Veselīgas garšas piedzīvojums ģimenei

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 29. oktobrī notika meistarklase vecākiem kopā ar sākumskolas vecuma bērniem. Meistarklases mērķis bija palīdzēt ģimenei veidot veselīgas ēšanas tradīcijas. Šīs prasmes bērni kopā ar vecākiem stiprināja, iepazīstoties ar veselīga uztura pamatprincipiem un izprotot sabalansētas maltītes nozīmi. Tāpat tika pārrunāta ģimenes kopīgo ēšanas tradīciju ietekme uz bērna ēšanas paradumiem, kā arī savstarpējo sakarību – uztura un bērna augšanas, attīstības procesiem.

Meistarklasi vadīja Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste. Neformālā gaisotnē, iepazīstoties ar pasākuma apmeklētājiem un uzzinot vairāk par viņu ēšanas paradumiem, uztura speciāliste pastāsīja par tendecēm Latvijā kopumā.

Kā rāda skaitļi, tad katram piektajam bērnam ir liekais svars, pieaugušo vidū tas sastāda 60 % no visiem iedzīvotājiem. Statistikas dati liecina, ka aptaukošanās kļūst par nopietnu problēmu, tāpēc ir nepieciešams domāt par sabalansētām maltītēm, lai tajās pietiekamā skaitā būtu gan ogļhidrāti, gan olbaltumvielas, bet mazāk tiktu lietoti produkti, kuros ir daudz cukura.

“Plānojot ēdienreizes, ir vērts padomāt, kādi ir starplaiki starp ēdienreizēm, jo, piemēram, izlaižot brokastis, ir lielāks risks pārēsties vakarā,” norāda Olga Ļubina. Runojot par našķiem, der atcerēties, ka tos nevajadzētu ēst katru dienu, bet gan reizi līdz divas nedēļā.Tāpēc jau tas ir īpašs gardums, ka tas netiek ēsts katru dienu.

Bez teorētiskām zināšanām ģimenēm bija iespēja kopā pagatavot vieglas un veselīgas uzkodas. Tās bija samērā vienkāršas, lai bērns bez vecāku klātbūtnes arī varētu tās sev pagatavot. Ēdienkartē bija veselīgi salāti – turku zirņi ar lapu salātiem un avokādo, uzkodā – maizīte ar zemesriektu sviestu un banāniem vai muslis ar grieķu jogurtu (ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu) un svaigiem augļiem, kā arī našķis – grauzdētas auzu un griķu pārslas kopā sēklām un žāvētiem augļiem.

Kopīgā gatavošana ļāva bērnam labāk iepazīt dažādus atšķirīgus produktus, kā arī sniedza pārliecību, ka nevajag baidīties no jaunā, to vajag labāk izprast – vislabāk – pagaršojot.

Vecākus kopā ar bērniem gaidīsim uz sertificētās uztura speciālistes Olgas Ļubinas vadīto otro ģimenes meistarklasi “Veselīgas garšas piedzīvojumu”, kas notiks 5. novembrī plkst. 17.30.

Meistarklases tiek īstenotas projekta „Kompleksu veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Jelgavas pilsētā, I kārta” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

Atgriezties