Izstāde “Minox Zemgale 2024” pulcē radošākos Latvijas izgudrotājus

6. septembrī tehnikas un inovāciju festivāla “Mehatrons 2024” laikā norisinājās izgudrojumu un inovāciju izstāde “Minox Zemgale 2024”, kurā klātesošie varēja aplūkot 36 Latvijā radītus izgudrojumus.

Apmeklētājiem bija iespēja aplūkot un izmēģināt dažādu paaudžu izgudrotāju darbus, sākot no skolēnu īstenotajām idejām līdz pat inovatīviem risinājumiem, kas pārtapuši veiksmīgā biznesā. Tāpat izstādes apmeklētāji piedalījās balsošanā, nosakot labāko un oriģinālāko izgudrojumu.

Ņemot vērā skatītāju balsojumu, šajā gadā uzvarētāji saņēma divus Zelta diplomus un vienu Sudraba diplomu. Vislielāko balsu skaitu un Zelta diplomus ieguva – Raimonds Jurgelis un Elvija Vanaga par izgudrojumu “Kravas skrejritenis”; Avenīrs Artamonovs, Valentīna Domkova, Valerijs Petrenko un Josifs Spirts par izgudrojumu “Eifeļa tornis”. Savukārt Sudraba diploms un “Roboskolas” specbalva ceļoja pie Denisa Mellupa un Josifa Spirta par izgudrojumu “Viedā māja”. Atzinības ieguva divu ideju pārstāvji – Laura Svarāne par izgudrojumiem “3 D produkti un neredzamā foto bilde”, kā arī Ilga Šematoviča, Olga Ponomarjova, Evija Eihvalde, Ināra Kanska un Ēriks Bite par izgudrojumu “Embriju iegūšana no govīm un laboratorijā”.

Šogad izstādes apmeklētāji vienkopus varēja iepazīt oriģinālus un praktiski noderīgus izgudrojumus. Piemēram, lai atvieglotu latviešu valodas apguves procesu, Samanta Brante iepazīstināja ar viņas izstrādāto mākslīgā intelekta rīku “AI latviski”, kas palīdz noskaidrot jautājumus par valodas lietojumu un gramatiski nozīmīgām niansēm.

Ivans Griņevičs prezentēja dārza skrāpjus bruģim un sētnieka ratus, Ludmila Garņika pārsteidza ar to, cik daudzveidīgus, praktiski noderīgus un mākslinieciski pievilcīgus izstrādājumus iespējams izgatavot no otrreizēji izmantotiem materiāliem, savukārt RTU pētnieka Jāņa Zaķa vadībā studentu grupa demonstrēja kopīgo darbu “Power Electronic”.

Ar sešiem izgudrojumiem izstādē startēja Volodymyr Cheremukhin, piedāvājot aplūkot divu veidu spēles trenažierus, cirkulācijas strūklaku ar saules paneļiem, runājošo dzīvnieku un taimeri, kā arī elektrisko automašīnu bērniem.

Kaspars Kroičs izstādē piedalījās ar modulāru pārveidotāju līdzsprieguma mikrotīkla izmantošanai, Vilnis Kazāks iepazīstināja ar daudzveidīgi izmantojamām rotaļlietām, bet Edgars Brokāns no “Epoxysvete” piedāvāja aplūkot modernus un ekskluzīvus dizaina priekšmetus, kuru tapšanā izmantots epoksīda sveķu un Venēcijas dekoratīvā apmetuma apvienojums.

Tāpat klātesošie varēja iepazīt šādus izgudrojumus – Vladimira Kartajeva radīto aizsargu no monitora starojuma, Miervalža Rozenberga veidoto ergonomisko tastatūru un Eduarda Ragžes izstrādāto akmens māju būvniecības tehnoloģiju. Rīgas Zolitūdes ģimnāzija iepazīstināja ar tehnoloģisko risinājumu dizainu izgudrotājdarbībai.

Visvairāk izgudrotāju izstādē pārstāvēja Jelgavas 5. vidusskola – pedagogu Josifa Spirta, Nataļjas Novikovas, Valerija Petrenko, Vadima Mamedova un Natalijas Stockas vadībā skolēni prezentēja 3D skulptūras, 3D koku, e-rotaļlietas, viedo māju, e-melno kasti, sadzīves fēnu un dronu programmēšanas iespējas, vienlaikus demonstrējot Eifeļa torni.

 

Galerija

Izgudrojumu izstāde "Minox Zemgale 2024"
Atgriezties