Bezmaksas apmācības darbam ar CNC iekārtām

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) piedāvā iespēju interesentiem un metālapstrādes nozarē strādājošajiem papildināt savas zināšanas un prasmes programvadības metālapstrādes darbagaldu (CNC) operatora darbā, apmeklējot bezmaksas kursus “Ievads CNC operatora kompetencēs”.

ZRKAC ir iesaistījies starptautiskā Erasmus+ projektā “Metālapstrādes nozares darbinieku sagatavošana darbam ar gudrām tehnoloģijām atbilstoši Industrijas 4.0 vajadzībām” un tā ietvaros aicina ikvienu interesentu, kā arī nozarē strādājošos papildināt savas zināšanas un prasmes CNC operatora darbā, iesaistoties 60 stundu neformālās izglītības programmā “Ievads CNC operatora kompetencēs”.

Galvenās mācību tēmas:

  • metālapstrādes darbagaldu uzbūves variācijas un atšķirības;
  • CNC programmēšana, izmantojot speciālu simulatoru;
  • praktiskā programmēšana vienkāršu manuālās programmēšanas detaļu izgatavošanai;
  • jautājumi saistībā ar IT drošību un lielo datu pārvaldību, un jaunās ražošanas platformu – Industry 4.0.

Projekta ietvaros tiek izstrādāta interaktīva mācību vide, kurā katrs varēs novērtēt savas zināšanas dažādās metālapstrādes jomās. Pamatojoties uz šo novērtējumu, būs iespējams turpināt teorētisko zināšanu papildināšanu, izmantojot e-vidē ievietotos materiālus, kā arī gūt izpratni par CNC procesiem, izmantojot virtuālo CNC procesu simulatoru. Kopumā mācību laikā tiks gūts ļoti plašs, vispārējs priekšstats par CNC iekārtu iespējām un universālo metālapstrādes iekārtu uzbūvi. Šāda mācību programma ir uzskatāma kā labs pirmais solis gan iesācējam metālapstrādes jomā, gan arī jau strādājošam CNC speciālistam, lai gūtu un nostiprinātu pamatzināšanu bāzi.

Mācību programma veidota ar praktisku ievirzi – darbs pie simulatora.

Mācības plānot uzsākt 2019. gada janvārī, nodarbību laiks: piektdienās no pulksten 14:00 līdz 17:45.

Mācības ir bezmaksas, kursu ilgums: janvāris–aprīlis.

Dalībnieku skaits ir ierobežots. Lūdzam interesentus pieteikties līdz 21. decembrim, rakstot uz e-pastu skaidrite.bukbarde@zrkac.jelgava.lv; maris.ernstsons@zrkac.jelgava.lv vai zvanot pa tālruni: 26171465 ZRKAC Metālapstrādes mācību parka vadītājam Mārim Ernstsonam.

Mašīnbūve un metālapstrāde ir viena no vadošajām rūpniecības nozarēm Latvijā. 2017. gadā nozare nodrošināja 17% no kopējās apstrādes rūpniecības apgrozījuma un 22% no kopējā preču eksporta.

Pētījumi apliecina, ka metālapstrādes un mašīnbūves nozares lielākais izaicinājums šobrīd ir kvalificēta darbaspēka trūkums. Kvalificēti darbinieki nosaka uzņēmuma konkurētspēju metālapstrādes nozarē. Metālapstrādē nodarbinātie, kuri strādā ar programvadības metālapstrādes darbagaldiem (CNC iekārtām), ir augsta līmeņa speciālisti, un pēc tiem ir un arī būs liels pieprasījums gan Latvijā, gan citur Eiropas Savienībā.

Lai veicinātu augsti kvalificētu CNC speciālistu sagatavošanu un mazinātu nodarbināto prasmju neatbilstību darba tirgus vajadzībām, 4 valstis: Vācija, Latvija, Lietuva, Igaunija īsteno Erasmus+ projektu “Metālapstrādes nozares darbinieku sagatavošana darbam ar gudrām tehnoloģijām atbilstoši Industrijas 4.0 vajadzībām”. Latviju šajā projektā pārstāv IZM Valsts izglītības satura centrs (VISC), Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācija (MASOC) un Jelgavas pilsētas pašvaldības pieaugušo izglītības iestāde “Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs”.

Atgriezties