ZRKAC Zaļā nedēļa – no 7. līdz 10. maijam aicinām uz bezmaksas izglītojošiem pasākumiem

Lai veicinātu Jelgavas iedzīvotāju izpratni par zaļo domāšanu un rosinātu pieņemt videi labvēlīgus lēmumus, Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) no 7. līdz 10. maijam notiks Zaļā nedēļa, organizējot dažādus bezmaksas pasākumus.

Zaļā nedēļa tiek organizēta ar mērķi vairot zaļo domāšanu mūsu dzīves uztverē un ikdienas rīcībā, izglītojošu pasākumu veidā informējot sabiedrību par dabas saudzēšanas jautājumiem, cilvēka ietekmi uz apkārtējo vidi un iespējām mainīt savus paradumus. Plānoto pasākumu programma pieejama šeit.

Katra Zaļās nedēļas diena tiks veltīta citai tēmai, aicinot ZRKAC apmeklētājus gūt noderīgas zināšanas par ilgtspējīga dzīvesveida priekšrocībām. Visas nedēļas garumā iestādes viesi tiks aicināti uzsākt kādu jaunu apņemšanos, smeļoties iedvesmu pie Zaļo ieradumu koka. Tāpat visās mācību nodarbībās būs integrēta zaļo prasmju apguve, piemēram, gan angļu valodas, gan arī valsts valodas nodarbībās tiks iekļauta tēma par zaļo dzīvesveidu.

No 7. līdz 10. maijam ZRKAC foajē varēs aplūkot pirmsskolas izglītības iestādes “Mācos mācīties” bērnu veidoto darbu izstādi par tēmu “Kā es rūpējos par dabu”, savukārt sociālajā portālā “Facebook” katru dienu tiks publicēti iedvesmojoši ZRKAC darbinieku stāsti par to, kādus zaļā dzīvesveida paradumus viņi ievēro savā ikdienā.

7. maijs būs diena bez plastmasas, kad ZRKAC darbinieki un apmeklētāji tiks aicināti izmantot dabai draudzīgus materiālus, piemēram, lietojot tikai pārstrādājamu iepakojumu, nedzerot ūdeni no PET pudelēm, izvēloties ilgtspējīgu apģērbu un rotas vai kosmētiku bez sintētiskām piedevām. Tāpat šajā dienā ZRKAC personāls un iestādes viesi aicināti tērpties zaļas krāsas apģērbā, tādējādi simboliski paužot atbalstu idejai “Domāsim un rīkosimies zaļi”.

8. maijā plānota Ģimenes diena, plkst. 16.00–18.30 aicinot vecākus kopā ar bērniem iesaistīties dažādās aktivitātēs. Pieaugušajiem būs iespēja piedalīties divās meistarklasēs – Jelgavas Amatu vidusskolas pedagogi un skolēni vadīs fermentēto produktu gatavošanas meistarklasi, savukārt Maija Jasēviča klātesošos iepazīstinās ar kombučas gatavošanas un izmantošanas iespējām. Abas meistarklasēs būs iespēja produktus nodegustēt un noskaidrot to vērtīgo ietekmi uz cilvēka veselību. Bērni varēs satikt Cūkmenu, kas izglītos par dabas saudzēšanas jautājumiem, un iesaistīties dažādās spēlēs, kā arī radošajās darbnīcās, tostarp, iejūtoties dabas detektīvu lomā, izzinot klimata radītās pārmaiņas, izgatavojot mākoņu noteicēju un zaļo “mājdzīvnieku”. Lai piedalītos ģimenes dienas aktivitātēs, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

9. maijs būs veltīts bioloģiskās daudzveidības izzināšanai, aicinot ZRKAC darbiniekus un apmeklētājus atnest kādu sēkliņu vai stādu ZRKAC garšaugu dārziņam, savukārt plkst. 17.30 plānota meistarklase “Špikeris piemājas kompostēšanā”. Tajā vides pārvaldības inženiere un “Komposts LV” satura autore Zane Kopštāle dalīsies zināšanās par to, kas ir komposts, kā organizēt bioatkritumu šķirošanu savā dzīvesvietā (gan telpās, gan pagalmā), ko drīkst kompostēt un kā pareizi izmantot kompostu. Dalībai šajā meistarklasē nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, ko var īstenot šeit.

Zaļā nedēļa noslēgsies 10. maijā ar lozungu “Atstāj savu auto mājās!” – ikviens ZRKAC darbinieks un apmeklētājs šajā dienā ir mudināts pārvietoties kājām vai izvēlēties kādu videi draudzīgāku transporta līdzekli, piemēram, velosipēdu vai sabiedrisko transportu, tādējādi sniedzot kaut nelielu ieguldījumu gaisa tīrības saudzēšanā.

9. maijā plkst. 10.00, kā arī 10. maijā plkst. 10.00 un 11.00 pirmsskolas un sākumskolas audzēkņu grupas aicinātas piedalīties nodarbībās “Zaļie rīti bērniem”. Katra nodarbība ilgs vienu stundu – 9. maijā tā būs veltīta dabas izzināšanai, bet abās 10. maija nodarbībās bērni pētīs klimata jautājumus. Nodarbību laikā līdztekus jaunu zināšanu apguvei dalībnieki piedalīsies arī eko darbnībā un noslēgumā dosies stādīt un laistīt augus ZRKAC garšaugu dārziņā. Pieteikt pirmsskolas vai sākumskolas audzēkņu gupas dalībai šajās nodarbībās var, zvanot pa tālruni 63082101.

Ieeja visos ZRKAC Zaļās nedēļas pasākumos ir bez maksas. Papildu informācija pieejama, zvanot pa tālruni 63082101 vai rakstot uz e-pastu birojs@zrkac.jelgava.lv.

 

Atgriezties