Sirds veselība un dzīvesprieks
Vieta: Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs, Svētes iela 33

2015. gada 26. maijā Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) notika Paula Stradiņa klīniskās universitātes Latvijas Kardioloģijas centra vadītāja, „Gada cilvēka medicīnā 2014” titula ieguvēja un vairāku pētījumu autora Andreja Ērgļa lekcija. To viņš iesāka ar nelielu ieskatu statistikas datos, stāstot par galvenajiem sirds veselību ietekmējošajiem faktoriem, lai izvairītos no saslimšanas ar sirds un asinsvadu slimībām.

A. Ērglis lekcijas laikā sniedza praktiskus padomus, kā jau preventīvā līmenī rīkoties, lai samazinātu iespējamo saslimšanas risku un nodrošinātu sirds veselību, neatkarīgi no vecuma. Saprotams, ka jāņem vērā katra individuālā situācija, iespējams, ka tikai ar preventīviem pasākumiem būs par maz, tādā gadījumā, izvērtējot kopainu, būs vajadzīga kompleksa pieeja, lietojot arī medikamentus u.tml. Viņš uzsvēra, ka ievērojot veselīgu dzīvesveidu, respektīvi, iekļaujot savā ikdienā gan fiziskas aktivitātes, gan ēdot sabalansētu uzturu, iespējams saglabāt augsta līmeņa dzīves kvalitāti ilgtermiņā – visas dzīves garumā. Tādējadi „bioloģiskais vecums” rāda ko pavisam citu, kā „pases vecums”.

Karidologa aizraujošais stāstījums un profesionalitāte klātesošajos radīja patīkamu, atbrīvotu gaisotni. Šī iemesla dēļ lekcija izvērtās par abām pusēm saistošu diskusiju, cenšoties rast atbildes uz sev būtiskiem jautājumiem.

Nobeigumā A. Ērglis akcentēja jauno tehnoloģiju nozīmi kardioloģijas un medicīnas attīstībā kopumā, kas paver jaunus apvāršņus, lai nodrošinātu pilnvērtīgu dzīvi arī situācijās, kurās tas līdz šim nebija iespējams. Ievērojot visu iepriekš minēto, dzīves ilgums varētu palielināties līdz pat 120-140 gadu vecumam un tā nav utopija, bet gan nākotnes perspektīva.

Atgriezties