Minox Zemgale 2018 – Jelgavā Pasta salā
Vieta: Pasta salā

2018. gada 8. septembrī pirmo reizi Metāla svētku ietvaros sadarbībā ar LLU TEPEK un ar Latvijas Izgudrotāju biedrības, “CONNECT Latvija” un Latvijas Zinātņu akadēmijas un RTU atbalstu notika Izgudrojumu un inovāciju festivāls “MINOX Zemgale 2018.” Pasākuma mērķis – veicināt izgudrotājdarbību Latvijā, kā arī sekmēt izgudrojumu ieviešanu dzīvē.

Pasākuma “Minox Zemgale 2018” organizatore, Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja Līga Miķelsone uzsver, ka pats būtiskākais ir panākt, lai uzņēmēji un izgudrotāji atrastu saskarsmes punktus, kuru rezultātā tiktu radīti jauni, inovatīvi produkti vai veidoti pakalpojumi.

MINOX izstāde atšķiras no citām izstādēm ar savu pieejamību – tajā tika aicināts piedalīties ikviens, kuram ir jebkāds savs izgudrojums vai izgudrojuma ideja, neatkarīgi no vecuma un sociālā stāvokļa. Par to liecināja arī Minox Zemgale dalībnieki. Izgudrojumu un inovāciju festivālā piedalījās jaunie izgudrotāji no Jelgavas 5. vidusskolas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Rīgas 28. vidusskolas, Rīgas 85. vidusskolas, Jaunrades skolas, BJC “Junda” pārstāvji un Jelgavas tehnoloģiju vidusskolas divas izgudrotāju grupas Ivara Bahmaņa vadībā, kā arī skolēnu mācību uzņēmums no Krotes Kronvalda Ata pamatskolas. Ar metodiskā darba pieredzi un inovatīvām metodēm – inovācijām izglītībā dalījās vispārizglītojošo skolu skolotāji no Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Rīgas 74.vidusskolas, Rīgas Imantas vidusskolas, Daugavpils 12. vidusskolas, Cēsu pilsētas vidusskolas, Sventes vidusskolas, Skrundas vidusskolas, kā arī Jelgavas pilsētas pašvaldības pieaugušo izglītības iestādes “Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs”. Uzņēmēja iepazīstināja ar mobilo aplikāciju “ProdCat”, kas izveidota kā preču svītru kodu skeneris (kodu var ievadīt arī manuāli). Aplikācija izveidota ar mērķi palīdzēt salasīt preču etiķetes, ja uzraksti ir ļoti mazā šriftā vai atstarojas. Plaši pārstāvētas tika augstskolas – gan Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts ar izgudrotāju grupu, gan LLU zinātnieki, gan Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvji, bet visvairāk izgudrojumu piedāvāja Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina tehnoloģiju institūts. Tematika izgudrojumiem bija visdažādākā – no siltumizolācijas plātnēm un polietilēna kompozītiem, ceļu un laukumu virsmu elastīga seguma veidošanas, daudzslāņu celtniecības paneļiem ar jaunām īpašībām, jauniem materiāliem no kaņepēm, vadu organizēšanas komplekta, datora somas ar jaunu funkciju, hidrogrāfijas un 3d pakalpojumiem, bērnu virsdrēbju aiztaisīšanas palīgierīcei, galda spēlei cilvēkiem ar redzes traucējumiem un matemātiskai galda spēlei līdz līdzsvara takai un roku motorikas atjaunošanas palīgierīcei, kā arī bērnu ragaviņām, koka pakaramajam.

Izgudrojumi rosināja izmantot aptauju veidošanas un analīzes tīmekļa lapu, iepazīt drošas satiksmes un harmoniskas pilsētvides risinājumus, foto palielinātāju attēlu kopēšanai no melnbaltām vai krāsu filmām un jaunu mūzikas instrumentu - šūnskani.

Izstādes laikā, jebkuram izstādes un metāla svētku apmeklētājam bija iespēja izteikt savu viedokli un izdarīt balsojumu par labāko izgudrojumu vai inovāciju. Atzinību par labiem sasniegumiem skatītāju vērtējumā saņēma uzņēmēja Tamāra Jēkabsone no Dobeles novada (mobilā aplikācija “ProdCat”), bronzas diplomu un pārsteiguma balvu ieguva Kaspars Pabērzs un Kristiāns Vinters no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas (Gudrā dārza laistīšanas sistēma).Par līdzvērtīgiem rezultātiem tika pasniegti 2 sudraba diplomi, kurus ieguva Ērika Siliņa un Inese Kukaine no Cēsu pilsētas vidusskolas (Starpdisciplināro nodarbību pieredze pamatskolas klasēs) un Krotes Kronvalda Ata pamatskolas SMU “Skalu puikas” no Priekules novada (Iekuriņi). Izstādes galvenā balva un zelta diploms, pamatojoties uz balsu skaitu, tika piešķirts Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas izgudrotājam Robertam Ližum, kura konsultants – skolotājs Ivars Bahmanis (Miniatūrs datorizētais frēzēšanas darbagalds jeb “Mini CNC”).

Pēc piedalīšanās Minox Zemgale, izgudrojumu autori ar saviem projektiem – ikviens dalībnieks tiek aicināts piedalīties noslēguma izstādē MINOX 2018, kas norisināsies oktobrī Rīgā.

‘’Šī izstāde ir labs veids, kā izgudrojumu autoriem uzsākt sarunu ar potenciālajiem klientiem – investoriem, uzņēmējiem un citiem interesentiem,” uzskata viens no izstādes iniciatoriem un organizētājiem, biedrības “CONNECT Latvija” vadītājs Elmārs Baltiņš.

“Pēc būtības katra izstāde ir veikals, uz kurieni izgudrojuma autors var atnest savu preci pārdošanai, bet izstādes apmeklētāji – atrast labu ideju savai uzņēmējdarbībai,” atzīmē Rimis Vaitkus, Latvijas Izgudrotāju biedrības valdes loceklis.

Divu labāko darbu autori Rīgas izstādē kā balvu saņems apmaksātu lidmašīnas biļeti braucienam uz Anglijas universitāšu pilsētu Kembridžu ar iespēju piedalīties starptautiskā triju dienu izgudrojumu un biznesa izglītības seminārā.

Galerija

Izgudrojumu un inovāciju festivāls "MINOX Zemgale 2018"
Atgriezties