Pusaudži un sociālā trauksme

22. novembrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) cikla “Gudro vecāku skola” ietvaros tiešsaistē organizēja bezmaksas semināru “Pusaudži un sociālā trauksme”. To vadīja lektore Līga Bērziņa, www.uzvediba.lv vadītāja un semināru klausījās vairāk kā 270 vecāku.

Seminārā lektore apskatīja sociālo trauksmi pusaudžiem, kas var izpausties kā kautrīgums, estremāls introvertums, pārlieks uztraukums, ko padomās citi, un citās formās. Kā sociālās trauksmes iespējamie simptomi tika pieminēti: izvairīšanās no acu skatiena, slēpšanās, aiziešana no situācijām, apmulsums, pazemināta pašcieņa, atteikšanās doties uz skolu, kā arī fizioloģiskas problēmas, piemēram, svīšana, sirdsklauves un muskuļu tonuss. Rezultātā socialā trauksme var traucēt pusaudzim attīstīt labas sociālās prasmes un radīt nevēlēšanos tikt pamanītam, kas bieži piespiež cilvēkus neizmantot dzīves piedāvātās iespējas.

Turpinājumā lektore piedāvāja metodes sociālās trauksmes pārvarēšanai, kas noder gan bērniem, gan pusaudžiem, gan arī pieaugušajiem. Šeit dažas no tām:

Formulējiet savas rīcības plānus dažādās riskantās situācijās – tas palīdzēs pieņemt drošus lēmumus, kad šādas situācijas radīsies.

Māciet un mācieties kritisko domāšanu – kur ir robeža starp realitāti un izdomu. Tas palīdz saprast cik “liela” patiesībā ir problēma, par kuru cilvēks uztraucas.

Mācieties teikt komplimentus – cilvēki vienmēr atcerēsies, kā jūs likāt viņiem justies, un labprāt uzturēsies to cilvēku tuvumā, kuri liek viņiem justies labi.

Semināra laikā lektore atbildēja uz dalībnieku jautājumiem un sniedza idejas un priekšlikumus situāciju risinājumam.  L. Bērziņa ieteica arī praktiski izmantojamas darba lapas situācijas izpētei un citus materiālus, tai skaitā spēlēs, kas var palīdzēt trauksmes mazināšanai. Minētie resursi atrodami www.uzvediba.lv vietnē.

Lai uzzinātu vairāk par sociālo trauksmi un tās pārvarēšanu, aicinām noskatīties semināra videoierakstu zemāk.

“Gudro vecāku skolas” semināru ieraksti visiem interesentiem ir pieejami www.zrkac.lv sadaļā Vecākiem/Resursi. Semināru cikls tiek īstenots projekta “Veselības veicināšana Jelgavā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

Atgriezties