Metāla stāstu svētki
Vieta: Pasta sala

8. septembrī Jelgavā, Pasta salā notika ikgadējie “Metāla svētki”, kuru tēma šogad bija „Metāla stāsts”. Metāla stāstus mēs varam saklausīt visapkārt – mašīnu korpusos, riteņu rāmjos, elektrības vados un ielu stabos, pat mūsos, tāpēc apmeklētājiem bija iespēja iepazīt Metāla stāstus, kas no gadsimta gadsimtā kļūst arvien pārsteidzošāki, atklājot mūsu vēlmi izzināt, radīt un pielietot!

Metālapstrādes profesionāļi stāstīja par metināšamas procesiem, demonstrēja iekārtas un prezentēja profesionāļiem pieejamo aprīkojumu.

Metāla stāsti uzņēmējdarbībā piedāvāja iepazīt metālapstrādes uzņēmumu produkciju, metināšanas darbnīcas, kā arī iegūt vērtīgas balvas konkursos un loterijās.

Metāla stāsti amatniecībā ļāva izzināt kalēja amata noslēpumus, piedalīties monētu kalšanas meistardarbnīcā, iepazīt metāla darbarīkus, saimniecības piederumus.

Metāla stāsti izglītībā un zinātnē vēstīja par inženierzinātņu profesijas apguves iespējām profesionālās izglītības iestādēs.

Arī šogad svētku laikā notika metināšanas konkurss. Tajā 3. vietu ieguva Andis Kārkliņš, 2. vietu – Vladislavs Gančers, bet 1. vietu – Sergejs Šmits.

Izgudrojumu un inovāciju festīvālā “Minox Zemgale 2018” apmeklētāji varēja iepazīties ar 73 izgudrotāju radītajiem 47 izgudrojumiem. Visiem bija iespēja balsot par viņuprāt labāko izgudrojumu. Rezultātā bronzas diplomu ieguva Kaspars Pabērzs un Kristiāns Vinters no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas (Gudrā dārza laistīšanas sistēma), sudraba diplomu – Ērika Siliņa un Inese Kukaine no Cēsu pilsētas vidusskolas (Starpdisciplināro nodarbību pieredze pamatskolas klasēs) un Krotes Kronvalda Ata pamatskolas SMU “Skalu puikas” no Priekules novada (Iekuriņi), bet izstādes galvenā balva un zelta diploms, pamatojoties uz balsu skaitu, tika piešķirts Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas izgudrotājam Robertam Ližum, kura konsultants – skolotājs Ivars Bahmanis (Miniatūrs datorizētais frēzēšanas darbagalds jeb “Mini CNC”).

Pedagogi piedalījās konkursā “Zinātne uz skatuves”, kurā demonstrēja savas inovatīvās metodikas mācību darbā un cīnījās par iespēju pārstāvēt Latviju Eiropas mēroga konkursā, kas 2019. gadā norisināsies Kaškaišā, Portugālē. Ceļazīmes uz portugāli izcīnīja Inese Pickaine un Iveta Labunska (Skrundas vidusskola), Zintis Buls (Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs) un Liene Sabule un Liene Krieviņa (Jelgavas Valsts ģimnāzija).

Visa pasākuma laikā bija iespēja iepazīties ar ZRKAC izglītības piedāvājumu pieaugušajiem metālapstrādes profesijās, uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai, kā arī uzzināt par 350 dažādām kursu programmām pieaugušajiem, jauniešiem un bērniem.

Pasākumu organizēja Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs un Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde „Kultūra” sadarbībā ar Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociāciju.

Galerija

Metāla svētki Jelgavā 2018 Metāla stāsts
Atgriezties