Vidusskolēni – ceļā uz jaunu produktu komercializāciju
Vieta: Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola

Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas divpadsmitās klases skolēni projekta ietvaros radījuši jaunus produktus, kurus prezentēja noslēguma pasākumā, kas notika 2013.gada 16.oktobrī deju centrā „Cukurfabrika”.

Ar saviem izstrādātajiem produktiem sešas skolēnu grupas bija risinājušas aktuālas problēmas- gan skolas, gan sabiedrības dzīvē.

Divas komandas bija pievērsušās vides saudzēšanas jautājumiem. Viena no tām saskatīja problēmu, ka makulatūra skolā netiek atsevišķi savākta, lai piedāvātu otrreizējai pārstrādei un piedāvāja ideju par īpašu makulatūras konteineru skolā, kurā ieliekot makulatūru, pretī var saņemt jaunu burtnīcu vai A4 lapas. Izveidots bija konteinera prototips, lai uzskatāmi parādītu, kāds varētu būt tā darbības princips. Otra komanda piedāvāja bukletu ar idejām par to, kā radoši izmantot otrreiz izmantojamos materiālus, un skolotāja V. Miglāne bija realizējusi vienu no idejām un no plastmasas iepirkumu maisiņiem izveidojusi interesantu, funkcionālu, daudzkrāsainu paklājiņu.

Izrādās, ka skolēnus nodarbina doma- kā uzlabot mācīšanās procesu. Kā vienu no risinājumiem viņi piedāvāja veidot audio mācību grāmatas, lai dotu iespēju skolēniem arī, piemēram, dodoties mājās, klausīties vēstures grāmatas lappuses.

Tā kā Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā šogad sākuši mācīties pirmklasnieki un vecāko klašu skolēni novērojuši, ka viņiem ir ļoti smagas somas, tiek piedāvāts risinājums – izveidot katram skolēnam savu aizslēdzamu skapīti. Pirmā ideja – veidot skapīti kā puzli tika noraidīta, jo tās realizācija tika atzīta kā ekonomiski neizdevīga. Rezultātā tika izveidots skapīša prototips, kura apakšējā atvilktne kalpo apavu novietošanai un kā soliņš, uz kura apsēsties, velkot apavus. Skapīšiem jaunieši piedāvās katram lietotājam personalizētu dizainu, piem., izmantojot iemīļotāko multfilmu varoņu attēlus.

Vēl viena problēma, kas ir aktuāla skolēniem- brokastis, kas bieži tiek aizstātas ar neveselīgiem produktiem, tādēļ viena komanda piedāvā savu variantu- pussaldo un sāļo musli- „Spēka batoniņu” kas gatavots no dabīgiem produktiem, Ideju par saistvielu šiem batoniņiem grupas dalībnieki smēlušies, izpētot pasaules pieredzi. Visiem klātesošajiem bija iespēja nodegustēt un novērtēt to garšas īpašības.

Vidusskolēni domā arī par komfortu diennakts tumšajā laikā, piedāvājot paneli „Drošā nakts”, ko ievietot rokassomā kā ieslēdzamu apgaismojumu. Komandai bija skaidrs redzējums par produkta attīstības iespējām nākotnē- paneli ar sensoru, ultraskaņas, saules bateriju un citu elementu izmantošanu tajā.

Divām komandām- „Spēka batoniņu” un paneļa „Drošā nakts” izstrādātājiem nāksies vēl pieslīpēt savu veikumu, lai startētu kā Zemgales pārstāvji konkursā valsts mērogā.

Uzņēmējs Ainārs Tamisārs, profesore Tatjana Koķe un ZRKAC Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja Līga Miķelsone kopā ar projekta vadītājiem, „Zemgales EKO” un skolas pārstāvjiem- Gunu Stepiņu, Maiju Actiņu un Karinē Oganisjanu vēroja un vērtēja skolēnu paveikto un sniedza jauniešiem ieteikumus produktu attīstībai.

Pasākuma noslēgumā Deju studijas "Benefice" vadītājas Annikas Andersones vadībā dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar deju centra „Cukurfabrika” telpām un piedāvājumu, kā arī pašiem izbaudīt interesantas aktivitātes, kuras tikai šobrīd ienāk Latvijā.

Atgriezties