Seminārs uzņēmējiem par e-adresi, e-parakstu un e-komerciju

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) 20. aprīlī organizēja klātienes semināru “2023. gadam gatavs: e-adrese, e-paraksts un e-komercija”.

Lai varētu izmantot e-pakalpojumus, ikvienam iedzīvotājam ir nepieciešams e-paraksts. Par e-paraksta lietošanas priekšrocībām stāstīja VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Vineta Sprugaine. “Trīs lielākie ieguvumi, izmantojot e-parakstu, ir laiks, nauda, drošība. Laiks ir vērtīgākais resurss, kas mums kā cilvēkiem ir. Tas, ka uz kādu valsts vai pašvaldības iestādi vairs nav jādodas fiziski, bet var parakstīt iesniegumu vai kādus citus dokumentus, izmantojot elektronisko parakstu, ļauj savu darba dienu plānot efektīvāk, ietaupīt laiku un ekonomēt arī transporta izdevumus, turklāt darot to drošā vidē,” norāda V. Sprugaine. E-paraksta izmantošana ļauj nodrošināt ne vien pakalpojuma nepārtrauktu pieejamību, bet ir arī ērta un vienkārša lietošanā.

Sazinoties ar dažādām iestādēm un institūcijām, ir aktuāla arī nepieciešamība pēc e-adreses. Kā tā var noderēt un kā to izmantot, skaidroja VARAM Projektu pārvaldības departamenta nodaļas vadītāja Liene Strazdiņa. “E-adrese radīta ar mērķi drošai un vienotai sarakstei ar valsti. Tā ir kā digitālā pastkastīte, kas ļauj sazināties ar vairāk nekā 3000 valsts un pašvaldību iestādēm jebkurā laikā no jebkuras vietas. Ieguvumi ir vairāki. Tiek saudzēta vide, jo no valsts iestādēm vairs netiek saņemtas vēstules papīra formātā, e-adrese ļauj saņemt visas ienākošās vēstules vienuviet, sazināties ar vairākām iestādēm vienlaicīgi, sūtīt un saņemt personas datus, komercinformāciju, būt pārliecinātam, ka oficiālie dokumenti ir drošībā,” ar priekšrocībām iepazīstināja L. Strazdiņa.

Jāpiebilst, ka no 2023. gada 1. janvāra e-adrese jeb oficiālā elektroniskā adrese būs obligāta visām juridiskajām personām – uzņēmumiem, biedrībām, nodibinājumiem, arodbiedrībām u. tml.

Pēdējo gadu laikā arvien lielāku nozīmi uzņēmējdarbības attīstībā iegūst e‑komercija. Pasākuma dalībnieki kopā ar e-komercijas ekspertu Digitālās aģentūras CUBE nodaļas vadītāju Kārli Smiltenu varēja ielūkoties šī jomas aizkulisēs. K. Smiltens atklāja: “Digitalizācijai kļūstot par pašsaprotamu ikdienas daļu, nākas piekrist apgalvojumam – ja produktu nevar atrast, to nevar nopirkt. Tomēr nodrošināt klientam tādu pašu iepirkšanās pieredzi internetveikalā, kā tas ir fiziskā veikalā, ir izaicinājums. Lai nepalaistu garām būtiskas detaļas, ir jābūt ilgtermiņa plānam, kurā sākotnēji jāveic analīze, jāizpēta situācija, nepieciešams plānot, domāt par saturu un jautājumiem, kas saistīti ar internetveikala uzturēšanu, lai dotos iekarot tirgu. ”

Tāpat eksperts norāda uz nepieciešamību veikt uzlabojumus lietotāja pieredzē, saturiski un funkcionāli attīstīt esošo, jo mums ir tikai dažas sekundes, lai “noķertu” apmeklētāja uzmanību. Lapas ielādes ātrums, produktu apraksts, bilžu daudzskaitlība un daudzveidība, produkta apraksts – strukturēts un optimāls ir tikai dažas no pamatlietām, kam nepieciešams pievērst uzmanību. Visam pamatā ir jābūt stratēģijai par mērķi, konkrētu auditoriju, pozicionējumu, produktu un ziņas nodošanas kanāliem, tikai tad var domāt par e-komercijas uzsākšanu.

Semināra prezentācijas:

E-paraksts

E-adrese

E-komercija

 

Galerija

2023. gadam gatavs: e-adrese, e-paraksts un e-komercija
Atgriezties