Vides izglītības nometne “5 zaļas dienas”

No 2015. gada  10. līdz 14. augustam Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs organizēja vides izglītības nometni “5 zaļas dienas”.

Augusta otrajā nedēļā 45 Junioru universitātes dalībnieki iejutās vides pētnieku – nozares speciālistu lomās, lai katrā nometnes dienā, pētot vidi un dažādus objektus un veicot eksperimentus, kopīgiem spēkiem risinātu kādu aktuālu vides problēmu.

Katrai nometnes dienai bija savs stāsts, saistīts ar vidi. Pirmajā dienā, kuras nosaukums “Zaļā Jelgava”, skolēni iejutās vides izmeklētāju lomās. Ar īpašām metodēm viņi pētīja pilsētas gaisa kvalitāti un piesārņojumu, trokšņu līmeni, autotransporta ietekmi uz augiem. Dienas beigās jaunie vides izmeklētāji izveidoja priekšlikumus, kā optimizēt stāvvietu plānošanas un automašīnu kustības procesus pilsētā.

Otrā diena bija veltīta meža izpētei. Skolēni, iejutušies CSI izmeklētāju lomās, pētīja “aizturētas nelegāli nocirstu koku kravas” koksnes paraugu fizikālās un ķīmiskās īpašības, vecumu, kā arī koku, augu un dzīvnieku daudzveidību mežā. Nometnes dalībnieki apmeklēja arī minizoodārzu.

Trešajā dienā skolēni kā alternatīvās enerģijas un vides pētnieki un aizstāvji nodarbībās pie jūras veidoja vairāku veidu elektroģenerācijas staciju modeļus, pārbaudīja to darbību, kā arī to, kā šāda veida stacijas ietekmē apkārtējo dabu un putnus. Pēcpusdienā nometnes dalībnieki apmeklēja Baskāju taku. Tādejādi bērni varēja novērtēt Latvijas dabas un biotopu daudzveidību.

Ceturtā diena – “Ēdīsim gudrāk!”- bija veltīta uztura tēmai. Skolēni iejutās uztura speciālistu un analītiķu lomās un pētīja C vitamīna un nitrātu daudzumu laikos un veikalā nopērkamajos augļos un dārzeņos.

“Ekoproduktu gatavošana” bija nometnes piektās dienas tēma. Skolēni šoreiz iejutās veselīga dzīvesveida zinātāju un pētnieku lomā. Viņi izzināja “labās” un “sliktās” e-vielas pārtikas produktos, paši gatavoja ķermeņa kopšanas līdzekļus, kā arī pārtikas produktus, piemēram, sieru no dabīgām, ekoloģiski tīrām izejvielām.

Kopumā nometnē “5 zaļas dienas” tika apskatītas un izpētītas piecas nozīmīgas tēmas vides izglītībā, un nometnes dalībnieki bija ne tikai vērotāji, bet arī plānotāji, pētnieki, problēmu risinātāji.

ZRKAC projektu “Vides izglītības nometne “5 zaļas dienas” finansēja Vides aizsardzības fonds un Jelgavas pilsētas pašvaldība, atbalstīja SIA “Flora”, nometnes dalībniekiem nodrošinot minizoodārza apmeklējumu un T-kreklus.

Atgriezties