Zaļajā nedēļā interesenti noskaidro, kā veidot un izmantot piemājas kompostu

Zaļās nedēļas ietvaros 9. maijā Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) notika bezmaksas izglītojoša meistarklase “Špikeris piemājas kompostēšanā”.

Meistarklasi vadīja vides pārvaldības inženiere un “Komposts LV” satura autore Zane Kopštāle, daloties zināšanās par to, kas ir komposts, kā organizēt bioatkritumu šķirošanu savā dzīvesvietā (gan telpās, gan pagalmā), ko drīkst kompostēt un kā to pareizi izmantot.

Pasākuma pirmā daļa bija veltīta teorētisko zināšanu apguvei, savukārt otrajā daļā dalībnieki praktiski izgatavoja komposta “burgeru”, kārtās secīgi klājot zarus, “zaļos” un “brūnos” bioatkritumus.

Zane Kopštāle informēja – lai komposts pēc iespējas ātrāk sadalītos un būtu izmantojams dārzā, ir svarīgi to pareizi veidot, ievērojot “burgera” principu un liekot bioatkritumus kārtās sabalansētās proporcijās. Būtiski tam ir nodrošināt optimālu mitruma līmeni un gaisa caurlaidību.

Lai atpazītu “gatavu” kompostu, uzmanība ir jāpievērš šādām niansēm – smaržai (jālīdzinās salijušam mežam), krāsai (tumši brūna, gandrīz melna), tekstūrai (smalka, viendabīga) un tā “apdzīvotībai” (apdzīvota, bet tārpu skaits samazinās).

Tika uzsvērts, ka kompostu labāk ievākt vēlāk, nevis pārāk ātri. Ja tas netiek uzmantots uzreiz, ieteicamāk to uzglabāt substrāta maisos, kas saglabā mitrumu un pasargā no nevēlamas sēklu “invāzijas”.

Tāpat klātesošie guva praktiskus ieteikumus par pareizu komposta izmantošanu, piemēram, svaigu kompostu nav ieteicams lietot koncentrētā veidā, attiecīgi “tīrā” veidā tas nav piemērots sēšanai un stādīšanai (izņēmums – ķirbjveidīgie augi).

 

Galerija

Špikeris piemājas kompostēšanā
Atgriezties