Biogrāfijas analīzes metode - tikai Jelgavā!
Vieta: Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, Svētes iela 33

2015.gada 24.augustā Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā noslēdzās biogrāfijas analīzes nodarbību cikls pieaugušajiem. Iepriekšējā – 2014/2015 mācību gada garumā dalībnieces tika rosinātas pārdomāt iegūto dzīves un darba pieredzi, lai saprastu, kā pieņemt pārdomātus lēmumus par savu turpmāko dzīvi.

Biogrāfijas analīze ir viena no karjeras konsultēšanas metodēm, kas sastāv no 37 uzdevumiem, kas ir sadalīti 7 grupās. Metodiku veido jautājumu bloki, kuru uzdevums ir palīdzēt saprast un spēt atbildēt uz jautājumu, kas es esmu, un, kāda ir mana pašreizējā situācija. Sevī jārod atbildes uz to, kāpēc esmu tāds, kāds esmu, kas to ir ietekmējis? Ko es gribu, ko grasos darīt? Metodikā ir iekļauta teorija un radošie uzdevumi: zīmēšana un darbs ar mālu. Nobeigumā ir jāizstrādā karjeras vai rīcības plāns, kur jauniegūtās zināšanas jārealizē dzīvē.

Pirmajai grupai noslēdzoties, dalībnieces dalījās iespaidos par to, ko viņām sniegusi biogrāfijas analīze:

  • devusi izpratni par to, kāpēc un kā dzīvē notiek tas, kas notiek ;
  • iemācījusi uzdot sev atklātus jautājumus;
  • ļāvusi pārvarēt slinkumu un bailes paurķēties sevī;
  • spēju pamatot savas izvēles un apstiprināt pieņemtos lēmumus;
  • palīdzēja atklāt sevi no jauna, jautājumi, ko sev uzdodam ir mūsu dzinējspēks un pārveides avots vienlaicīgi;
  • izpratni, ka svarīga ir darbība, taču tai jābūt dabiskai, pēc principa, soli pa solim.

Sevis saprašana un iedziļināšanās ir process un svarīgākais ir tas, ko šajā ceļā pie sevis, saprotam un atklāja no jauna. Lai atklātu savas iekšējās bagātības un piekļūtu līdz šim neapjaustajiem resursiem, vajadzīgs laiks.

Jautātas par to, kāds ir viņu viedoklis, par to, ka biogrāfijas metode pēc būtības prasa laiku, dalībnieces saka:

  • ir laiks salikt pa plauktiņiem visu vajadzīgo un nevajadzīgo, sasteigt neko nevar, jo šeit darbojas formula – jo lēnāk, jo labāk;
  • ilgs laiks ir vajadzīgs, jo vienā vakarā sevi nevar izprast, tā ir biogrāfija, nevis viena vakara sakars;
  • kad traucamies pa dzīvi kā pa ātrgaitas šoseju pie tam ar 5% redzamību (pēc zinātnieku aplēsēm izmantojam tika i5% sava prāta potenciāla), riskējam palaist garām pašu dzīvi.

Kā saka pašas dalībnieces, atbildes ir mūsos, taču reizēm dažādu iemeslu vai apstākļu dēļ sevi pazaudējam un tiecamies sasniegt ko tādu, kas nav saskaņā ar mūsu būtību. Šajā procesā bieži vien upurējot to, kas mums patiesi ir svarīgs un to, kas sniedz gandarījuma sajūtu – piepildījumu.

Katras beigas ir kaut kā jauna sākums, tāpēc būsi laipni gaidīts nākamajā biogrāfijas metodes nodarbību ciklā, kas sāksies jau 14. septembrī pl.18. Tiekamies!

Atgriezties