Kā ierobežot Covid-19 darba vidē?

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs 29. aprīlī sadarbībā ar Valsts darba inspekciju un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Darba drošības un vides veselības institūtu organizēja tiešsaistes semināru “Kā ierobežot Covid-19 darba vidē?”. Vebināru vadīja RSU Darba drošības un vides veselības institūts vadošā pētniece Linda Matisāne.

Pieejamā informācija publiskajā telpā liecina, ka bieži vien darba vide ir viena no izplatītākajām vietām, kur notiek inficēšanās ar Covid -19, tādēļ ir nepieciešams veikt darba vides riska novērtēšanu Covid -19 kontekstā. Svarīgākais, ar ko jāsāk – jānoskaidro, kur un kad darba vietā ir novērojams lielākais darbinieku kontaktu skaits. Izvērtējot šīs situācijas, tiek samazināts augsta riska kontaktu skaits.

Pie augsta riska kontaktiem pieder:

  • tiešs fizisks kontakts (cilvēks pieskaras otram cilvēkam, piemēram, skaistumkopšanas procedūrās);
  • kontakts, kas veidojas starp cilvēkiem vienā telpā, ja distance starp cilvēkiem ir mazāka nekā 2 metri vismaz 15 minūtes (t.sk. piemēram, sapulcē, pasākumā u. tml.);
  • tiešs neaizsargāts kontakts ar inficētu cilvēku.

Svarīgi izvērtēt ikdienas pulcēšanās iemeslus. Piemēram, kafijas pauzes, pusdienošana, smēķēšana, jubileju svinēšana šobrīd būtu jāizslēdz, lai nodrošinātu savstarpējo kontaktu samazināšanu, bet būtiski ir ievērot 2 m distanci.

Linda Matisāne sniedza praktiskus padomus, lai novērstu darbinieku pulcēšanos, piemēram, pie telpām izvietot uzrakstus par maksimālo cilvēku skaitu, kas vienlaicīgi tajās var atrasties. Semināra gaitā varēja iepazīties ar citu organizāciju labās prakses piemēriem par fizisku distancēšanos darba vietā – gan birojā, gan ražošanas, gan citu veidu uzņēmumos. Ieviešot papildus iekšējos noteikumus, lai samazinātu risku saslimt ar Covid-19, tiek panākta lielāka kontrole un veidoti drošākas darba vides apstākļi.

Atsevišķa pasākuma sadaļa bija veltīta tam, kā pasargāt infekcijai pakļautās riska grupas, kādus īpašus nosacījumus var ieviest, lai izvairītos no darbinieku saslimšanas. Tāpat papildus uzmanība tika veltīta tā saucamajiem “atslēgas” darbiniekiem, kas ir kritiski svarīgi uzņēmuma darbībai.

Ņemot vērā, ka uzņēmumu un organizāciju attālinātā darba iespējas līdz pandēmijai netika izmantotas vienlīdz aktīvi, tad jaunajos apstākļos bija jāpielāgojas. Tas darbiniekiem radīja trauksmi un stresu, tāpēc bija jādomā arī par pasākumiem stresa mazināšanai, veicot gan tiešsaistes apmācības, piemēram, veicot informācijas izskaidrošanu jaunradītā slēgtā Facebook grupā. Eksperte gan uzsvēra, ka attālinātais darbs ir ienācis mūsu dzīvē uz palikšanu.

Rakstam pievienotajā prezentācijā ir atrodami praktiski rīki un padomi darba vides riska novērtēšanai Covid-19 kontekstā, materiāls par darba vietas iekārtošanu attālinātajam darbam un par fiziskajām aktivitātēm – kā vingrot mājas birojā.

Nepieciešamības gadījumā ir iespējams saņemt bezmaksas konsultācijas par darba vides risku mazināšanu un prevenciju, piesakoties pa e-pastu: konsultacija@stradavesels.lv vai zvanot uz tālruni +37129413885.

Kā ierobežot COVID-19 darba vidē

Atgriezties