Jauno līderu nodarbībās skolēni iepazīst septiņas līderības prasmes

25. aprīlī ZRKAC noslēdzās Jauno līderu nodarbību cikls, kurā vidusskolēni un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi apguva septiņas līderības prasmes.

Programmas mērķis bija pilnveidot jauniešu līderības prasmes, attīstot spēju uzņemties atbildību par savas personības izaugsmi un dzīvi kopumā, tādējādi kļūstot par atbildīgu un aktīvu personību.

Jauno līderu meistarklases norisinājās septiņu mēnešu garumā, kopumā piedaloties 14 nodarbībās. Katras tēmas izziņai tika veltītas divas nodarbības.

Nodarbību ciklā skolēni piedalījās:

  1. Pirmā iespaida meistarklasē;
  2. Komunikācijas meistarklasē;
  3. Radošuma meistarklasē;
  4. Mērķu meistarklasē;
  5. Pašizziņas meistarklasē;
  6. Vērtību meistarklasē;
  7. Drosmes meistarklasē.

Dalībnieki noskaidroja, kā atstāt par sevi labu pirmo iespaidu, kā īstenot veiksmīgu komunikāciju un kas ir palīdzošie vai traucējošie faktori pozitīvas saskarsmes veidošanai. Tāpat uzmanība tika pievērsta radošuma atraisīšanai un tā izmantošanai ikdienas situācijās, kas ir 21. gadsimta pieprasītākā prasme kā darba tirgū, tā jebkurā jomā.

Nodarbībās jaunieši aplūkoja arī jautājumus par mērķu izvirzīšanu, to plānošanu un realizāciju, īstenojot dažādus praktiskus, radošus un netradicionālus paņēmienus.

Aplūkojot pašizziņas tēmu, skolēni pievērsās savas personības tipa noteikšanai, noskaidrojot kāda veida līderis ir katrs no viņiem, savukārt vērtību meistarklasē tika pārrunāts, kā vērtību sistēma atšķir līderus no pārējiem cilvēkiem un kas ir patiesas vērtības.

Noslēdzošajās divās drosmes meistarklasēs jaunieši tikai aicināti pārdomāt un analizēt šādus jautājumus – kā iegūt pārliecību; kā pārvarēt bailes; kā veikt izvēli neskaidrās situācijās (saistībā ar nākotnes profesiju, nodarbošanos u. c.); kā pilnveidot drosmi rīkoties.

Nodarbību laikā veiksmīgai tēmu apguvei tika izmantotas dažādas praktiskas metodes un paņēmieni, tostarp improvizācijas metodes, spēles un grupu darbs, savukārt noslēguma meistarklasē dalībnieki sadarbības rezultātā izveidoja savu kopīgo logotipu.

Jaunieši atzina, ka šajās meistarklasēs guvuši skaidru priekšstatu, kāds ir īsts līderis un kas viņam jāprot, vienlaikus konstatējot, ka daudzas no nepieciešamajām prasmēm viņiem jau piemīt. Kāda dalībniece atzina: “Uzzināju, ka spēju būt ļoti atvērta un man patiktu būt līderim”.

Kāda cita skolniece dalījās šādā atklāsmē: “Lielākais ieguvums ir manai nākotnei – spēja izzināt sevi, savas stiprās puses un vēlmes. No šī brīža zinu, kas man patīk un nepatīk, noskaidroju savus mērķus un veidus, kā pārvarēt bailes.”

Programmas īstenošanas noslēgumā jaunieši saņēma apliecību par 70 stundu kursu apguvi izglītības programmā “Jaunie līderi”.

 

Galerija

Jaunie līderi
Atgriezties