Skolēni vasaras brīvlaikā strādā un gūst jaunas darba prasmes

Šovasar pašvaldības finansētajā un Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra (ZRKAC) koordinētajā vasaras nodarbinātībā Jelgavā strādā 106 skolēni, kas mācās 9.–11. klasē.

Laika posmā no 1. jūnija līdz 31. augustam jauniešiem ir iespēja trīs nedēļu garumā strādāt dažādu nozaru uzņēmumos un iestādēs, tostarp gūstot jaunu darba pieredzi pie darba devējiem ēdināšanas, medicīnas, izglītības, tūrisma, ražošanas, kultūras, sporta, komunālo pakalpojumu, tirdzniecības, izklaides un mediju jomā.

Jūnijā darbu Jelgavā uzsācis 41 skolēns, jūlijā – 46, bet augustā – 19 jaunieši. Viņu motivācija ir dažāda – gan vēlme pārliecināties par savas izvēlētās nākotnes profesijas piemērotību, gan interese par vēl neizzinātu jomu darba specifiku, gan arī iespēja nopelnīt papildu finansiālos līdzekļus.

ZRKAC karjeras konsultante un vasaras nodarbinātības koordinatore Līga Damberga atzīst: “Ik gadu interese par dalību vasaras nodarbinātības programmā pieaug. Šogad bija diezgan liela konkurence gan darba devēju, gan arī skolēnu vidū – 40 darba devēji piedāvāja 276 vakances, uz kurām pieteicās 294 skolēni. Pamatojoties uz pašvaldības nodrošināto finansējumu un izvērtējot saņemtos pieteikumus, darbu pilsētā varēja uzsākt 106 skolēni.”

SIA “Jelgavas Autobusu parks” (JAP) šogad strādā viens jaunietis – 9. klases absolvents Dominiks, kuram šī ir pirmā darba pieredze. Pirmajās darba dienās Dominiks braucis līdzi elektroautobusa šoferim, pētot, kā strādā autobusa informācijas sistēma un kā tiek veikti tās atjauninājumi. Trešajā darba dienā jaunietim ir uzticēta autobusa parka stāvvietas marķējuma atjaunošana – Dominiks atbrīvo segumu no vecā marķējuma.

JAP valdes loceklis Gints Burks stāsta: “Pie mums jauniešiem tiek piedāvāts plaša spektra darbs. Labos laikapstākļos darbs norit svaigā gaisā, veicot teritorijas laukuma seguma atjaunošanu, zaļās zonas un infrastruktūras objektu uzpošanu un labiekārtošanu. Taču, ja ārā ir slikti laikapstākļi, darāmie darbi ir arī iekštelpās – šobrīd savu arhīvu esam pārcēluši uz citām telpām, tāpēc nepieciešama palīdzība mapju pārvietošanā no vienas ēkas uz citu, izkārtojot tās plauktos.”

Vaicāts, kāpēc Dominiks izvēlējies tieši šo vakanci, viņš atbild: “Es pieteicos darbam JAP, jo vēlējos veikt dažādus darbus. Noteikti iesaku arī citiem šo vietu, jo darbs nav vienveidīgs – ir daudzveidīgi pienākumi, katru dienu nav jādara viens un tas pats, turklāt laiks (sešas darba stundas) paiet ļoti ātri.” Savu nākotnes profesiju jaunietis vēlas saistīt ar celtniecības nozari, kur pieredze ar dažādiem smalkiem un praktiskiem darbiem lieti noderēs.

Pirmo reizi vasaras nodarbinātības programmā iesaistās SIA “Brokastu māja” – kafejnīcā “Brokastnīca” šovasar tiek nodarbinātas trīs jaunietes, katru mēnesi pa vienai. Jūlijā kafejnīcā sastopam Luīzi, kura jau trešajā darba dienā pie galdiņiem apkalpo klientus.

Luīzei šī nav pirmā darba pieredze – iepriekšējā vasarā viņa kādā uzņēmumā nodarbināta kā palīgstrādniece, savukārt pēdējos trīs gadus strādājusi par modeli. Jauniete šo darba vietu izvēlējusies tāpēc, ka pati bieži apmeklē “Brokastnīcu” kā kliente un viņai ļoti patikusi šīs vietas radītā mājīguma sajūta, enerģija un atvērtā komunikācija ar apmeklētājiem. “Es šeit vienmēr labi jutos un sapratu, ka šo sajūtu vēlos dot arī citiem,” pauž Luīze.

“Pirms darba uzsākšanas, es mājās pie sava kafijas automāta trenējos pagatavot kafiju, jo man pašai tā ļoti garšo. Uzsākot darbu, sapratu, ka apgūtās prasmes šeit noder,” stāsta jauniete, šobrīd apgūstot darbu “Brokastnīcas” kafijas aparātu.

SIA “Brokastu māja” valdes locekle Rota Greiškalne-Eglīte atzīst, ka līdz šim uzņēmumam bijusi ļoti laba pieredze sadarbībā ar skolēniem. Luīze ir šīs vasaras otrais darbinieks, kas ātri apgūst darba procesus. “Sākumā mazliet bažījāmies par to, kāda būs sadarbība ar 9. klases skolēnu, taču esam ļoti apmierināti. Domājām, ka sākuma periodā Luīze darīs mazākus darbiņus – tīrīs terasi, uzkops pagalmu –, taču jau no pirmajām dienām viņa mums ir liels atbalsts un palīgs dažādos pienākumos,” iespaidos dalās Rota Greiškalne-Eglīte.

Kā jauniešu stiprās puses uzņēmēja min labās angļu valodas zināšanas, atbildības sajūtu, enerģiskumu un komunikācijas prasmes. Pie vājajām pusēm, iespējams, varētu minēt pašiniciatīvas trūkumu, īstenojot tikai to, ko vadītājs aicinājis paveikt. “Taču to var saprast, jo darba periods (trīs nedēļas) ir gana īss, lai redzētu kopainu, turklāt vecumposma dēļ tas ir pilnīgi saprotams,” pauž uzņēmēja.

Par savu vasaras darbu sajūsmā ir Marija, kas tikko absolvējusi 10. klasi un šovasar strādā jauniešu centrā “Špaktele”. Viņas pienākumos ietilpst dažādu aktivitāšu organizēšana un īstenošana, tostarp sagatavot galda spēles, izveidot nominācijas, kopīgi iesaistīties to spēlēšanā ar jauniešiem, kā arī veidot plakātus ieplānotajiem centra pasākumiem tiešsaistes grafiskās noformēšanas rīkā “Canva”.

Tāpat jauniešu centra apmeklētājiem ir pieejama virtuve, kurā iespējams pagatavot maltītes – šī procesa tapšanā iesaistās arī Marija. Viņa atzīst: “Man ļoti patīk darbs ar bērniem, un šeit ir vēl labāk, nekā es domāju.” Runājot par prasmēm, ko jauniete šajā darba procesā pilnveido, viņa izceļ datora lietošanas prasmes un komunikāciju ar bērniem, kas Marijai šajā darbā patīk visvairāk.

Apmeklējot futbola klubu “Jelgava”, tiek sastapti divi jaunieši – Sandis un Ādams –, kas jūlijā šeit veic par trenera asistenta un bāzes palīgstrādnieka darba pienākumus. Abi puiši ir šī kluba dalībnieki, kas paši spēlē futbolu, tādēļ sporta bāzes uzturēšanas darbi viņiem ļauj paraudzīties uz šeit notiekošajiem procesiem no otras puses.

FK “Jelgava” administratīvā vadītāja Inese Trukšāne uzsver: “Tas ir vērtīgi, ka jaunieši redz, kas notiek klubā pēc treniņiem un spēlēm, kāds “melnais” darbs ir veicams, lai sporta bāzi uzturētu kārtībā. Vasarā šeit ir daudz darba, un palīdzīgas rokas mums ir ļoti vajadzīgas. Šie jaunieši ir ieinteresēti veicamajā darbā, jo viņi saprot, kāpēc katrs no veicamajiem pienākumiem ir būtisks.”

Sandis un Ādams gan uzkopj teritoriju (pļauj zāli, līdzina laukuma segumu, grābj, ravē, cērt zarus, krāso futbola laukuma līnijas), gan asistē futbola trenerim nodarbību laikā (piedalās inventāra sanešanā, izvietošanā laukumā, kā arī uzdevumu skaidrošanā mazajiem futbolistiem).

Abi puiši ir apmierināti ar darbu un secina, ka vieglāk un interesantāk, protams, esot trenēt mazākos futbolistus. Jaunieši atzinīgi novērtē iespēju asistēt treniņu laikā, jo šī pieredze var noderēt nākotnē, ja ir plānots kļūt par futbola treneri. Ādams atzīst: “Es vakar uz laukuma krāsoju baltās svītras un sapratu, ka nav nemaz tik viegli to izdarīt taisnā līnijā, jo ir ļoti jākoncentrējas.”

Kopumā darba devēji patiesi novērtē iespēju piesaistīt skolēnus darbam vasarā. Abas puses ir ieguvējas – darba devējs var nodrošināt sava uzņēmuma funkcionēšanu un dažādu procesu sakārtošanu, savukārt skolēns gūst jaunas darba prasmes, iemaņas un pieredzi.

Atgādinām, ka šajā gadā Jelgavas pašvaldība nodrošina finansējumu 106 skolēnu iesaistei vasaras nodarbinātībā. Tajā iesaistītie 9.–11. klašu skolēni strādā sešas stundas dienā trīs nedēļu garumā, kopumā pie darba devēja pavadot 90 darba stundas.

Jelgavas pašvaldība darba devējiem nodrošina finansējumu darba samaksas veikšanai izglītojamajam pilnā apmērā (ieskaitot darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu), kā arī kompensācijas izmaksai par neizmantoto ikgadējo atvaļinājumu.

Foto: Jelgava.lv

 

Galerija

Vasaras nodarbinātība Jelgavā 2024
Atgriezties