļa, Eduarda Lukšo un Zanes Apšas veidotais video. 2. vietu - Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolnieču Maijas Golubovičas, Svetlanas Agejevas, Justīnes Oškalnes veidotais video un 3. vieta - arī Jelgavas Valsts ģimnāzijas video, ko veidoja Undīne Straupe, Elīna Linde, Sintija Blūma. Labākie skolēnu veidotie video tika demonstrēti konkursa noslēguma pasākuma laikā.

Konkursa noslēguma pasākumā uzvarētāji saņēma balvas, tika sveikti arī projekta koordinatori skolās, kā arī skolēni saņēma veicināšanas balvas.

Konkursu atbalstīja: Jelgavas pilsētas Dome, Zemgales reģionālās enerģētikas aģentūra (ZREA), akciju sabiedrības „Latvenergo”, biedrība „Latvijas Zaļā josta”, SIA „Kanclers Plus”, aģentūra „Zemgales Eko”, Jelgavas pašvaldības aģentūra „Zemgales INFO’, Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra „Kultūra”, Lauku ceļotājs.

Uz konkursa „Eiropas enerģijas taupīšanas balva” 2. kārtu izvirzīti pirmo vietu ieguvēji katrā kategorijā: Santa Sausā no Ozolnieku vidusskolas (individuālajā grupā), Olaines 1. vidusskolas skolēnu Toma Taukuļa, Eduarda Lukšo un Zanes Apšas veidotais video un Mālpils vidusskolas pieteikums.

Konkursa 2. kārta notiks no 2010. gada jūlija līdz septembrim. Konkursa laureātu apbalvošana - 2010. gada 12. novembrī Triestē (Itālija).

Projekta koordinatore,

Skaidrīte Bukbārde

JRPIC direktores vietniece

Atgriezties