Sekojot metālam pa pēdām

2016. gada 10. septembrī Jelgavā, Pasta salā notika jau par tradīciju kļuvušie „Metāla svētki”, kuru tēma šajā gadā bija „Metāla pēdas”. Sev interesējošas aktivitātes atrada gan pieaugušie, gan bērni un jaunieši, gan metālapstrādes profesionāļi un viesi.

Sekot metālam pa pēdām apmeklētāji varēja 6 tematiskos blokos: Metālapstrādes profesionāļu pēdās, Uzņēmēju pēdās, Amatnieku pēdās, Izglītības pēdās, Stiprinieku pēdās un Pētnieku pēdās.

Metālapstrādes profesionāļu pēdās bija vērojami metināšanas iekārtu demonstrējumi un konsultācijas par metināšanas procesiem, ko veica ESAB OY Latvijas filiāles pārstāvji un SIA “Sanistal”. ESAB OY demobusā varēja iepazīt inivatīvas metināšanas iekārtas un tehnoloģijas, redzēt metināšanas simulatoru. Par datorgrafikas programmām un datorpojektēšanu konsultēja uzņēmumi SIA “InfoEra Latvia” un SIA “Colla”. Savukārt SIA “Instro” demonstrēja rokas elektroinstrumentu, bet A/S “AGA” iepazīstināja ar sadzīvē un rūpniecisko izmantojamajām gāzēm. Nozari kopumā pārstāvēja Mašīnbūves un Metālapstrādes Rūpniecības asociācija.

Arī šajā gadā svētku laikā notika Metināšanas konkurss. Metināšanas konkursā 3. vietu ieguva Ilvars Briģis, 2. vietu – Aleksejs Laptevs, bet 1. vietu izcīnīja Jevgēņijs Makaļskis.

Uzņēmēju pēdās bija sastopama plaša daudzveidība. Kā jau katru gadu, ļoti pārdomātas un daudzveidīgas aktivitātes – spēka un radošās darbnīcas, tāpat iespēja iepazīt mobilo servisu darbībā, ikvienam piedāvāja uzņēmumi SIA “Hansa-Flex” un SIA “Mitau Steel”. Visu, kas saistīts ar metināšanas iekārtām, piederumiem, gāzēm, strāvas ģeneratoriem, varēja uzzināt SIA “Greising Latvia” un SIA “CNC Baltic” piedāvājumā. Interesenti varēja piedalīties uzņēmuma SIA “Dinex” prezentācijā, bet dažādi risinājumi žogiem, margām, kāpnēm, kā arī citas dekoratīvas konstrukcijas bija pieejamas SIA “KraBS” stendā. Prezentēti tika arī metālapstrādes pakalpojumi, ko nodrošināja SIA “Marmors Group”. Arī no automobīļu jomas plašā klāsta varēja izvēlēties sev atbilstošāko. Autotehnikas mīļotāji varēja iepazīt gan SIA “Monta Limo Rent”, kas piedāvāja apskatīt ekskluzīvos automobīļus, gan SIA “Norde”, kura stendā varēja redzēt populārākos Nissan modeļus. SIA “Autohaoss” demonstrēja autoevakuatoru darbībā, bet padomus drošai braukšanai sniedza K. Ustupa autoskola. Savukārt SIA “Autoelegance” piedāvāja praktiski izmēģināt apkārtējai videi draudzīgu pretrūsas līdzekļu Krown iedarbību. Arī par velosipēdiem lieliem un maziem netika aizmirsts – par interesentiem nepieciešamo gādāja SIA “Kanclers plus”.

Karstajā dienā veldzēt slāpes varēja SIA ”Jelgavas Ūdens” stendā, kā arī uzzināt visu par ūdens urbumiem, tīkliem, atdzelžošanas staciju.

Svētku ietvaros bija iespēja tuvāk iepazīt ugunsdzēsēju ikdienu, apskatot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jelgavas daļas glābšanas laivu, ar kuras palīdzību veic glābšanu uz ūdens, kā arī iepazīt  ugunsdzēsēju automobili, kas, kopā ar Valdi Brantu apceļojis gandrīz visu pasauli. Interesentiem tika piedāvāts aplūkot arī Jelgavas ugunsdzēsības vēstures ekspozīciju, kas bija gan izzinoša, gan radoša

Pasākumam ar katru gadu iegūstot lielāku atpazīstamību un nozīmi ne vien Jelgavā, bet arī visā Latvijā, pieaug uzņēmēju līdzdalība svētkos, piedāvājot ne tikai savas produkcijas prezentācijas stendus, bet kļūstot par jaunās paaudzes izglītotājiem, atraktīvā un izzinošā veidā iepazīstinot jauniešus ar inženierzinātnēm un uzņēmējdarbību nozarē.

Izglītības pēdās varēja uzzināt arī par LLU studiju piedāvājumu jauniešiem inženierzinātņu profesijās, kā arī uzzināt kas ir pneimobilis, elektromobilis un pneimatisks manipulators ar Stjuarta platformu. Tāpat svētku dalībniekiem bija iespējams interaktīvā veidā iepazīt dažādu vidējo profesionālo izglītības iestāžu – Jelgavas Amatu vidusskolas, Jelgavas Tehnikuma, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma programmas. Tāpat. Metāla svētki tradicionāli ir arī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra (ZRKAC) Atvērto durvju diena. Arī šogad interesenti varēja iepazīties ar piedāvājumu pieaugušajiem metālapstrādes profesijās, uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai, kā arī uzzināt par vairāk kā 300 dažādām kursu programmām pieaugušajiem, jauniešiem un bērniem. Arī Nodarbinātības valsts aģentūra iepazīstināja ar vakancēm un izglītības iespējām metālapstrādes jomā.

Izglītības veicināšanas nolūkos mašīnbūvē un metālapstrādē klātesošajiem bija iespēja apmeklēt ar ražošanas, eksperimentu iekārtām un multimediju sistēmām aprīkotu ceļojošo mācību laboratoriju – TehnoBusu Latvija.

Metāla svētku ietvaros notika arī Starptautiskā dabaszinātņu skolotāju radošo ideju konkursa “Zinātne uz skatuves” 2. kārta. Tajā piedalījās 20 pedagogi no 12 Latvijas skolām un klātienē prezentēja iesniegto darbu tēmas. 1. – 3. vietas ieguvējiem tiek nodrošināta iespēja pārstāvēt Latviju starptautiskajā festivālā “Science on Stage Europe 2017”, kas notiks Ungārijā, Debrecenā. 1. vietu ieguva Daiga Krieviņa no Mārupes ar tēmu “Praktiskā zinātnieku nakts”, otrajā vietā ierindojās Irina Maslobojeva no Daugavpils, kuras tēma bija “Ģeometrisko pārveidojumu lietojums pavāra profesijā”, savukārt “IKT izmantošana un dabaszinību eksperimenti pirmskolas ikdienā”, ko izstrādāja Ieva Megne no Rīgas, ieguva 3. vietu.

Pētnieku pēdās bija iespēja eksperimentēt, “Miniphänomenta”, “Mācies eksperimentējot” un “FIZMIX” stendā, kā arī ļauties izziņas priekam Jelgavas pašvaldības mērķprogrammu “Junioru universitātes” un FasTracKids darbnīcās, kur radoši varēja izpausties gan mazākie pasākumu apmkelētāji, gan pusaudži. Tāpat varēja apmeklēt RTU Robotikas kluba robotikas darbnīcas, kur varēja cīnīties ar robotiem, izgatavot dažādas elektronikas ierīces, iepazīties ar 3D printeriem un apskatīt nelielu izstādi par robotiem Latvijā. Šogad apmeklētāji varēja klātienē redzēt robotu programmēšanu, kas ir jautrs un interesants veids, kā apgūt zinātni un tehnoloģijas.

BJC “Junda” klātesošajiem piedāvāja izzinošas spēles, kā arī izmēģināt automodelisma trasi. Svētkos Jelgavas reģionālais tūrisma centrs pasākuma apmeklētājus aicināja iesaistīties spēlē, lai pārbaudītu savas zināšanas par metāla pilsētvides elementiem un skulptūrām Jelgavā un noskaidrot, cik liels Jelgavas gids potenciāls lēpjas katrā no mums.

Spēkratu cienītājiem bija iespēja baudīt retro motociklu izstādi, kā arī iepazīt tādus videi draudzīgus pārvietošanās transporta līdzekļus kā: elektromobili un elektrisko mopēdu. Arnolds Ziemelis kopā ar Jaunrades skolu un Rīgas 28. vidusskolu piešķīra metāla skulptūrām jaunu elpu, apvienotjot koku un metālu, kā rezultātā bija tapusi gan trase, gan automodeļi.

Pilsētas bibliotēka izklaidēja klātesošos ar atrakciju “Meklē metāla priekšmetu” un viktorīnu, kas bija veltīta metāla tematikai, kā arī piedāvāja aplūkot grāmatu izstādi, izvēlēties sev interesējošu lasāmvielu no grāmatu plaukta “Lasītājs dāvina lasītājam”.

Amatnieku pēdās bija plašs metāla mākslinieku un amatnieku piedāvājums. Dina Aļekperova ar etnogrāfiskajām bronzas un misiņa rotām, Mario Drosakis un Kristīne Dijeva – Drosake pārstāvēja rotkaļus ar misiņa vara un bronzas izstrādājumiem. Juris Pilmanis ar baltu rotām, juvelieris Georgs Gražulis apmeklētājiem piedāvāja sudraba rotas, savukārt īpaša dizaina rotas un saktas varēja aplūkot Aelitas Stelpes piedāvājumā. Rotu meistars Edgars Skulte izmanto gan atšķirīgus materiālus gan stilus, veidojot gan etnogrāfiskas, gan mūsdienīgas bronzas un sudraba rotaslietas. Rotkaļus pārstāvēja arī Ārija Strazdiņa un Juris Strazdiņš.

Metālkalumu un mētāla izstrādājumu jomu ar ļoti interesantu un daudzveidīgu piedāvājumu pārstāvēja – Juris Balakāns, Gints Haņeckis, Andris Volmanis, Gintautas Ramonas un SIA “Art – Ag bet amatnieks Arnis Urķis – dažādus metāla mājsaimniecības priekšmetus. Ar monētu kalšanas noslēpumiem iepazīstināja amatnieks Arnis Urķis. Bija iespēja arī vērot metālkalšanas demonstrējumus un izmēģināt pašiem roku metālkalšanā, ko piedāvāja Tautas lietišķās mākslas studijas “Zīle” pārstāvis Māris Priednieks, kalējs metālmākslinieks Uldis Stelps un metālaklējs no Lietuvas Milvydas Gedraitis. Dažādu metālu gongi ir metāla amatnieku roku darbs. Gongu skaņās aicināja ieklausīties gongu meistari- Iveta Platace un Inga Rancāne.

Stiprinieku pēdās pasākuma apmeklētāji asas izjūtas varēja gūt velotriāla un skeitborda paraugdemonstrējumos, ne vien skatoties priekšnesumus, bet arī līdzdarbojoties meistarklasēs un iemācoties kādu profesionālu triku. Arī “Soul Tap” stepa dejas priekšnesums sniedza neaizmirstamas sajūtas, jo dejotāju ritms savijās ar modernajiem beatbox ritmiem. Stepa dejas meistarklasē varēja iejusties stepa dejotāju pasaulē pieredzējušu dejotāju – Annijas Ķeseles un Gunas Kašes vadībā, kam tā ir sirdslieta 10 gadu garumā.

Biedrības “Remoss” profesionālie instruktori ļāva apgūt iemaņas klinšu kāpšanā vai pārliecināties par saviem spēkiem un zināšanām drošai klinšu kāpšanai. Svētku apmeklētājiem bija iespēja iepazīt arī vienu no straujāk augošajiem sporta viediem pasaulē – disku golfu. Disku golfs, līdzīgi kā tradicionālais golfs, sastāv no gājieniem pretim mērķim. Ja golfā gājienus veic ar nūju, sitot bumbiņu pretim bedrītei, tad disku golfā ar roku met lidojošu šķīvīti pretim speciālam disku ķērājam. Disku golfs ir domāts visiem un visur. Latvijā šobrīd disku golfa spēli var izbaudīt 4 līdz šim uzbūvētajos laukumos, taču kā uzskata Baltic Disc Golf kopā ar Chilli Disc Golf – disku golfa potenciāls ir neizmērāms.

Esam pateicīgi visiem, kas ar savu produkciju un veikumu bagātināja svētku programmu, novērtējam jūsu ieguldīto darbu un sakām lielu paldies. Mūsu kopējais rezultāts ir neaizmirstami iespaidi, ko radījām gan jelgavniekiem, gan pilsētas viesiem.

Svētkus organizēja ZRKAC sadarbībā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi “Kultūra” un MASOC. Ar pilnu svētku dalībnieku sarakstu un svētku programmu varat iepazīties mājas lapā www.metalasvetki.wordpress.com.

Galerija

Metāla svētki Jelgavā 2016 – "Metāla pēdas"
Atgriezties