Seminārs par pusaudžu draudzēšanos un sadarbību

9. maijā Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) organizēja cikla “Gudro vecāku skola” otro tiešsaistes semināru – “Draudzēšanās un sadarbības formulas pusaudžiem”. To vadīja lektore Līga Bērziņa, www.uzvediba.lv vadītāja.

Pasākuma ievaddaļā kopīgi tika diskutēts par to, kas vispār ir  draudzība, kādi kritēriji to raksturo, ar ko tā atšķiras no neveselīgas draudzības. Piemēram, drauga klātbūtnē var justies brīvi, teikt, ko domā, pat ja tas nav kaut kas iepriecinošs un jauks. Tāpat arī klusums starp draugiem ir patīkams.

Turpretī neveselīgas draudzības gadījumā nepastāv otra cilvēka pieņemšana. Vecāki var novērot, ka bērns cenšas izpatikt, piedāvājot citiem našķus, darot visu, lai tiktu pieņemts un mīlēts. Te parādās liekulība, izlikšanās. Bērnam pusaudžu vecumā ir svarīgi gūt atzinību, būt pieņemtam savu vienaudžu vidū. Tāpēc bieži vien jaunieši ir gatavi pakļauties grupas vai kāda līdera spiedienam un darīt kaut ko tādu, kas pēc tam var likt justies slikti vai pat ir nelikumīgi. Un to visu viņi dara, lai būtu “draugi”. Tāpēc ar bērniem ir svarīgi pārrunāt, kas ir un kas nav draudzība, kas ir labs draugs, draudzīga uzvedība, ko jūs kā vecāki saprotat ar vārdu “draugs”.

Draudzība atstāj ietekmi arī uz mūsu veselību. Gan bērni, gan pieaugušie, kuri ir vientuļi, sāk sociālās situācijas uztvert kā draudus, un viņu sociālās prasmes vājinās. Līdz ar to rodas tāds kā apburtais loks – viņi ir vieni, jo nemāk komunicēt, viņiem ir zemas sociālās prasmes, jo viņi izvairās no situācijām, kur tās varētu trenēt. Pētnieki ir novērojuši sakarību: jo ciešāka ir dažādu veidu sadarbība, draudzība, jo lielāka varbūtība, ka bērnam nedarīs pāri. Un pretēji – jo mazāk bērnam ir sociālo kontaktu, jo lielāka varbūtība, ka viņam darīs pāri. Labā ziņa ir tā, ka sociālās prasmes var un vajag trenēt, jo ne jau vientulība rada problēmas, bet gan trauksmes un apdraudējuma sajūta, kas rodas no tā, ka nemākam un nezinām, kā veidot komunikāciju, savstarpēji sadarboties.

“Gudro vecāku skolas” semināru ieraksti visiem interesentiem ir pieejami www.zrkac.lv sadaļā Vecākiem/Resursi. Semināru cikls tiek īstenots projekta “Veselības veicināšana Jelgavā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

Atgriezties