Vesels darbinieks – uzņēmuma ieguvums
Vieta: Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, Svētes iela 33

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs 2015. gada decembrī uzsāka īstenot mācības jaunajā kursu programmā – „Strādā vesels!”. Pirmie šo programmu aprobēja SIA „Jelgavas Ūdens” darbinieki.

Darbs ir vieta, kur pavadām lielu daļu savas dzīves, tāpēc būtiski ir izkopt ieradumus, kas ļauj uzturēt kvalitatīvas darba spējas. Tieši ar šādu mērķi ir izstrādāta programma „Strādā vesels!”, kas ļauj gūt zināšanas par veselības riskiem intensīva fiziska un intelektuāla darba apstākļos, izkopt ikdienas ieradumus šo risku mazināšanai, veselības profilaksei, kvalitatīvu darbspēju nodrošināšanai ikdienā un ilgtermiņā.

Ieguvēji ir visi – gan darba ņēmējs, kurš redz, ka uzņēmumam rūp sava darbinieka veselība, gan darba devējs, kurš veic profilaktiskus pasākumus, lai samazinātu slimošanas risku.

Mācību process tiek organizēts divās daļās. Pirmajā daļā ir lekcijas, kurās fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Solveiga Rudmieze iepazīstina darbiniekus ar riskiem, kādus var sastapt atšķirīgos darba apstākļos, un sniedz informāciju, kā izkopt dažādus ieradumus, lai mazinātu risku ietekmi ikdienā. Otrajā daļā kursu dalībnieki desmit praktiskajās treniņnodarbībās fizioterapeites Vitas Poikānes vadībā vingro, lai mazinātu slodzes izraisīto fizisko un emocionālo diskomfortu un atjaunotu ķermeņa fiziskos un emocionālos spēkus, ieviešot šos vingrojumus savā  ikdienā.

Pēdējā nodarbībā kursu dalībnieki dalījās iespaidos par kursos iegūto, un, lūk, daži no tiem. Rasmas kundze jau iepriekš bija pievērsusies fiziskajām aktivitātēm – kalanētikai. Viņa stāsta, ka atkārtoto vingrinājumu skaits nodarbībās bijis liels, tas prasījis fizisko izturību. Šajās nodarbībās viņa ir sajutusi kalanētikā apgūtā turpinājumu un vēlētos vēl papildus individuālu uzmanību savām veselības uzturēšanas aktivitātēm, taču ir priecīga, ka atjaunojusi zināšanas praktiskajās nodarbībās un guvusi vērtīgu informāciju S. Rudmiezes lekcijās.

Irēnas kundze priecīgi smaida, jo ir izbaudījusi „kustību dziedinošo efektu”. Pirms fizisko vingrojumu praktizēšanas viņai sāpējusi roka un ir bijušas grūtības to kustināt, taču tagad sāpes ir pārgājušas. Viņa esot guvusi iedvesmu arī turpmāk fiziskās aktivitātes iekļaut savā ikdienā, tām pievienojot S. Rudmiezes stāstīto par pašmasāžu.

Treniņnodarbības apmeklēja arī Daces kundze, kurai sākums nebūt nebija viegls. Pēc pirmajām nodarbībām esot bijusi slikta pašsajūta. Tagad, kad fiziskās aktivitātes ir kļuvušas regulāras, organisms ir adaptējies jaunajam ritmam, esot jūtams progress, tāpēc viņa noteikti turpināšot iesākto.

Vladimira kungs sportiskās formas uzturēšanai regulāri apmeklē baseinu un brauc ar riteni. Viņš saka: „Ja ir tāds sēdošs darbs kā man, tad ķermeni vajag labi izstaipīt.”Viņam gribējies vēl ilgāku nodarbību garumu, jo ķermenis tiekot iesildīts palēnām.

Kursu dalībnieki bija priecīgi, ka viņiem bijusi tāda iespēja, ko viņi labprāt izmantojuši. Apmierināta ar sasniegto ir arī fizioterapeite Vita Poikāne. „Pārsteidza, ka viņi ir tik kustīgi,” iespaidos dalās Vita, „vienreiz parādu vingrojumu, un viņiem jau viss ir skaidrs.” Galvenais esot turpināt kustēties, lai nezaudētu sasniegto, pie tam darīt to ar prieku. Ja kādreiz uznāk slinkums, jāatceras, ka vingrojumi sniedz daudz pozitīvu emociju.

Atgriezties