Kā sagatavot bērnu dažādām pārmaiņām?

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 19. martā notika semināru cikla “Gudro vecāku skola” kārtējā nodarbība “Kā sagatavot bērnu pārmaiņām – mamma sāk strādāt, ģimenē ienāk otrs bērns, bērnudārzs”. Semināru vadīja Marte Meo terapeite Gunita Kleinberga. Semināra tēma - pārmaiņas, ar kurām bērns saskaras, un kas ir jāņem vērā, domājot par viņa attīstību attiecīgajā vecumposmā, kā arī temperamentu.

Lektore stāstīja gan par otrā bērna ienākšanu ģimenē, gan par vecāku atgriešanos darbā, gan par pimsskolas/ skolas gaitu uzsākšanu, kā arī par citām pārmaiņām, ar kurām bērnam nākas saskarties. Tās mūs skar jau no piedzimšanas brīža. Fiziski tā ir pielāgošanās apkārtējai videi – temperatūrai, klimatam, psihiski – atšķirīgām dzīves situācijām.

G. Kleinberga norādīja uz to, ka pārmaiņas var ne tikai veicināt personības izaugsmi, bet radīt arī regresu. Bērna temperaments ietekmē pirmo reakciju uz izmaiņām – vai tā būs noraidoša vai pieņemoša, pielāgošanās ātrums var būt dažāds. Svarīgs šajā procesā vecāku atbalsts un klātbūtne, lai izvairītos no tādām pārmaiņu radītām negatīvām sekām kā, piemēram, neuzticības pasaulei, šaubām par savām spējām, pasivitāte un vainas sajūta.

Jāatceras, ka sagatavoties pilnīgi visām pārmaiņām nav iespējams – visu paredzēt nevar. Pārmaiņas ne vienmēr ir saistītas ar negatīvo, taču var izraisīt stresu, nereti pat nelielas izmaiņas ar mazināt bērna drošības sajūtu. Bērna reakcija uz pārmaiņām izpaužas gan fiziski – sāpes bez medicīniska iemesla, murgi, ēšanas paradumu maiņa u. tml., gan emocionāli – uzvedībā. Vienas no izplatītākajām izpausmēm ir satraukums, bailes, agresīva/spītīga uzvedība, atgriešanās pie jaunāka vecumposma uzvedības, neļaušana vecākiem pazust no redzesloka un citas.

Lektore iepazīstināja klātesošos ar konkrētiem atbalsta paņēmieniem, kurus vecākiem būtu svarīgi ievērot. Piemēram, vajadzētu bērnu informēt par gaidāmo, sagatavoties pakāpeniski, pieņemt bērna bailes, neizvairīties no tām, palīdzēt apgūt problēmu risināšanas prasmes, būt mierīgam un nodrošināt fizisku kontaktu.

Interesentiem, kuri nevarēja apmeklēt semināru klātienē bija iespēja to vērot tiešsaistē ZRKAC facebook lapā. Šobrīd varat semināra ierakstu noskatīties ZRKAC mājaslapas videogalerijā:

Aicinām uz pēdējo cikla “Gudro vecāku skola” semināru 9. aprīlī plkst. 18.00 “Es esmu liels –podiņmācība un patstāvīga ēšanas”.

Semināru cikls notiek projekta „Kompleksu veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Jelgavas pilsētā, I kārta” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros. ZRKAC piedāvā bezmaksas semināru ciklu “Gudro vecāku skola” vecākiem, audžuvecākiem, auklēm un visiem, kuri audzina bērnus vecumā no dzimšanas līdz 7 gadiem.

Atgriezties