Jelgavā aizvadīts Latvijas profesionālās izglītības audzēkņu konkurss metālapstrādes un mašīnbūves nozarē

27. aprīlī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) sadarbībā ar Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociāciju (MASOC), "Tehnobusu Latvija" un nozares uzņēmumiem organizēja metālapstrādes un mašīnbūves nozares profesionālās meistarības konkursu. Tā mērķis – veicināt audzēkņu teorētisko zināšanu un profesionālo iemaņu attīstību, piedaloties vienā no trim disciplīnām – mašīnbūves tehniķis, programmvadības metālapstrādes darbgaldu iestatītājs vai metinātājs (MAG).

Konkursā dalību bija pieteikušas 13 komandas triju audzēkņu sastāvā no visas Latvijas, tai skaitā arī jelgavnieku komanda no Amatu vidusskolas, kas konkurēja “Programmvadības metālapstrādes darbgaldu iestatītāju” kategorijā. Savas zināšanas un prasmes demonstrēja ne vien Jelgavas Amatu vidusskola, bet arī komandas no: Rīgas Valsts tehnikuma, Rīgas 3. arodskolas, Rīgas Tehniskās koledžas Saldus tehnikuma, Valmieras tehnikuma, Ventspils tehnikuma un Latgales industriālā tehnikuma.

Pasākums norisinājās trīs daļās. Pirmajā jaunieši video demonstrācijās prezentēja savu mājas darbu – savu iepriekš izgatavoto priekšmetu, kura tapšanā, pielietotas zināšanas, prasmes un tehnoloģijas, kas ir saistītas ar konkrētās kvalifikācijas mācību programmu. Dalībnieku izgatavotie priekšmeti – lukturis, bagijs, puķu kastes turētājs, grils un citi visas dienas garumā bija apskatāmi ZRKAC. Konkursa laikā notika par radītajiem darinājumiem notika arī iekšējais balsojums. Tajā līdera pozīciju ieguva komanda “Green Racers” no Valmieras tehnikums ar savu izgatavoto bagiju.

Otrā un trešā daļā norisinājās paralēli, kamēr daļa no komandas mēģināja rast atbildes uz teorētiskajiem jautājumus gan testa, gan atvērto jautājumu veidā, tikmēr komandu kapteiņi darbojās praktiski: programmvadības metālapstrādes darbgaldu iestatītāji veica detaļas apstrādes programmas izveidi uz FANUC CNC simulatora, mašīnbūves tehniķi aprakstīja produkta izgatavošanas tehnoloģisko procesu un operāciju secību atbilstoši rasējumam, savukārt metinātājiem bija jāsametina “M” burts ar kastīti.

Lai izvērtētu komandu sniegumu, konkursa žūrijā tika pieaicināti metālapstrādes un mašīnbūves nozares uzņēmumu pārstāvji. Pirmo vietu ieguvējiem katrā no trim kategorijām tika piešķirtas tiesības pārstāvēt Latviju konkursā “Baltijas metālapstrādes profesionālā izglītība gudrai izaugsmei”, kas notiks Jelgavā septembra sākumā Tehnikas un inovāciju festivālā “Mehatrons” ietvaros.

Mašīnbūves tehniķu konkurencē pirmo vietu ieguva “Green Racers” komanda no Valmieras tehnikums, otrajā ierindojās “Ventspils mašīnbūves tehniķi” no Ventspils Tehnikuma, savukārt trešo vietu ieņēma “Triolets” no Saldus tehnikuma.

Metinātāju kvalifikācijā godpilno pirmo vietu ieguva Rīgas 3. arodskolas komanda “Karstā metāla meistari”, otrie bija Rīgas 3. arodskolas komanda “135 process”, bet trešie – Latgales industriālais tehnikuma audzēkņi “Metāla pavēlnieki”.

Programmvadības metālapstrādes darbgaldu iestatītāju vidū spēcīgākie izrādījās PIKC Rīgas Tehniskā koledžas komanda “Namejs”, otro vietu izcīnīja PIKC Rīgas Tehniskā koledžaas komanda “RTK Dzelzgriezēji”, bet trešajā ierindojās “VG operatori” no Valmieras tehnikuma.

Kā balva pirmo vietu ieguvējiem bija nodrošināts apmaksāts brauciens uz kādu no pasaules vadošajām tehnoloģiju izstādēm, lai iepazītos ar jaunākajām iekārtām, tehnoloģijām un tendencēm. Mašīnbūves tehniķu un programmvadības metālapstrādes darbagaldu iestatītāju komandas dosies uz pasaulē vadošo ražošanas tehnoloģiju izstādi EMO Hannover. Savukārt metinātāju uzvarētājkomanda dosies braucienā Vāciju, kur norisināsies pasaulē vadošā metināšanas tehnoloģiju izstāde SCHWEISSEN & SCHNEIDEN.

Organizatori saka paldies arī uzņēmumiem, kas atbalstīja jaunos profesionāļus: Naglis&ERR, SFM LATVIA, S.B.C.,  Waldec Group, Eko El, LS Steel, METLAT, J.J.Steel, ESAB OY Latvijas filiāle, TS RĪGA, LATVIJAS FINIERIS Iekārtu Rūpnīca, Metālmeistars, EXIGUM, DUROC MACHINE TOOL, Valpro, Signum, Silmor, Tibnor Latvia, SSAB EUROPE, Ruukki Products u.c.

MASOC sagatavotais atskats no pasākuma pieejams šeit.

 

Galerija

Latvijas profesionālās izglītības audzēkņu konkurss metālapstrādes un mašīnbūves nozarē
Atgriezties