ZRKAC aizvadīta "Digitālā nedēļa 2024"

No 13. līdz 18. maijam visā Latvijā, tostarp Jelgavā, norisinājās Digitālā nedēļa, kurā piedalījās arī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC), organizējot bezmaksas pasākumus jaunu digitālo prasmju pilnveidei dažādām mērķauditorijām.

13. maijā pedagogiem bija iespēja piedalīties praktiskā nodarbībā, kurā ZRKAC Izglītības attīstības nodaļas galvenā speciāliste Anika Apine iepazīstināja ar aktuālākajiem mākslīgā intelekta (MI) rīkiem un to piedāvātajām iespējām. Dalībnieki apguva praktiskas iemaņas MI rīku lietošanā un noskaidroja, kā tos prasmīgi iespējams iekļaut mācību procesa plānošanā un īstenošanā.

Tāpat šajā dienā ZRKAC notika lekcija “Mākslīgā intelekta nākotnes scenāriji”, kurā ZRKAC Informācijas tehnoloģiju nodaļas vadītājs Zintis Buls stāstīja par MI piedāvātajām iespējām un ar to saistītajiem riskiem, informāciju aplūkojot nozares celmlaužu, IT inženieru, zinātnieku un filozofu skatījumā.

14. maijā norisinājās seminārs “Digitālās iespējas un izaicinājumi uzņēmumiem”, informējot uzņēmējus par aktualitātēm, kas saistītas ar drošību interneta vidē, un atbalsta iespējām digitalizācijas projekta ietvaros. SIA “Tet” drošības risinājumu konsultants Raivis Bidiņš stāstīja par darbinieku lomu kibernoturības stiprināšanā, iepazīstinot ar uzņēmumiem un darbiniekiem saistošām aktualitātēm, kas saistītas ar drošību internetā, savukārt Ieva Meikšāne, kas pārstāvēja Zaļo un viedo tehnoloģiju klasteri un Latvijas Digitālo akseleratoru, dalījās zināšanās par atbalsta iespējām uzņēmumiem, izmantojot digitalizācijas projekta iespējas. Pasākums tika līdzfinansēts no Eiropas Savienības projekta “Latvijas Digitālais akselerators” DAoL, ID Nr. 101083718 un Eiropas Savienības Atjaunošanas un noturības mehānisma ID Nr. 2.2.1.1.i.0/1/23/I/CFLA/002.

Izglītības jomas pārstāvji 15. maijā piedalījās tiešsaistes seminārā, kurā Liepājas Izglītības pārvaldes Digitālo tehnoloģiju nodaļas vadītāja, LIKTA projektu eksperte Andra Krasavina dalījās zināšanās, kā rīku “DigComp 2.2” iespējams pedagogu digitālās kompetences novērtēšanai, IZM Izglītības departamenta direktora vietnieks Edgars Plētiens informēja par profesionālo atbalsta sistēmu Latvijā, savukārt Elčins Džafarovs iepazīstināja ar Latvijā pirmo radīto mākslīgā intelekta asistentu skolotājiem “Datorium AI”, kas veido kvalitatīvus mācību materiālus atbilstoši izglītības saturam.

16. maijā ZRKAC sadarbībā ar TOMEGA norisinājās izglītības tehnoloģiju demonstrācija, kurā izglītības iestāžu vadītāji un pārstāvji varēja iepazīt dažādus inovatīvus izglītības rīkus, kas interaktīvā veidā papildina mācību procesu – interaktīvā siena un grīda, virtuālās realitātes brilles, interaktīvās smiltis, robotikas komplekts, 3D printeris, 3D skeneris un 3D materiālu pārstrādes sistēmas, dokumentu/grāmatu skeneris, kā arī lāzergravēšanas un griešanas iekārta.

Visas nedēļas garumā ZRKAC tika organizētas arī individuālas konsultācijas senioriem par internetbankas lietošanu, iepirkšanos internetveikalos, informācijas meklēšanu interneta vidē un e-pasta lietošanu.

Uzņēmēji un jebkurš cits interesents varēja piedalīties prototipēšanas darbnīcās, apgūstot darbu ar dažādām iekārtām – veidot plakātus, afišu prototipus, formu sagataves, izšuvumus, lāzergravējumus un izzināt daudzas citas tehnoloģiju iespējas.

Digitālā nedēļa tika organizēta “ALL Digital Weeks 2024” (#ADWeeks2024) ietvaros, un tā Latvijā norisinājās jau 15. reizi.

Šogad Digitālās nedēļas laikā Latvijā tika izzinātas šādas tēmas – digitālās prasmes un mākslīgais intelekts, digitālie pakalpojumi un prasmes iedzīvotājiem, digitālās prasmes un risinājumi uzņēmējiem, digitālās drošības diena, digitālās prasmes izglītībā.

Jelgavā Digitālās nedēļas pasākumu norisi koordinēja ZRKAC, kas sadarbībā ar Jelgavas Digitālo centru, Jelgavas Pilsētas bibliotēku un tās filiālēm, Jelgavas tehnikumu, kā arī pilsētas jauniešu centriem sagatavoja plašu piedāvājumu – individuālas konsultācijas, lekcijas, seminārus, darba stacijas un praktiskās darba grupas.

 

Atgriezties