Semināri uzņēmējiem par e-parakstu un e-adresi tiešsaistē

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) sadarbībā ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centru un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) 15. februārī uzņēmējiem organizēja tiešsaistes seminārus Microsoft Teams platformā “E-paraksts” un “E-adrese”.

Laikā, kad daudzi pakalpojumiem ir pieejami elektroniski, iespējams ērtāk ikdienas jautājumus nokārtot, izmantojot e-parakstu un e-adresi. Par to, kas ir e-identitāte, kur to iespējams izmantot, kā pārbaudīt un parakstīt dokumentus, kā iegūt un lietot eParaksta rīkus (eParaksts mobile un eiD karti), kā arī par dokumenta formātiem un parakstīšanas vidi detalizētāk seminārā stāstīja Una Jirgensone, Korporatīvās komunikācijas daļas reklāmas vadītāja no VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra.

U. Jirgensone iepazīstināja ar e-identitāte līmeņiem un eID karti, kas ļauj izmantot dažādas priekšrocības, piemēram, parakstīt līgumu iespējams elektroniski, nevis klātienē. Vieli un ērti izmanotojama ir arī eParaksts mobile lietotne, ko var lejuplādēt telefonā. Tāpat ir situācijas, kad atrodoties ārpus Latvijas ir nepieciešams izmanto eParakstu, to arī ir iespējams noformēt.

Ikdienas situācijās lieki netērējot laiku, aizvien vairāk cilvēku izvēlas izmantot e-identitātes apliecināšanas rīkus, samazinot laiku, kas nepieciešams dažādu pakalpojumu saņemšanai gan portālā latvija.lv, gan tādās jomās kā: medicīna, apdrošināšana, fninašu, izglītības un juridiskie pakalpojumi.

Par to, kas ir e-adrese, kādēļ tā ir nepieciešama, kā to izveidot, lietot, pilnvarot, kā arī par informācijas un materiālu pieejamību semināra dalībniekus izglītoja VARAM Valsts pārvaldes pakalpojumu attīstības departamenta eksperte Ilona Bumbiere. Kā norādīja eksperte, e-adrese ir rīks drošai un vienotai saziņai ar valsti, ko var izmantot gan uzņēmēji, biedrības, nodibinājumi un dažādas citas organizācijas, gan iedzīvotāji.

I. Bumbiere uzsvēra, ka e-pasts ar e-adrese, jo tas nav tas pats. Izmantojot e-adresi, paveras vairāki ieguvumi. E-adreses lietošana ne tikai ietaupa laiku, kas nepieciešams saziņai, bet ir arī dabai draudzīga, jo nav nepieciešams fizisks dokuments. Tāpat, lietojot e-adresi, tiek izslēgta iespējamība, ka vēstule kaut kur pazudīs, kā arī šis saziņas veids ir drošs pret identitātes zādzībām gadījumos, kad uzdarbojas krāpnieki. Semināra dalībnieki soli pa solim uzzināja, kā izveidot e-adresi, kā arī par iespējām pilnvarot kādu citu personu, kas varētu piekļūt izveidotajam kontam.

Katra semināra noslēgumā lektores atbildēja uz daudzajiem jautājumiem, bet abu semināru moderatore bija Liene Priede – VARAM Projektu pārvaldības departamenta Digitālo prasmju veicināšanas projektu nodaļas vadītāja.

Pasākuma video ieraksts pieejams ŠEIT.

 

Prezentācijas no pasākuma:



 

 

Atgriezties