Seniori vasarā turpina apgūt viedierīču lietošanas prasmes

Jelgavas seniori joprojām izrāda lielu interesi un aktīvi piedalās bezmaksas konsultācijās datorprasmju un viedtālruņa funkciju apgūšanai, kas jūnijā tiek organizētas Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC).

Lai sekmētu digitālo prasmju apguvi un sniegtu pamata zināšanas drošai viedierīču lietošanai, senioriem ir iespēja ZRKAC apgūt datora, planšetdatora un viedtālruņa izmantošanu.

Konsultāciju laikā tiek apgūtas gan viedierīču pamata lietošanas prasmes (tostarp zvanīšana, ziņu rakstīšana un atbildēšana uz tām, failu pārsūtīšana, ierīces restartēšana un atmiņas tīrīšana), gan interneta piedāvāto iespēju un pakalpojumu iepazīšana.

Konsultācijas ilgums ir viena stunda, un katram senioram ir individuāla pieeja, izzinot konkrēti viņam aktuālu jautājumu. Jūnijā ZRKAC senioriem rīko četras konsultāciju dienas, un katrā no tām dalībnieku skaits ir līdz 6 personām.

Konsultācijas vada ZRKAC Tālākizglītības nodaļas galvenā speciāliste metodiķe Līva Lapiņa, uzsverot: “Pieprasījums pēc šāda veida konsultācijām patlaban ir liels, jo senioriem ir nepieciešamas digitālās prasmes gan dažādu e-pakalpojumu izmantošanai, gan komunikācijas uzturēšanai ar līdzcilvēkiem, gan vienkārši brīvā laika pavadīšanai internetā vai dažādās lietotnēs.”

Šobrīd senioru vidū aktuāla ir e-pakalpojumu izmantošana, konsultāciju laikā apgūstot, kur un kā iespējams apmaksāt ikdienas rēķinus. Tāpat liela interese ir par internetbankas lietošanu un iespēju ielogoties citās tīmekļvietnēs, autorizējoties ar internetbanku.

Vienlaikus seniori aktīvi interesējas par to, kā funkcionē lietotne “WhatsApp”, kā iespējams lejupielādēt dažādas citas noderīgas aplikācijas un fotoattēlus, kā iztīrīt viedierīces atmiņu, kā internetā meklēt informāciju, kā pierakstīties pie ārsta un citiem speciālistiem, kā iegūt un lietot e-parakstu, kur noskaidrot transporta kustības sarakstus un kā lietot e-pastu.

Tāpat uzmanība tiek veltīta jautājumiem par sociālo mediju lietošanu un iepirkšanos tiešsaistē, kopīgi izzinot, pēc kādām pazīmēm var atpazīt drošu interneta veikalu un nekļūt par krāpniecības upuri.

Konsultāciju dalībnieki tiek iepazīstināti arī ar dažādiem citiem viedierīču lietošanas riskiem, piemēram, atpazīt krāpnieciskas ziņas un zvanus, izvērtēt, ar kādu informāciju nevajag dalīties gan sociālajos medijos, gan individuālā saziņā.

Daudzi seniori atzīst, ka viņiem nav, kur apgūt digitālo tehnoloģiju lietošanas prasmes, un nav, kam palūgt palīdzību šī jautājuma risināšanā – daļai vai nu nav ģimenes locekļu un draugu, kas varētu palīdzēt, vai arī tuvinieki ir aizņemti savā ikdienas dzīvē.

Dalībnieki atzinīgi novērtē šādu iespēju bez maksas, individuālā veidā un nesteidzīgā tempā apgūt digitālās vides piedāvātās iespējas, konsultācijas noslēgumā jūtoties drošāki viedierīču lietošanā.

Tā kā aplūkojamo jautājumu loks ir ļoti plašs, daudzi seniori atkārtoti pierakstās uz nākamo konsultāciju, lai nostiprinātu apgūtās prasmes un gūtu zināšanas par vēl kādu aktuālu tēmu.

Saistībā ar senioru noturīgo interesi un pieprasījumu, ZRKAC vasarā turpinās īstenot šo nodarbību ciklu – nākamās konsultācijas norisināsies 7., 14., 21. un 28. augustā plkst. 10.00–16.00 ZRKAC, Svētes ielā 33, Jelgavā.

Aicinām iepriekš pieteikties uz konkrētu konsultācijas laiku, zvanot pa tālruni 63082158, 63012159 vai rakstot uz e-pastu talakizglitiba@zrkac.jelgava.lv.

 

Atgriezties