Uzņēmēji gūst zināšanas par digitālas, drošas un zaļas uzņēmējdarbības īstenošanu

Lai akcentētu aktualitātes, iepazītu dažādu uzņēmumu, organizāciju piedāvājumus un gūtu atbalstu savas uzņēmējdarbības jomas attīstībai, Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) 26. septembrī organizēja bezmaksas pasākumu “Uzņēmējdarbība – digitāla, droša, zaļa”.

Klātesošajiem bija iespēja tikties ar dažādu jomu ekspertiem, kā arī klātienē sastapt dažādu uzņēmumu un organizāciju pārstāvjus, iepazīstot viņu sniegtās atbalsta iespējas un aktuālākos tehnoloģiskos risinājumus uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai.

Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktora vietnieks Mārtiņš Jansons informēja par Ekonomikas ministrijas piedāvātajām atbalsta programmām inovatīvu ideju īstenošanai. Tika runāts par Latvijā un starptautiskā mērogā pieejamām atbalsta iespējām, piemēram, jaunu produktu izstrādei, pētniecības veicināšanai, produktivitātes kāpināšanai, iespējkapitāla ieguldījumu īstenošanai.

Klātesošajiem bija lieliska iespēja tikties ar Elvisu Strazdiņu – Digitālās drošības centra valdes locekli, programmēšanas inženieri un tehnoloģiju entuziastu, kas savā ikdienā atmasko reālus krāpniekus. Viņš dalījās ar praktiskām zināšanām, kā kļūt drošākiem virtuālajā vidē. Tika aplūkoti izplatītākie krāpniecības shēmu veidi, tostarp pikšķerēšana, identitātes zādzības, sociālā inženierija un viltus investīciju piedāvājumi. Viņš paskaidroja, kā šīs shēmas darbojas, kā tās attīstās un kā atpazīt brīdinājuma signālus, lai izvairītos no kļūšanas par upuri. Tāpat Elviss Strazdiņš stāstīja par krāpniecības riskiem, ar kuriem bieži saskaras uzņēmumi un organizācijas, piemēram, uzņēmuma e-pasta kompromitēšana, viltus rēķini un izspiedējvīrusi. Pasākuma dalībniekiem tika sniegts skaidrojums, kas ir sociālā inženierijā — kā krāpnieki izmanto psiholoģiskus paņēmienus un mākslīgo intelektu, lai manipulētu ar cilvēkiem un iegūtu piekļuvi konfidenciālai informācijai.

Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) ePakalpojumu daļas klientu vadītāja Vita Apse stāstīja par jaunākajām iespējām, ko komersantiem sniedz elektroniskais zīmogs jeb eZīmogs – tas paredzēts juridiskām personām, garantējot augstu drošības līmeni, datu integritāti, optimizētu procesu norisi, samazinātas izmaksas, satura autentiskumu šodien un nākotnē, vienlaikus izslēdzot reputācijas, finanšu un krāpšanas riskus.

Savukārt LVRTC Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Vineta Sprugaine aktualizēja jautājumu par digitālajiem atkritumiem un atklāja veidus, kā tos iespējams mazināt. Speciāliste uzsvēra, ka digitālos atkritumus veido jebkāds saturs un datnes, kas tiek uzglabātas, lai gan patiesībā nav nepieciešamas: neaizvērti šķirkļi interneta pārlūkā; neizmantotas lietotnes viedtālrunī; profili vietnēs, ko cilvēks vairs nelieto; dublējošas, nekvalitatīvas bildes / video materiāli; mazvērtīgs saturs, kas tiek pārsūtīts lielām draugu grupām; spēlēšanās ar AI rīkiem, radot saturu bez pielietojuma.

“Altum” klientu darījumu vadītāja Indra Auzenberga stāstīja par uzņēmumu iespējām digitalizēt procesus un modernizēt risinājumus, piedaloties “Altum” digitalizācijas programmā ar kapitāla atlaidi uzņēmumiem. Tas ir pievilcīgs finansējuma gūšanas veids – ar kapitāla atlaidi iespējams dzēst “Altum” aizdevuma pamatsummu līdz pat 35 % no projekta izmaksām.

Ar trim dažādiem mākslīgā intelekta nākotnes scenārijiem uzņēmējus iepazīstināja ZRKAC IT nodaļas vadītājs Zintis Buls, aplūkojot kā pozitīvos ieguvumus, tā arī riskus superinteliģentas MI sistēmas izveidē.

Pasākumu vadīja Ingus Vidiņš. Programmu papildināja uzņēmēji, kuri savā komercdarbībā mērķtiecīgi ievieš jaunākās tehnoloģiskās tendences, palīdzot pilnveidot darba procesu arī citiem. Klātesošie varēja individuāli konsultēties un noskaidrot sev aktuālākos jautājumus pie dažādu uzņēmēju un organizāciju pārstāvjiem.

SIA “Kecom Risina” iepazīstināja ar biznesa procesu digitālās transformācijas risinājumiem – darba uzdevumu vadības sistēmu “Uzdevums Pro” un gudrajiem noliktavu skapjiem uzņēmumiem “InStorage”, kas veic automātisku preču un inventāra izsniegšanu, uzskaiti, izsekošanu un pasūtīšanu.

SIA “Eligent” pārstāvji prezentēja automatizācijas un robotikas risinājumus uzņēmumos, SIA “Sana Global” informēja par Latvijā radītu mākslīgā intelekta rīku, kas palīdz uzlabot latviešu valodas rakstības kvalitāti un asistē šīs valodas apgūšanā, savukārt SIA “Barboleta” iepazīstināja ar līdzsvara platformas izmantošanu mācīšanās un darba produktivitātes uzlabošanai.

Tāpat klātesošie varēja izpētīt daudzveidīgās iespējas, ko sniedz 3D brilles – SIA “FN – Serviss” sniedza iespēju izmēģināt virtuālo dzēšanu ar ugunsdzēsības aparātiem, savukārt ZRKAC stendā, uzvelkot 3D brilles, varēja piedalīties virtuālā darba intervijā.

SIA “Tomega” iepazīstināja ar izglītības tehnoloģijām un jaunākajiem audiovizuālajiem risinājumiem, prezentējot lāzergriešanas un gravēšanas iekārtas darbību, aicinot uzzināt par 3D printera iespējām un mudinot izmēģināt interaktīvo grīdu.

SIA “IziPizi” iepazīstināja klātesošos ar inovatīvu pieeju jaunas pārtikas piegādes ķēdes veidošanai Latvijā, taču Patentu valdes pārstāves atbildēja uz jautājumiem par dizainparaugiem, patentiem, preču zīmēm – to reģistrāciju un iespēju šim procesam saņemt valsts atbalstu.

Vienlaikus pasākuma dalībnieki varēja iepazīties ar atbalsta iespējām uzņēmējiem, ko piedāvā Latvijas Digitālais akselerators un Eiropas Digitālās inovācijas centra Zemgales kontaktpunkts.

Civilās aizsardzības jautājuma nozīmību aktualizēja Jelgavas Digitālā centra speciālisti, kas stāstīja par to, kā pilsētas iedzīvotājiem sagatavoties krīzes situācijām, kādi apdraudējumi Jelgavā ir iespējami, ar kādiem digitālajiem risinājumiem pilsētvidē tiek gādāts par jelgavnieku drošību un kādi ir Jelgavas Civilās aizsardzības plāni un nozīmīgākie procesi.

 

Galerija

Uzņēmējdarbība - digitāla, droša, zaļa
Atgriezties