Jelgavas iedzīvotāji apgūst finanšu pratību labklājības uzlabošanai

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 26. martā tika uzsākts sešu bezmaksas nodarbību cikls “Manu personīgo finanšu plānošana”, kura dalībnieki apgūs praktiskas metodes savas finansiālās labklājības uzlabošanai un efektīvai finanšu pārvaldīšanai.

Nodarbības vada profesionāla finanšu speciāliste, grāmatvede, PhD Aļona Irmeja, sniedzot dalībniekiem zināšanas par finanšu pratības jautājumiem un neparedzamu finanšu risku mazināšanas iespējām, lai varētu parūpēties par drošību īsākā un ilgākā laika periodā.

Klātesošie atzina, ka līdztekus budžeta veidošanas un tālredzīgas plānošanas jautājumiem, vēlas noskaidrot, kas slēpjas zem spožo piedāvājumu ārienes – piemēram, kā izvērtēt plaši pieejamos piedāvājumus ieguldījumu veikšanai.

“Esmu dzirdējusi, ka 3. pensiju līmeņa un uzkrājošās dzīvības apdrošināšana tiek aplikta ar nodokli. Attiecīgi vēlos uzzināt, vai šie piedāvājumi ir izdevīgi,” pārdomās dalījās Laima.

Dalībniece Zane atzina, ka ieradusies ar mērķi noskaidrot, kā pareizāk veidot iekrājumus, savukārt Mārīte vēlas uzzināt aktuālāko informāciju par obligācijām. Vairāki klātesošie izrādīja interesi arī par jaunākajiem mūsdienu finanšu plānošanas rīkiem.

Lai apgūtu prasmes pieņemt atbildīgus un tālredzīgus finanšu plānošanas lēmumus, mācību modulī tiks aplūkoti šādi jautājumi:

  • Budžeta veidošana;
  • Ienākumu un izdevumu pārvaldīšana ikdienā;
  • Uzkrājumu veidošana;
  • “Drošības spilvena” izveide;
  • Savlaicīga pensijas apmēra plānošana;
  • Finanšu risku mazināšana;
  • Atbilstošu apdrošināšanas pakalpojumu izvēle.

Kursu norises sasniedzamais rezultāts ir finansiālā stabilitāte. Liels uzsvars tiks vērsts uz praktisku uzdevumu izpildi, lai varētu efektīvāk pārvaldīt savu finanšu plūsmu. Dalībnieki analizēs konkrētas ikdienas situācijas, grupējot savus ienākumus un izdevumus, lai saprastu, kuras kategorijas nepieciešams pārskatīt un pārplānot.

Nodarbību cikls tapis Eiropas Savienības “Erasmus+” programmas projekta “Nacionālie koordinatori Eiropas programmas ieviešanai Latvijas pieaugušo izglītībā” Nr. 10105130 - NCLV - ERASMUS-EDU-2021-AL-AGENDA-IBA ietvaros.

 

Galerija

Manu personīgo finanšu plānošana 26.03.2024.
Atgriezties