Notiks tehnikas un inovāciju festivāls "Mehatrons 2023"

Ar daudzveidīgu programmu 9. septembrī Pasta salā norisināsies tradicionālais tehnikas un inovāciju festivāls “Mehatrons 2023”, kura ietvaros ikviens interesents varēs piedalīties bezmaksas izzinošās aktivitātēs. Savukārt 2., 16. un 17. septembrī motosporta aktivitāšu cienītāji aicināti uz sporta un atpūtas kompleksu “Rullītis”.

Festivāla mērķis ir popularizēt inženierzinātņu, metālapstrādes un mašīnbūves nozari, kā arī tehnisko jaunradi. Pasta salā pasākuma apmeklētāji varēs iepazīties ar minēto nozaru uzņēmumu sagatavotajiem stendiem. Tāpat būs atvērta Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra Izglītības telpa, kurā būs iespējams noskaidrot jaunā mācību gada pieaugušo izglītības iestādes piedāvājumu. Vienlaikus norisināsies arī tradicionālais profesionālo metinātāju konkurss.

Augstskolas un izglītības iestādes festivālā iepazīstinās ar izglītības iespējām inženierzinātņu programmās, kā arī rosinās bērnos un jauniešos interesi par eksaktajām zinātnēm un tehnisko jaunradi. Šogad pirmo reizi festivālā piedalīsies Rīgas Tehniskās universitātes zinātkāres centrs “Futurimo Rīga”, kas STEM brīvdabas darbnīcās ļaus bērniem praktisku uzdevumu veidā iepazīt fizikas, ķīmijas, dabaszinātņu un inženierzinātņu plašās izmantošanas iespējas. Arī šogad neatņemama pasākuma sastāvdaļa būs “Masoc TehnoBuss” – mobila demonstrāciju laboratorija ar pilnas funkcionalitātes tehnoloģiskajiem stendiem un automatizētas apstrādes darbgaldiem. Tāpat savus izstrādājumus un jaunrades darbus prezentēs amatnieki, biedrības, tehniskās jaunrades skolas un pulciņi.

Lai veicinātu izgudrotājdarbību, festivāla laikā brīvdabas slidotavā notiks izgudrojumu un inovāciju izstāde “Minox Zemgale 2023”. Ņemot vērā apmeklētāju balsojumu, tiks noteikti uzvarētāji. Jāpiebilst, ka izgudrojumu izstādē var piedalīties ikviens, kuram ir kāds izgudrojums – dalībai tajā nav vecuma vai citu ierobežojumu. Šogad izstādes laikā klātesošos priecēs eksperimentu un inovāciju meistarklase, ko vadīs pasākumu producente Gundega Skudriņa.

Turpat, slidotavā, pirmo reizi Jelgavā notiks Baltijas valstu profesionālās izglītības iestāžu metālapstrādes un mašīnbūves nozares audzēkņu profesionālās meistarības konkurss, kā arī dabaszinātņu skolotāju radošo ideju konkurss “Zinātne uz skatuves”.

Netiks aizmirsts arī par fiziskajām aktivitātēm – interesentiem būs iespēja piedalīties sacensībās svaru stieņa spiešanā guļus un sporta izaicinājumā “Jauda”, kura ietvaros dalībniekiem kārienā pie stieņa taisnās rokās būs jānotur savs svars uz laiku, kājām nepieskaroties pie zemes. Dalībai sportiskajās aktivitātēs iepriekš nav jāpiesakās, un tās norisināsies laika posmā no pulksten 10 līdz 14.

Ar 9. septembrī Pasta salā plānoto aktivitāšu programmu var iepazīties šeit.

Savukārt Jelgavas ekstrēmo sportu biedrība “Veloplacis” klātesošajiem piedāvās iejusties BMX braucēja ādā, drošā vidē profesionālu braucēju vadībā izbaudot BMX sporta braukšanas specifiku un uzlabojot velobraukšanas iemaņas. Dalībniekiem tiks nodrošināts nepieciešamais ekipējums – specializēti BMX velosipēdi un ķiveres. Kā ierasts, motosporta aktivitāšu cienītāji aicināti arī uz sporta un atpūtas kompleksu “Rullītis”, kur jau 2. septembrī notiks Latvijas triāla čempionāta posms, 16. septembrī – Latvijas kartinga čempionāta posms, bet 17. septembrī – sacensības dažādās motosporta disciplīnās. Sacensību programma pieejama šeit.

 

Atgriezties