Vasaras nodarbinātība – vērtīgs laika ieguldījums

6. – 8. klašu skolēniem vasaras nodarbinātību koordinē Jelgavas Izglītības pārvalde, savukārt 9. – 11. gadus veciem jauniešiem Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC). Vecāko klašu skolēniem vasaras nodarbinātība jau otro gadu tiek organizēta līdzīgi kā tas ir reālā darba tirgū – izsludinātajām darba vietām, iesniedzot pieteikumu, CV, kā arī motivācijas un plānotās karjeras attīstības aprakstu.

Pirmais darbs, par ko saņemts atalgojums un izjusts gandarījums. Paša nopelnītajam ir cits svars, klāt nāk pieredze un izpratne, kas rodas darba procesā. Iemēģināt roku darba tirgū, turklāt pie viena saprotot, vai konkrētais darbs nākotnē būtu saistāms jau ar karjeras virzienu vai profesijas izvēli. Viens no veidiem, kā pārbaudīt sevi un pārliecināties par savu izvēli, domājot par darbu nākotnē, ir piedalīšanās vasaras nodarbinātībā. Šogad jaunieši vēl aktīvāk nekā pērn izmantoja iespēju pieteikties vasaras nodarbinātībai – uz 115 vakancēm pieteicās 230 skolēni, uzņēmēji kopumā piedāvāja vairāk kā 200 darba vietu.

Darba periodi skolēniem ir sadalīti visu vasaras mēnešu garumā, pirmais no tiem ilga no 6. jūnija līdz 28. jūnijam, savukārt otrais sākas 27. jūnijā un ilgs līdz 15. jūlijam. Aptaujātie uzņēmēji un jaunieši par spīti jūnija karstajam laikam šķita pozitīvisma pilni un priecīgi, vieni apgūstot jaunas prasmes un pārliecinoties par iespējamās nākotnes karjers izvēli, savukārt otri mācot un iegūstot uzticamus un atbildīgus darbiniekus arī pēc vasaras nodarbinātības beigām.

Gūst pieredzi, iemācās kaut ko jaunu

Daudziem no jauniešiem vasaras nodarbinātība ir pirmā darba pieredze. Tā tas ir arī 11. klases skolniecei Aurikai, kas strādāja uzņēmumā SIA “Mītavas Čiekurs”. “Man patika strādāt, vairāk virtuvē, pat vairāk nekā veikalā, jo darbs veikalā ir garlaicīgāks, ir jāgaida, kamēr kāds atnāks, nopirks to bulciņu,” stāsta meitene. Uz jautājumu par to, kādi ir bijuši lielākie ieguvumi un kādas prasmes izdevies attīstīt, viņa min darbu komandā un sociālo prasmju uzlabošanu. “Darbs ir kustībā un visu laiku it kā kaut kas notiek, bet tu nevari izdarīt nepareizi, jo tu esi neesi viens, strādājot kopā, komandā, tev noteikti palīdzēs. Kolēģi ir atsaucīgi. Vēl attīstīju arī sociālās prasmes – runāt, klausīties, kāds ir uzdevums, par nākotnes karjeru pilnīgas skaidrības nav, bet šī bija laba pirmā pieredze, ” savos iespaidos dalās Aurika.

Arī paši uzņēmēji uzsver, ka jauniešiem šāda pieredze ir būtiska un vitāli svarīga. Zemgales veselības centrā norāda: “Šajā vecumā ir svarīgi gūt šādu pieredzi, iemācīties kaut ko jaunu, tas dod pašapziņu, ļauj paskatīties kā tad tas dzīvē īsti notiek.”

Ilgstoša sadarbība

Uzņēmēji stāsta, ka bieži vien vasaras nodarbinātība pāraug arī labā sadarbībā jau pēc tās beigām, kad periodiski jaunieši tiek iesaistīti periodos, kad darba apjoms ir palielinājies. Kā stāsta SIA “Mītavas Čiekurs” valdes priekšsēdētājs Reinis Artimovičs: “Jaunieši, kas pie mums bija nodarbināti pērn, ar viņiem abiem mums vēl aizvien ir laba sadarbība. Viņi mums uz Ziemassvētku laiku palīdzēja, kad mums bija vairāk darba. Arī uz citiem svētkiem, reizēm brīvdienas piepalīdz.” Arī Oļesja Graba no Tējas namiņa “Silva”, kas kopā ar jauniešiem no vasaras nodarbinātības strādā plecu pie pleca atzīst, ka abas meitenes ir atbildīgas un atsaucīgas. “Šobrīd gan patstāvīgu vakanču nav, bet, ja tāda rastos, noteikti piedāvātu”. Cik mums nav bijis gadījumu, kad pie mums sāk strādāt kā praksē, beigās “aizstrādājas” līdz bakalaura beigšanai,” stāsta Oļesja.

Pārliecinās par nākotnes karjeras izvēli

Jelgavas bērnu un jauniešu centra “Junda” nometnē “Lediņi” sastaptie puiši – Markuss un Jēkabs, kuram pavisam nesen palika tikai 14 gadi, abi apsver savu nākotni saistīt ar pedagoģiju, jo darboties ar bērniem viņiem patīk. “Esmu ar bērniem jau strādājis un nākotnē arī ir plāni, ka varētu turpināt kaut ko šajā virzienā. Pamēģināju, izmantoju šo iespēju, domāju, ka iegūto pieredzi varētu izmantot nākotnē,” savu izvēli pamato astotās klases skolnieks. Viņam piekrīt arī 11. klases skolnieks Markuss: “Labprāt darbojos ar bērniem. Iepriekš arī esmu strādājis bērnudārzā. Svarīgi ir koncentrēties darbam, būtiska ir komunikācija, informācija ir jāmāk pasniegt tā, lai bērns saprot, nevis sarežģīti. Domāju nākotnē būt skolotājs, man patīk strādāt ar bērniem.”

Mērķu sasniegšana un risks, kas atmaksājas

Aptaujātie jaunieši atzīst, ka noteikti ieteiktu pamēģināt arī tiem, kas vēl šaubās vai vispār ir vērts vasarā strādāt. “Noteikti ieteiktu pamēģināt, kā ir strādāt, pamēģināt, kā būs nākotnē. Ir tikai plusi, vajag pieteikties, ja galīgi nebūs, vienmēr jau pēc tam var atteikties,” Markuss pārliecināts. Neesot jāuztraucas arī par atlases procesu. Rainers pauž savas domas: “Viss vasaras nodarbinātības pieteikšanās process nav nekas grūts, uzrakstīt CV, motivācijas vēstuli. Ieteiktu pamēģināt citiem pieteikties vasaras nodarbinātībā – ja nepamēģināsi, neuzzināsi!” līdzīgās domās ir arī Loreta. “Atlases process bija viegls, domāju, ka tā ir laba iespēja izmēģināt saprast, kas padodas, sanāk. Es teiktu, ka karjerai tas ir labs laika ieguldījums,” uzsver jauniete.

Ne vienmēr viss norit tik gludi kā gribētos, bet arī šāda pieredze ir vajadzīga. Galvenais ir mēģināt, to apliecina Rainera pieredze. “Šis man jau ir otrais gads, kad strādāju vasarā un šogad pieredze esot “Lediņos” ir laba. Iepriekšējā gadā cilvēku bija vairāk nekā darba, tāpēc daudz sanāca sēdēt, nevis ko reāli darīt. Šoreiz bija labi. Man bija gan saimnieciskas lietas un darbi, gan jārūpējas par aktivitāšu organizēšanu. Domāju, kas savus izvirzītos mērķus sasniedzu, kā lielāko ieguvumu varu minēt tieši prasmes, ko attīstīju saistībā ar organizatorisko pusi, palīdzot pie aktivitāšu rīkošanas, gan nodrošinot ar vajadzīgo inventāru, gan palīdzot ar pašu aktivitāšu īstenošanu. Darbs prasa pielāgošanos, ir jādomā, ko un kā darīt,” iespaidos dalās jaunietis.

Jaunieši novērtē kolēģu atbalstu un ir ieinteresēti darbā

Sastaptie darba devēji pauž viedokli, ka jaunieši ir motivēti, atbildīgi un apliecina interesi par izvēlēto darbu, turklāt, iepazīstoties ar visu procedūru, ar kādu sastopas ikviens, kas vēlas sāks darba attiecības vēlāk jaunietim sniedz lielāku drošības sajūtu, pārliecību un izpratni par notiekošo. Arī paši jaunieši uzdoto pilda apzinīgi, izprot darba nozīmīgumu, specifiku. Emīls, kurš vasaras nodarbinātībā strādāja Zemgales veselības centra Rehabilitācijas nodaļā stāsta: “Nākotnes karjeru biju domājis saistīt ar fizioterapiju, tāpēc darbs medicīnas iestādē man bija noteicošais, lai saprastu, kā tas ir. Sapratu, ka darbs ir atbildīgs, ir jābūt uzmanīgam, jo ir jāstrādā arī dokumentiem. Biju arī fizioterapijas nodarbībā, redzēju kādi ir tie vingrojumi, ka jādara. Sapratu, ka fizioterapija ir tas, ko gribētu darīt.”

Apgūstot ko jaunu vai attīstot jaunas prasmes, nenoliedzami liels atbalsts ir blakus esošajiem cilvēkiem, kas palīdz ar pieredzi un padomu. Tāpēc daudzi no jauniešiem veltīja labus vārdus arī saviem tuvākajiem – kolēģiem. “Lielākais ieguvums ir strādāt ar cilvēkiem, pats kolektīvs. Man ir pozitīva pieredze, Latvijā ir daudz jauku cilvēku. Domāju arī savu nākotni saistībā ar apkalpošanas jomu, cilvēkiem. Grūtākais bija apgūt visu, šeit ir plaša ēdienkarte, daudz kas jāzina, jāsaprot kas un kā, bet viss labi. Kolēģi ir jauki, atsaucīgi, izpalīdzīgi. Lai strādātu šajā jomā jābūt pacietībai un stresa noturībai situācijas, kad ir daudz pasūtījumu un viss ir jāpaspēj, ” atklāj Loreta.


Foto: Jelgava.lv

 

Galerija

Vasaras nodarbinātība – vērtīgs laika ieguldījums
Atgriezties