Digitālās prasmes nākotnes karjerai

„Digitālās nedēļas 2019” ietvaros Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs sadarbībā ar LIKTA, Latvijas Informācijas tehnoloģiju klasteri, Microsoft Latvija, uzņēmumiem “Visas iespējas” un “Overly” 29. martā organizēja  karjeras pasākumu “Digitālās prasmes nākotnes karjerai” Zemgales reģiona 6. līdz 12. klašu skolēniem.

Jauniešiem bija iespēja klausīties iedvesmas stāstus “IT nākotnes karjerai”.  Tajā viesojās uzņēmēji, kuri atraduši sevi IT nozarē, īstenojot savus sapņus. Par iespējām jauniešiem mūsdienu digitālajā, globālajā pasaulē pieredzē dalījās Madara Ansviesule, uzņēmuma “Visas Iespējas” projektu vadītāja, savukārt Gatis Zvejnieks, uzņēmuma “Overly” līdzdibinātājs stāstīja par savu ceļu uz veiksmīgu IT uzņēmumu.

No lauku vidusskolas līdz pasaules līmeņa universitātei Nīderlandē, turpinot ar praksi un darbu Nīderlandē, Kanādā, Londonā. Strādājusi vienā no pasaules lielākajām grāmatvedības un nodokļu kompānijām, šobrīd no birokrātiski korporatīvās vides nonākusi līdz sociālajam uzņēmumam Latvijā – tāds ir Madaras Ansviesules biogrāfijas kopsavilkums faktos. Izklausās gana iespaidīgi, taču kā klātesošajiem skaidroja uzņēmuma “Visas iespējas” projektu vadītāja: “Panākumi nav lineāri, lai kaut ko dzīvē sasniegtu ir jāiziet ārpus savas komforta zonas un jāatceras, ka neizdošanās ir dabiska procesa sastāvdaļa.”

Arī Gata Zvejnieka, uzņēmuma “Overly” līdzdibinātāja, iedvesmas stāstā darbojas tie paši principi. Ar lielu ieinteresētību, teju pārcilvēcīgu motivāciju darīt to, kas aizrauj, un ar katru dienu aizvien labāk. Papildinātās realitātes uzņēmuma – “Overly” izveidošanas ceļš nav bijis taisnvirziena un īss, jo sākotnējās biznesa idejas bija par citām tēmām, piemēram, spēļu izveidi, elektromagnētiskās levitācijas platformas izstrādi vai Walmoo – risinājumu, kas ļautu apvienot klientu lojalitātes kartes. Šobrīd “Overly” darbojas 25 valstīs un kopumā realizēti vairāk kā 300 projekti. Aisberga neredzamā puse, lai izveidotu veiksmīgu uzņēmumu, ir neskaitāmas negulētas naktis, ieskaitot brīvdienas, svētdienas un svētku dienas, jo bija skaidrs, ka reiz paveiksies un ticība idejai sevi attaisnos.

Pasākuma turpinājumā Informācijas resursu un tehnoloģiju nodaļas vadītāja Antra Škinča aicināja jauniešu piedalīties konkursā „Digitālās prasmes nākotnes darbam 2019”. Konkursu organizē Latvijas Informācijas un Komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) sadarbībā ar Microsoft Latvia un Latvijas IT klasteri.

Konkursā tiek aicināti piedalīties jaunieši vecumā no 12 līdz 19 gadiem, iesniedzot digitālā formātā izstrādātus savus redzējumus par galvenajiem pienākumiem dažādos karjeras attīstības virzienos.

Konkursa mērķis: Attīstīt jauniešos prasmes, kas būs nepieciešamas nākotnes digitālajām profesijām un iepazīstināt skolēnus ar dažādām digitālās karjeras un darbu iespējām, veicinot izprati par digitālās jomas nozīmīgumu nākotnes profesijās.

Pasākuma otrajā daļā jaunieši piedalījās radošajās darbnīcās, kurās attīstīja savas digitālās prasmes: izmēģināja jaunus IT rīkus, veica dažādus praktiskus uzdevumus, uzzināja par tehnoloģiju attīstības tendencēm. Jaunieši no 12 līdz 15 gadiem varēja izvēlēties apmeklēt vienu no trim darbnīcām – izmēģināt spēkus animācijas vai videoklipa izveidē, kā arī gūt priekšstatu par to, kā radīt mājaslapu, izmantojot tiešsaistes rīkus un programmas. Skolēniem bija interese un vēlme uzzināt vairāk par katrā darbnīcā apskatīto programmu pamatdarbībām un opcijām tajās. Viņi aktīvi uzdeva jautājumus, lai noskaidrotu un saprastu vairāk par darbības principiem un pieejamajām funkcijām.

Skolēni vecumā no 16 līdz 19 gadiem bija iespēja gūt iemaņas grafiskā dizaina veidošanā, kā arī ielūkoties virtuālajā realitātē un uzzināt vairāk par papildināto realitāti. Tieši papildinātās realitātes darbnīcā radīja jauniešos vislielāko interesi. Pasākums kopumā paticis, šķitis interesants arī Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas 10. klases skolniekam Matīsam. “Domāju, ka piedalīšos IKT konkursā jauniešiem par Digitālajām prasmēm nākotnes darbam 2019. Ļoti patika darbnīca, gribētos pamēģināt pašam kaut ko saistībā ar paplašināto realitāti, varbūt pat savu karjeru saistīšu ar to,” norāda puisis.

Mēs katrs nosakām savu izaugsmes ātrumu, taču atrodot domubiedrus un cilvēkus, kas motivē sasniegt vairāk – tas ir papildus resurss, ko noteikti vajag izmantot. Mērķtiecība ir spēja pierādīt, ka vakardienas neiespējamais ir kļuvis par šodienas realitāti. Tāpēc aicinājums jauniešiem – izmēģināt savas spējas un apliecināt radošumu, piedaloties konkursā „Digitālās prasmes nākotnes darbam 2019”. Iesniegt savu konkursa darbu var līdz šī gada 15. maijam. Uzzināt vairāk.

Galerija

Digitālās prasmes nākotnes karjerai
Atgriezties