Pārvaldot metāla spēku

2017. gada 9. septembrī Jelgavā, Pasta salā notika jau par tradīciju kļuvušie Metāla svētki, kuru tēma šajā gadā bija „Metāla spēks”. Tajos interesantas aktivitātes atrada gan pieaugušie, gan bērni un jaunieši, gan metālapstrādes profesionāļi un viesi.

Nozares profesionāļu spēks bija vērojams metināšanas iekārtu demonstrējumos un konsultācijās par metināšanas procesiem, ko veica ESAB OY Latvijas filiāles pārstāvji un SIA “Sanistal”. ESAB OY demobusā varēja iepazīt inivatīvas metināšanas iekārtas un tehnoloģijas, redzēt metināšanas simulatoru. Par datorgrafikas programmām un datorpojektēšanu konsultēja uzņēmumi SIA “InfoEra Latvia” un SIA “Colla”. Savukārt SIA “Instro” demonstrēja rokas elektroinstrumentu, bet SIA “AGA” iepazīstināja ar sadzīvē un rūpniecisko izmantojamajām gāzēm. Nozari kopumā pārstāvēja Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācija.

Arī šogad svētku laikā notika metināšanas konkurss. Tajā 3. vietu ieguva Helmuts Kaskevičs, 2. vietu – Vladislavs Gančers, bet 1. vietā jau trešo gadu pēc kārtas pārliecinošs bija Jevgēņijs Makaļskis.

Pārdomātas un daudzveidīgas metāla spēka aktivitātes bija vērojamas uzņēmējdarbībā - spēka un radošās darbnīcas. Iespēju iepazīt mobilo servisu darbībā ikvienam piedāvāja uzņēmumi SIA “Hansa-Flex” un SIA “Mitau Steel”. Interesenti varēja piedalīties uzņēmuma SIA “Dinex” prezentācijā”. Autotehnikas mīļotāji varēja apskatīt SIA “Monta Limo Rent” eksponētos ekskluzīvos automobīļus, SIA “Norde” stendā varēja redzēt populārākos Nissan modeļus un veikt izmēģinājuma braucienus. SIA “Autohaoss” demonstrēja autoevakuatoru darbībā, bet padomus drošai braukšanai sniedza K. Ustupa autoskola. Savukārt SIA “HCT Automotive” kopā ar pretrūsas apstrādes centru “Krown Zemgale” piedāvāja noklausīties lekciju par metāla koroziju, kā arī rādīja pretrūsas apstrādes paraugdemonstrējumus. Svētku ietvaros bija iespēja tuvāk iepazīt ugunsdzēsēju ikdienu, apskatot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jelgavas daļas ugunsdzēsēju automobili. Arī par velosipēdiem lieliem un maziem netika aizmirsts – par to gādāja SIA “Kanclers plus”.

 SIA ”Jelgavas Ūdens” stendā varēja uzzināt visu par ūdens urbumiem, tīkliem, atdzelžošanas staciju, kā arī veldzēt slāpes.

Pasākumam ar katru gadu iegūstot lielāku atpazīstamību un nozīmi Jelgavā un arī Latvijā, pieaug uzņēmēju līdzdalība svētkos, piedāvājot ne tikai savas produkcijas prezentācijas stendus, bet kļūstot par jaunās paaudzes izglītotājiem, atraktīvā un izzinošā veidā iepazīstinot jauniešus ar inženierzinātnēm un uzņēmējdarbību nozarē.

Izglītbas spēku apliecināja LLU studiju piedāvājums jauniešiem inženierzinātņu profesijās. Klātienē varēja uzzināt, kas ir mobilais lauku robots, pneimobilis, elektromobilis un pneimatisks manipulators ar Stjuarta platformu. Tāpat svētku dalībniekiem bija iespējams interaktīvā veidā iepazīt dažādu vidējo profesionālo izglītības iestāžu – Jelgavas Amatu vidusskolas, Jelgavas Tehnikuma, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma - programmas. Metāla svētki tradicionāli ir arī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra (ZRKAC) Atvērto durvju diena. Arī šogad interesenti varēja iepazīties ar piedāvājumu pieaugušajiem metālapstrādes profesijās, uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai, kā arī uzzināt par vairāk nekā 300 dažādām kursu programmām pieaugušajiem, jauniešiem un bērniem. Izglītības veicināšanas nolūkos mašīnbūvē un metālapstrādē klātesošajiem bija iespēja apmeklēt ar ražošanas, eksperimentu iekārtām un multimediju sistēmām aprīkotu ceļojošo mācību laboratoriju – Tehnobusu Latvija.

Pētnieku spēku varēja atklāt caur eksperimentiem – “Miniphänomenta”, “Mācies eksperimentējot”, kā arī ļauties izziņas priekam Jelgavas pašvaldības mērķprogrammu “Junioru universitāte” un “FasTracKids” darbnīcās, kur radoši varēja izpausties gan mazākie pasākumu apmeklētāji, gan pusaudži.

RTU Robotikas klubā bija iespēja apgūt lodēšanas pamatus, kas ļauj izgatavot vienkāršas elektronikas shēmas un robotiņus, piemēram, Burkānmednieku – robotiņu, kas seko burkānam. BJC “Junda” klātesošajiem piedāvāja sacensības uzgriežņu skrūvēšanā, izmēģināt automodelisma trasi, kā arī iepazīstināja ar interešu izglītības piedāvājumu tehniskās jaunrades jomā.

Svētkos Jelgavas reģionālais tūrisma centrs pasākuma apmeklētājus aicināja iesaistīties spēlē “Atslēdz Jelgavu”. Paši mazākie varēja krāsot vilcienu, darbojās Laimes rats, kā arī bija iespēja nofotografēties ar senlaicīgām metāla ugunsdzēsēju ķiverēm.

Spēkratu cienītājiem bija iespēja baudīt retro automobiļu izstādi, ko piedāvāja Old Cars Club. Pilsētas bibliotēka izklaidēja klātesošos ar spēlēm un konkursiem, iesaistot Āmurgalvas prāta spēlēs, pogu šķirošanā, darbošanās ar hanteklēm, svaru bumbām.

Metāla mākslinieku un amatnieku piedāvājums bija vērojams amatnieku spēkā. Dina Aļekperova ar etnogrāfiskajām bronzas un misiņa rotām, Mario Drosakis un Kristīne Dijeva – Drosake ar misiņa, vara un bronzas izstrādājumiem pārstāvēja rotkaļus. Juris Pilmanis piedāvāja baltu rotas, juvelieris Georgs Gražulis - sudraba rotas, savukārt īpaša dizaina rotas un saktas varēja aplūkot Aelitas Stelpes piedāvājumā, savukārt rotu meistara Edgara Skultes kolekcijā - etnogrāfiskas un mūsdienīgas bronzas un sudraba rotaslietas.

Metālkalumu un mētāla izstrādājumu jomu ar ļoti interesantu un daudzveidīgu piedāvājumu pārstāvēja Gints Haņeckis, Andris Volmanis, Gintautas Ramonas. Amatnieks Arnis Urķis demonstrēja dažādus metāla mājsaimniecības priekšmetus. Bija iespēja vērot metālkalšanas demonstrējumus un izmēģināt pašiem roku metālkalšanā, ko piedāvāja Tautas lietišķās mākslas studijas “Zīle” pārstāvis Jānis Pūce. Kalējs un metālmākslinieks Uldis Stelps rādīja metālkalumus mājai, pirtij un dārzam, dažādus dārza instrumentus. Savukārt metālaklējs no Lietuvas Milvidas Gedraitis klātesošos priecēja ar suvenīriem, svečturiem, griliem, to aprīkojumu, metāla zirnekļiem, rozēm u.c. metāla izstrādājumiem, kā arī dalībniekiem bija iespēja izgatavot naglu, nelielu suvenīru – pakavu vai pūķi.

Par metāla spēka stiprumu pārliecināja Stiprinieku republika, kur notika spēkavīru Agra un Ivara Kazeļņiku, Jāņa Ilgaviža, Daiņa Zāģera un Raivja Mundiciema rādītais sniegums dažādos vingrinājumos: “Fermera pastaigā”, “Mašīnas vilkšanā no zemes”, “Baļķa celšanā” u.c.

Esam pateicīgi visiem, kas ar savu produkciju un veikumu bagātināja svētku programmu, novērtējam jūsu ieguldīto darbu un sakām lielu paldies. Mūsu kopējais rezultāts ir pozitīvas sajūtas, prieks un interese pasākuma apmeklētāju acīs. Kopā esam radījuši atmiņā paliekošus iespaidus gan jelgavniekiem, gan pilsētas viesiem.

Svētkus organizēja ZRKAC sadarbībā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi “Kultūra” un MASOC. Ar pilnu svētku dalībnieku sarakstu un svētku programmu varat iepazīties mājas lapā www.zrkac.lv/metalasvetki/

Galerija

Metāla svētki Jelgavā 2017 – Metāla spēks
Atgriezties