VID aicina iedzīvotājus uzzināt, kāda varētu būt Brexit ietekme un kāpēc šogad ir īpaši svarīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju
Vieta: Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs

2019. gada 18. februārī pl. 17:00 Valsts ieņēmumu dienesta (VID) speciālisti viesosies Jelgavā Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā, Svētes ielā 33, lai informētu iedzīvotājus par to, kāda varētu būt Brexit ietekme un kāpēc šogad ir īpaši svarīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju.

Šis ir pirmais gads, kad gandrīz ikvienam Latvijas iedzīvotājam jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, kurā ievēroti progresīvās nodokļu sistēmas principi un nosacījumi. Runa ir par 2018. gada ienākumu deklarāciju, kuras aprēķinus ietekmē ieviestā progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme un diferencētais neapliekamais minimums. 2018. gadā abu minēto likmju lielums ir atkarīgs no kopējiem gada laikā gūtajiem ienākumiem, tātad – ne tikai algas.

Gadījumos, kad ienākumi 2018. gadā bijuši mainīgi, un tie atšķiras no iepriekšējā gada ienākumiem, var rasties situācija, ka nodokļi nav samaksāti pilnā apmērā, tādējādi var rasties nepieciešamība piemaksāt trūkstošo nodokļa daļu. Šāda situācija var rasties:

  • iedzīvotājiem, kuriem iepriekš nav bijuši ienākumi (piemēram, māmiņas, kuras atgriežas darbā, personas, kuras nesen uzsākušas darba gaitas);
  • personām, kurām ir vairāki ienākumu avoti (piemēram, papildus darba algai saņem arī autoratlīdzību vai pensiju);
  • personām, kuras 2018. gadā ir mainījušas darba devēju.

Vienlaikus šis laiks ir zīmīgs, jo Apvienotā Karaliste nav mainījusi savu plānu izstāties no Eiropas Savienības. Ja Eiropas līmenī neizdosies panākt vienošanos par pārejas periodu, mūs gaida “Cietais jeb beznosacījumu Brexit” kā rezultātā Apvienotā Karaliste automātiski kļūs par trešo valsti. Šīs straujās pārmaiņas jau marta nogalē varētu ietekmēt gan ceļotājus, gan tos, kuri pa pastu saņem pakas no Apvienotās Karalistes.

Abos gadījumos izmaiņas nevarēs nepamanīt, tāpēc VID speciālisti dodas ciemos pie Jelgavas iedzīvotājiem, lai izskaidrotu, ar ko turpmāk jārēķinās un kā rīkoties, lai vienkāršāk sakārtotu savas saistības ar valsti.

Nodokļu jautājumos semināra dalībniekus konsultēs VID Nodokļu pārvaldes pārstāves - Diāna Cīrule un Arta Segliņa. Savukārt par Brexit informēs VID Muitas pārvaldes pārstāve Irēna Knoka.

Savu dalību pasākumā aicinām pieteikt, zvanot 63012155; 63012169 vai rakstot uz e-pastu: ilze.osite@zrkac.jelgava.lv.

Atgriezties