Skatuves runas konkurss sākumskolēniem

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā 4. februārī notika Skolēnu skatuves runas konkurss 1. – 6. klašu skolēniem. Šogad konkursā piedalījās 38 dalībnieki no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Jelgavas 2. pamatskolas, Jelgavas 3. sākumskolas, Jelgavas 4. sākumskolas, Jelgavas 4. vidusskolas, Jelgavas 5. vidusskolas, Jelgavas 6. vidusskolas, Jelgavas 1. internātpamatskolas – attīstības centra.

Konkursa darbu izvēle bija tematiski saistīta ar skolēnu pašidentitāti, ģimeni, valstiskumu, tēvzemes mīlestību. Rainis, Ieva Samauska, Maija Laukame, Imants Ziedonis ir tikai daži no literātiem, kuru darbus skolēni ir izvēlējušies konkursam. Bērni no mazākumtautību skolām bija izvēlējušies ne vien latviešu, bet arī krievu literatūras izcilos autorus, piemēram, Puškinu.

Pasākuma mērķis ir sekmēt bērnu un jauniešu kultūras izpratni un pašizpausmi mākslā. Tāpat tas veicina interesi par latviešu literatūras mantojumu un devumu nacionālās kultūras veidošanā, kā arī attīsta aktiermeistarību un prasmi noturēt auditorijas interesi.

Skolēniem augstākās pakāpes apbalvojumus piešķīra trijās klašu grupās. Augstākās pakāpes diplomu 1. klašu grupā ieguva Jelgavas 4. sākumskolas skolnieki Elīza Miča, Ieva Sauka un Domeniks Maksimovs, kā arī Jelgavas 2. pamatskolas skolnieks Daņils Meņšikovs-Fiļimonovs. 2.–3. klašu grupā augstāko novērtējumu saņēma Jelgavas 4. sākumskolas 2. klases skolniece Tīna Burmistre un 5. vidusskolas 2. klases skolnieks Matvejs Šokels. Savukārt 4.–6. klašu grupā visaugstāk novērtēts Jelgavas 2. pamatskolas 5. klases skolnieks Jurijs Bokums un 6. vidusskolas 5. klases skolnieks Ruslans Androņenko.

Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas skolotāja, režisore Elīna Apsīte bija viena no žūrijas pārstāvjiem, kas vērtēja konkursa dalībniekus. Viņa aicināja bērnus pārdomāt savu uzstāšanos, veidot kontaktu ar auditoriju un interesanti izstāstīt savu stāstu. Savukārt Lolita Muižniece, režisore, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” kultūras darba speciāliste, vērsa pedagogu un uzmanību uz repertuāra izvēli. Bieži vien 1. – 6. klašu skolniekiem runāt tādiem abstraktiem jēdieniem kā mīlestība, arī Tēvzemes mīlestība, ir pagrūti. “Bērni līdz galam neizprot šo jēdzienu nozīmi un līdz ar to sagatavotā dzeja vai prozas fragments neizklausās pārliecinošs, bet rada pretējo efektu,” teica L. Muižniece. Šos tematus var atklāt, atrodot darbus, kuros ir runa par konkrētām lietām, kas pašam bērnam saprotamas un tuvas.

Skolēnus vērtēja arī režisors, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” projektu vadītājs Sandis Kalniņš un Jelgavas Latviešu biedrības režisore Aija Treija.

Galerija

Jelgavas pilsētas skolēnu skatuves runas konkurss 1.-6.kl.
Atgriezties