Impulss sociālās uzņēmējdarbības attīstībai

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 14. novembrī notika seminārs “Impulsa diena Jelgavā”, kas veltīts sociālās uzņēmējdarbības iepazīšanai un izzināšanai, kā arī jaunu šādas uzņēmējdarbības ideju stimulēšanai.

Pasākumu atklāja un ierosmes vārdus teica Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne, uzsverot ikkatra atbildību, kuru var realizēt, risinot sabiedrībai aktuālus jautājumus, tai skaitā attīstot sociālo uzņēmējdarbību.

Inovāciju un radošuma eksperte Latvijā Vita Brakovska klātesošos iepazīstināja ar reāliem veiksmes stāstiem par konkrētu cilvēku sasniegumiem, ko viņi ir realizējuši un attīstījuši. Pēc iedvesmojošajiem piemēriem Impulsa dienas dalībnieki grupās ģenerēja idejas radošajā nedarbnīcā un praktizēja domāšanu “ārpus rāmjiem”.

Par to, kas īsti ir sociālā uzņēmējdarbība un ko regulēs jaunais Sociālā uzņēmuma likums, kas stāsies spēkā ar 2018. gada 1. aprīli, stāstīja Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācijas direktore Madara Ūlande. Sociālajai uzņēmējdarbībai var būt dažādas darbības jomas, gan tādas, kas var sniegt atbalstu kādai mazāk aizsargātai sociālajai grupai, piemēram, nodarbinot bijušos ieslodzītos, gan arī var būt veltīta globālākas problēmas risināšanai, piemēram, vides aizsardzībai u.tml.

Madara Makare dalījās personīgajā pieredzē, kādēļ tradicionālas uzņēmējdarbības vietā viņa izvēlējusies sociālo uzņēmējdarbību, īstenojot projektu “HOPP”. Viņa klātesošajiem sniedza arī ieteikumus, kas ir būtiski, veidojot ne vien sociālo, bet arī tradicionālo uzņēmējdarbību.

Pasākuma starpbrīdī ikvienam bija iespēja iepazīt KMC Nātre un Latvijas neredzīgo biedrības sadarbības produktu – mākslas darbus, ko darinājuši cilvēki, kam ir redzes problēmas. Šie darbi guvuši ”jaunu elpu”, jo iemūžināti arī uz krūzītēm.

Turpinājumā sekoja uzņēmēju piedāvājumi akcijā “Tīra telpa – otra elpa”.  Juris Volmanis no SIA “Kveila M” piedāvāja ozola koka atlikumus, ēvelētas skaidas un plāno finieri, bet Liene Pčolka, SIA “Jelgavas tipogrāfija” pārstāve – dažādus kartona un papīra atgriezumus, grāmatu iesienamos materiālus. Z/S “Latiņas” īpašniece Ilze Jansone pastāstīja, ka pārstrādes procesā rodas pilnpiena siera un biezpiena sūkalas, arī jaunpiens un trušu ādiņas. ZRKAC uzņēmējdarbības nodaļas vadītāja Līga Miķelsone iepazīstināja ar pārējo uzņēmumu piedāvājumiem. Šūšanas uzņēmumam SIA “Mārīte” ražošanas procesā pāri paliek polsteri, pogas, pakaramie, diegu gali, bet noliktavā var atrast lietotas šujmašīnas. SIA “MNL” jaunu produktu radīšanai sniedz iespēju izmantot paklāju un linoleju paraugus, arī dažādus katalogus. SIA “Elite Plus” piedāvā cūku un liellopu kaulus, bet SIA “JELGAVAS BALTIE KREKLI” piedāvā stikla pudeles, kartona kastes, pārtikas atlikumus, kā arī profesionālo virtuves tehniku, kam nepieciešams remonts: plītis, mīklas maisītāju, picas krāsni, ledusskapjus u.c. Šis uzņēmums aicina sadarbībai ne tikai radošos prātus, bet arī kādu, kam rūp tehnika, lai kopīgi tai dotu jaunu dzīvi.

Noslēgumā dalībnieki varēja uzzināt par konkursa Reach for Change noteikumiem, kurā ir iespēja piedalīties ikvienam labās gribas uzņēmējam. Pasākumu ZRKAC organizēja sadarbībā ar Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociāciju un ar Britu padomes atbalstu.

Galerija

Seminārs "Impulsa diena Jelgavā" (sociālās uzņēmējdarbības attīstībai)
Atgriezties